Mi kerül az asztalra?

Hagyományosan az ünnepi asztalra itthon főtt sonka, fonott kalács, sült báránycomb, töltött tojás, pálinka és tojáslikőr kerül. Persze a menü ennél széleskörűbb és változatosabb, ezernyi variáció fellelhető az itthoni konyhákban, családja válogatja, mi terem az asztalon a tavaszi ünnep során. Legtöbb esetben a menü része valamilyen alkoholos ital is. Magyarországon zéró tolerancia elve érvényesül, tehát csak teljesen józanul lehet a volán mögé ülni. Lássuk, mennyi idő alatt szívódna fel a vérünkben lévő alkohol, ha más országok szokásai szerint fogyasztott italokat kóstolnánk meg húsvétkor!

Tudtad? A KSH adatai szerint 2017 III. negyedévében ittasan 427 balesetet okoztak, az összes baleset 8,6%-át. Az ittasan okozott személysérüléses közúti közlekedési balesetek több mint felét, 56%-át személygépkocsi-vezetők, 26%-át a kerékpárosok okozták.

Számoljunk vagy ne?

Bár az interneten könnyedén találhatunk alkoholszint mérésére szolgáló kalkulátorokat, amelyek megbecsülik, hány óra elteltével ürül ki szervezetünkből a szesz, mégsem ajánljuk ezek használatát akkor, ha vezetni készülünk a nap folyamán. Bár a nemünktől és testtömegünktől függően elég pontosan kiszámolhatjuk a véralkoholszintünket (erre ajánljuk ezt a kalkulátort), saját szervezetünk működését nem képes bemérni és megbecsülni. Az alkohol lebontásának gyorsasága függ az egészségi állapotunktól, a nemünktől, korunktól, anyagcserénk gyorsaságától, attól, hogy mit ettünk előtte. Rengeteg dolog befolyásolja a kiürülés idejét, ezért ne az óránkhoz mérjük, mikor ülünk autóba!

Az egyéb egyéni tényezők figyelembevétele nélkül általánosan elmondható, hogy egy óra alatt az egészséges máj 10 testsúly kilogrammonként 1 gramm alkoholt bont le. De ez nem jelenti azt, hogy egy túlsúlyos ember szervezete gyorsabban bontja le az alkoholt! A „normális” testsúlyunkhoz mérten kell számolnunk, amelyet a zsírréteg becsült súlyának levonásából kapjuk meg: testmagasságunkból vonjunk le 100-at és az így keletkező számot tekintsük a „normál” súlyunknak. Egy 60 kilogrammos ember 6 gramm alkoholt képes egy óra alatt lebontani.

Tudtad? A sejtek zavartalan működéséhez oxigén szükséges, éppúgy, ahogy az alkohol elégetéséhez is. Az égési folyamat során a sejtek oxigénhiányos állapotba kerülnek, így, az arra leginkább érzékeny idegsejtek működésében zavar keletkezik.

 

Mazsolás kuglóf, bárány torta és almabor

Ausztriában reindling névre hallgat a magyar kalácshoz nagyon hasonló kelt tésztából készült kuglóf. Ezt a hagyományos süteményt fahéjjal és mazsolával készítik, és a húsvét hétfői ünnepi reggelikor fogyasztják tojással és hidegtállal együtt.

Nem csak Ausztriában, de Németországban is elterjedt a bárány alakú torta, az úgynevezett Osterlamm. A különleges formában kisütött édesség elmaradhatatlan az ünnepi asztalról, épp úgy, ahogy az ilyenkor előszeretettel fogyasztott alkoholok is. Német és osztrák területen is közkedvelt az almabor vagy alma likőr, de ilyenkor is a fő ital a sör, legfőképp a búzasör. Ha húsvétkor sört fogyasztunk vendégségben, akkor legalább 3 óra, míg 5 deciliternyi alkohol kiürül. Jól fontoljuk meg, hogyan közlekedünk az ünnepek alatt, hisz sem autót, sem pedig kerékpárt nem vezethetünk, ha fogyasztottunk alkoholt!

 

Magas sajthegy és vodka

Oroszországban, az európai kalács-kuglóf típusú édességekhez képest egészen más finomság kerül az asztalra. A pashka elnevezésű sütemény hagyományosan sajtból (tvorog) készül mazsola, mandula és vanília hozzáadásával. Állaga pudingszerű és formába öntve tölcsér vagy piramis alakot ölt. Gyakran vallási szimbólumokkal díszítik.

Oroszország kedvelt itala a vodka, itthon is számtalan fajtájával találkozhatunk, illetve vendégségekben is előszeretettel fogyasztják, leginkább valamilyen koktél részeként. Vigyázzunk ezekkel az „ártalmatlannak tűnő” kevert, dúsított italokkal, nem is hinnénk, hogy már egy kis felesnyi mennyiséget tartalmazó koktél is 2-3 órán keresztül a szervezetünkben kimutatható mennyiségként marad jelen – és itt csak 4 centiliterről beszélünk! Ha vodka alapú italt iszunk (vagy magában fogyasztjuk) húsvétkor, vagy az Ausztriában népszerű almalikőrt kóstoljuk meg, felejtsük el a vezetést a nap hátralevő részében.

 

Kolbásszal töltött kalács és sangria

Spanyolországban Kasztília és Leon környékén inkább a sós finomságokat kedvelik, az ünnepi asztalra sonkával, tojással és kolbásszal töltött kalács kerül, míg Madrid környékén pudinggal vastagon megtöltött rétesszerű kalácsot fogyasztanak előszeretettel. A mediterrán ország kedvence az édes, pezsgővel és gyümölcsökkel dúsított bólé, a sangria. A desszert bor 1 deciliterje önmagában 2-3 óra elteltével szívódik fel a szervezetünkből, de ezt az időt még megnövelheti a benne található pezsgő mennyisége is. Bár ártalmatlan frissítő italnak tűnhet, ugyanúgy bódult állapotba kerülhetünk a fogyasztásával, mintha tömény italt fogyasztanánk.

 

Csak elugrom a közelbe…

2017 II. negyedévében a balesetek 72%-a lakott területen belül történt! Nem csak a nagyobb népsűrűség miatt kell jobban odafigyelnünk, ha lakott területen közlekedünk, hanem ki kell kapcsolnunk az „ismerős terep” érzésünket is, főleg ünnepek vagy iskolaszünetek idején, amikor sok gyermek kint játszik, óvatlanul közlekedik.

Téves elképzelés az, hogy minél jobban ismerjük a környezetet, ahol közlekedünk, annál kisebb az esélye, hogy balesetet szenvedünk, vagy okozunk.  Akkor se fogyasszunk alkoholt autóvezetés előtt, ha úgy ismerjük a környező utcákat, mint a tenyerünket. A hamis biztonságérzet, a kis távolságok becsaphatják az érzékeinket, főleg némi alkohol elfogyasztása után. Ilyenkor sokkal magabiztosabban közlekedünk, ami ez esetben komoly balesetekhez is vezethet.

TIPP! Korábbi cikkünkben foglalkoztunk már azzal, mely egyéb tényezők okoznak közlekedési baleseteket! Nem csak az alkoholfogyasztás okoz gondokat!

A húsvét a családé és a barátoké, ilyenkor gyakran járunk át rokonokhoz, ismerősökhöz, locsolkodunk, ünneplünk. Fontos, hogy a tavasz első nagyobb ünnepe során jól érezzük magunkat, éppen ezért vigyázzunk magunkra, a családunkra és a környezetünkben élők biztonságára is, mivel nem csak a jogosítványunk ugorhat, hanem balesetet is okozhatunk.