Magyarország éghajlatának köszönhetően ugyan többnyire viszonylag enyhék a telek, azonban, ha öt fok alá csökken a kinti hőmérséklet, még a legjobban szigetelt lakásokban is be kell kapcsolni a fűtést. Az energiaárak növekedése, az alacsony készletek és nem utolsó sorban környezetünk védelme miatt ugyanakkor egyre népszerűbbé válnak az alternatív fűtési megoldások is. A nem megfelelő telepítés vagy használat azonban komoly veszélyekkel járhat. Például tűzveszélyhez, vagy szén-monoxid mérgezéshez is vezethet.

Cikkünkben bemutatunk néhány alternatív fűtési megoldást és sorra vesszük, milyen potenciális veszélyeket okozhat alkalmazásuk.

Hagyományos fűtési rendszerek

Ezeket alighanem mindenki jól ismeri, hiszen a legtöbb otthonban ezek a fűtési megoldások találhatóak. Többnyire fosszilis tüzelőanyagok elégetésével működnek, az előállított hőt pedig vagy közvetlenül, vagy közvetetten, például víz keringetésén keresztül adják le. Az ilyen hagyományos fűtési rendszerek közé tartozik a gázkonvektor, a gázzal, fatüzeléssel, vagy egyéb tüzelőanyaggal működő házközponti kazán és a hozzá kapcsolt radiátorok is. Attól függően, hogy milyen idős épületben élünk, illetve volt-e korszerűsítve a fűtésünk, ezek számos formában előfordulhatnak.

A modern gázkonvektorok például külsejükben jobban hasonlítanak a klímaberendezésekhez, mint elődeikhez. Azonban a radiátorok megjelenésében és hatékonyságában is óriási változás ment végbe az elmúlt évtizedben. Ha spórolni szeretnénk a fűtési szezonban ezért nemcsak az alternatív fűtési megoldások között érdemes nézelődni, ugyanis meglévő rendszerünk korszerűsítésével is sokat javíthatunk annak teljesítményén.

Népszerű alternatív fűtési megoldások és veszélyeik

Geotermikus fűtés

Az egyik legnépszerűbb és leghatékonyabb alternatív fűtési megoldást a geotermikus fűtés jelenti, ami hőszivattyús elven a földben, vagy talajvízben tárolt hőenergiát hasznosítja. Működéséhez és a hő szállításához áramra van szüksége, hatékonysága ezért jól mérhető COP értékkel. Ez azt mutatja, hogy 1 kWh áram elfogyasztásával mennyi hőenergiát tud előállítani. Ennek értéke többnyire 2-5 körül mozog, vagyis 200-500%-os teljesítményre is képes lehet. Ez pedig jelentősen meghaladja a gázfűtését, ami a legjobb körülmények között is általában 75-90% közötti.

A geotermikus fűtés egyik legnagyobb hátránya, hogy rendkívül költséges a kiépítése. Egy családi ház esetében például 2-3 millió forintnál kezdődik és jelentős földmunkával jár. Meglévő épületek fűtésének korszerűsítésére ezért ritkán választják, újépítésű lakások esetében azonban egyre népszerűbb megoldásnak számít. Telepítése jelentős szakértelmet igényel. Nemcsak a geotermikus rendszer, hanem az azt támogató elektromos hálózat kialakítása is bonyolult feladat. Ha a takarékosság jegyében a felhasznált anyagok minőségén, vagy a munkát végző emberek szakértelmén akarunk spórolni, akár elektromos tűz is kiüthet.

Fa tüzelésű kályhák és kandallók

Ha meglévő fűtési rendszerünket szeretnénk kiegészíteni alternatív megoldással, egy fa tüzelésű kályha, vagy kandalló jó megoldást nyújthat. A többnyire fémből, téglából, vagy cserépből készült kályhák nemcsak díszei lehetnek otthonunknak, de a felhasznált anyagoknak köszönhetően jól tartják a meleget is. Ha felfűtöttük őket, akár 24 órán keresztül képesek hőt sugározni, így jó szolgálatot tehetnek a fűtési szezonban.

Mielőtt azonban rászánnánk magunkat egy fa tüzelésű kályha beszerzésére, vagy építtetésére, érdemes megjegyezni, hogy nem mindegy, hová és hogyan telepítjük azt. Az égés közben ugyanis olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek bizonyos mennyiségben már károsak az emberi szervezetre, sőt, akár halálhoz is vezethetnek. A nem megfelelően telepített kályhák esetében például komoly veszélyforrást jelent a füst és a szén-monoxid mérgezés. Utóbbit pedig nem is olyan egyszerű észrevenni, hiszen egy színtelen, szagtalan gázról van szó, aminek a belélegzése fulladáshoz vezethet.

Ezen kívül gondolni kell a tűzveszélyre is. A kipattanó szikrák, a forró hamu, illetve parázs is okozhat tüzet a lakásban. Ügyeljünk ezért arra, hogy a kályha, vagy kandalló egy méteres közelébe ne helyezzünk éghető anyagot, például szőnyeget, függönyt, de még műanyag borítású tárgyakat se! Az elektromos vezetékeket szintén nem szerencsés mellettük elvezetni. Amikor pedig takarítjuk őket, és ezt megfelelő működésük és saját biztonságunk érdekében minden nap érdemes megtenni a fűtési szezonban, ügyeljünk a hamu között esetleg megbúvó parázsra is!

Elektromos fűtés és kiegészítő lehetőségek

Előfordulhat, hogy csak meglévő fűtésünket szeretnénk kiegészíteni. Például a kisméretű radiátor nem melegíti fel kellően a szobát, vagy a gázszámlánkon akarunk spórolni. Ilyenkor gyakran kerülnek elő a padlásról, pincéből a régi típusú elektromos vagy olajradiátorok, hősugárzók. Érdemes azonban vigyázni ezekkel, a nem megfelelő szigetelésű vezetékek a hálózatra csatlakoztatva könnyen okozhatnak túlfeszültséget, ez pedig kárt tehet többi berendezésünkben, vagy tüzet is okozhat.

Ha bekapcsoláskor szikrát látunk, műanyag szagot érzünk, vagy a berendezések borítása, vezetéke sérült, inkább ne kockáztassunk, cseréljük le őket!

Az olyan fűtési berendezések esetében, amelyek például PB gázzal vagy olajjal üzemelnek, érdemes még néhány dologra odafigyelni. A gázpalack cseréjekor például ne felejtsük el szappanos vízzel ellenőrizni a csatlakozás tömítettségét. Ha szökik a gáz, azt hab formájában jól láthatjuk majd, így megelőzve akár egy tragédiát is. Ezen kívül ügyeljünk arra, hogy töltőanyagot, legyen az gáz, olaj, vagy más tüzelőanyag, ne tartsunk közvetlenül a fűtőtest közelében. Elég egy kis óvatlanság, vagy balszerencse, hogy az anyag belobbanjon és akár robbanást is okozzon. Ezzel nemcsak jelentős anyagi kárt okozva, hanem akár emberéletet is veszélyeztetve.

Hol szökik a meleg? Melyek a legjobb hőszigetelő anyagok? Korábbi cikksorozatunkban választ kaphatsz a gyakori, hőszigetelést érintő kérdésekről!


Összességében elmondhatjuk, hogy saját, szeretteink és értékeink biztonsága érdekében mindig használjunk megbízható forrásból származó anyagokat és eszközöket. Az elöregedett, modern biztonsági előírásoknak nem megfelelő készülékeket pedig hagyjuk nyugdíjba vonulni és inkább szerezzük be korszerű megfelelőiket. Ez jelenleg talán több kiadással jár majd, de hosszú távon jelentős anyagi kártól kímélhet meg minket. Ha pedig olyan alternatív fűtési megoldást választunk, ami tüzelőanyag elégetésével működik, ne feledkezzünk meg a megfelelő füstelvezetésről és szellőztetésről sem!

Köss lakásbiztosítást és alapozd meg anyagi biztonságod a legváratlanabb helyzetekre is! További részletek a weboldalon!