Európa nem csak sokszínűsége és kulturális öröksége miatt népszerű a filmkészítők között, hanem gyönyörű tájai is hangsúlyos szerephez jutnak a mozivásznon. A legnagyobb klasszikusok jó részét ráadásul itt forgatták „a szomszédban”: Olaszországban, a görög szigeteken, Franciaországban, Angliában vagy épp Horvátországban. Nem is csoda, hogy ma már egyre többen vannak, akik a filmes élményeik nyomán inspirálódnak és választanak úti célt! Ezen felbuzdulva mi is összegyűjtöttük a legszebb helyszíneket, amit egy film és sorozatrajongónak látnia kell!

1. Eldugott strandok és égszínkék tenger

Mamma mia! – Pelion félsziget, Skiathos, Skopelos szigetek, Görögország

Skiathos sziget
Skiathos sziget

Görögország szépségét szinte kár is méltatni, a magyarok nagy része valószínűleg járt már a görög szigetek valamelyikén.

A Google Trends 2022-es adatai alapján a magyarok 4. kedvenc utazási célpontja Görögország volt (az első 3 helyezett Olaszország, Törökország és Horvátország voltak).

Ha a Mamma Mia filmhelyszíneket keresnénk fel és lélegzetelállítóan tiszta, kék tengerben mártóznánk az autentikus kis görög falvak ölelésében, akkor irány a Pelion félsziget és Szporádok szigetcsoport! Az eldugott, apró filmbéli strandot, a Fakistra partot Pelion délkeleti részén leljük meg, míg északról dél felé haladva elénk tárul a csodavilág: a Chorefto, Agios Ioannis, Papa Nero és Milopotamos strandok nem fognak csalódást okozni a fürdőzés szerelmeseinek!

Milopotamos strand
Milopotamos strand

2. Sárkányok és a Lennisterek nyomában

Trónok harca – Dubrovnic, Horvátország

Bár Horvátország déli csücske nincs a legközelebb hozzánk, mégis elmondhatjuk, hogy „a szomszédban” forgatták a világ egyik leghíresebb sorozatát, a Trónok harcát. A sorozatbéli Királyvár városának Dubrovnic adott helyszínt, ha itt nyaralunk, bizony lépten-nyomon filmes helyszínekbe fogunk botlani.

Dubrovnik óváros
Dubrovnik óváros

A képernyőről ismerős lehet számunkra Dubrovnic külső városfala, a Pile-öböl, Minčeta-torony (itt a qarth-i városjeleneteket vették fel Daenerys Targaryennel), de láthatjuk a „Vörös erődöt”, amely a valóságban a Lovrijenac-erőd, illetve sétálhatunk „Királyvár kertjében”, a Trsteno Arborétumban is. Dubrovnic óvárosi részén is szemezgethetünk az emlékeinkből, ne hagyjuk ki a Jezsuita lépcsőt, a Rupe Néprajzi Múzeumot, a Rektori Palotát és a piaci jeleneteknek helyet adó Szent Dominik utcát!

Kíváncsi vagy, mennyibe kerül egy horvátországi nyaralás 2023-ban? Korábbi cikkünkben összeírtuk az árakat!

3. Mediterrán életérzés az ízek nyomában

Ízek, imák, szerelmek – Róma, Olaszország

Elizabeth Gilbert 2006-ban megjelent Ízek, imák, szerelmek könyve 170 hétig vezette a New York-i bestseller listát. Nem csoda hát, hogy a 4 évvel későbbi filmes adaptáció is hatalmas sikert ért el Julia Roberts főszereplésével. Ha Olaszországba indulunk, mindenképpen érdemes belevetnünk magunkat a gasztronómiai kalandba, hisz a történet szerint az olaszországi állomás az ízek felderítésére szolgál. Látogassunk el a filmes helyszínek közelében található kis éttermekbe, kávézókba, ahonnan finom fogások társaságában gyönyörködhetünk a Piazza Navona térben (itt a filmben is látható Ristorante Caffé Domiziano található), az Colosseum látványában, az Angyalvárban, a Fiumi kútban, vagy falatozzunk fagyit az ikonikus filmes jelenet után a Sant’Agnese in Agona templom előtt.

Piazza Navona
Piazza Navona

A filmbéli éttermek felkeresése is jó program lehet! Ne hagyjuk ki az Antica Trattoria Della Pace éttermet (Via Della Pace 1), Osteria dell’Antiquario-t (Vicolo di S. Simeone, 26/27), és a Ristorante Santa Lucia-t (Largo Febo, 12) sem.

4. London legromantikusabb oldala

Sztárom a párom – London, Anglia

Nem csak Franciaország és Olaszország dicsekedhet a legjobb romantikus film helyszínekkel, hisz az egyik nagy klasszikus, az 1999-ben Julia Roberts és Hugh Grant főszereplésével megjelent Sztárom a Párom Londonban játszódik.

A kék ajtó
A kék ajtó

Aki ide ellátogat, jó eséllyel megtalálhatja a valós helyszíneket, például a Nobu éttermet, amelyben Anna és Will randevúztak (19 Old Park Ln, Mayfair), vagy Will filmbéli lakásának híres kék ajtaját. (280 Westbourne Park Rd) Érdekesség, hogy a kék ajtó mögött játszódó jeleneteket bár stúdióban vették fel, a valódi lakás a film forgatókönyvírójának, Richard Curtisnek volt az otthona. A 13 Blenheim Crescent címen ellátogathatunk a hangulatos kis könyvesboltba, amely megihlette a film készítőit, de érdemes megcsodálni a filmbéli mozit is, amely a valóságban a 103 Notting Hill Gate-en található The Coronet Theatre.

5. Ékszerdoboz városka, kis humorral fűszerezve

Erőszakik – Brugge, Belgium

Európa egyik legszebb középkori városában, Brugge-ben forgatták Ralph Fiennes és Colin Farrell főszereplésével az Erőszakik című vígjátékot. A festői szépségű városkát akár egy hétvégi utazás keretén belül is körbejárhatjuk, garantáltan nem fogjuk megbánni! Kedvenc helyünk lesz a Grote Markt, a város főtere, a Relais Bourgondisch Cruyce butik hotel, a gótikus stílusban épült Miasszonyunk templom, ahol megtekinthetjük Michelangelo Madonnáját, és a piactér, ahol megcsodálhatjuk a város legimpozánsabb műemlékeit, a Harangtornyot és a Szent Vér-bazilikát. Persze, ha már ott járunk, semmiképp ne hagyjuk ki a hajókázást és feltétlenül nézzük meg a hattyúkat.

Brugge
Brugge

6. Kaland, szerelem, divat egy helyen? Irány Párizs!

Da Vinci kód, Amélie csodálatos élete, Emily Párizsban – Párizs, Franciaország

Míg egyes filmes helyszínek gyakran máshol játszódnak a történet szerint, mint ahol a forgatás zajlik, ez a romantika és gasztronómia fővárosáról nem mondható el! Úgy tűnik, aki Párizsban forgat, cseppet sem szeretné véka alá rejteni azt, hol is van valójában. Amikor Franciaországban járunk, adjunk időt magunknak az élmények befogadására, mert lesz látnivalónk bőven!

Ha Franciaország kalandos oldalát szeretnénk feltárni, ne hagyjuk ki az Eiffel torony 2 titkos helyiségének megtekintését (a torony déli pillére alá a titkos katonai bunkert építettek, amely ma részben, előzetes kérésre látogatható, a torony tetején pedig szintén egy titkos helyiség található, ezt Gustave Eiffel eredetileg saját magának tervezte, hogy gyönyörködhessen a kilátásban), illetve a Louvre Múzeumban történt látogatásunk során válasszuk a „Da Vinci kód” vagy a „Gyilkosságok és rejtélyek” tárlatvezetést.

Ha Amélie csodálatos életének helyszíneit keresnénk fel, mindenképpen megéri végig sétálni a Lepic utcán, amely a film készítése óta alig változott. Még a filmbéli kis kávézót, a Café des 2 Moulins is megtaláljuk, ahol Audrey Tautou (Amélie) pincérnőt alakított.

Café des 2 Moulins
Café des 2 Moulins

Ha kitekintünk kicsit a filmvásznak mögül, egy idealizált (sőt stilizált) Párizsról is találhatunk gyöngyszemeket. Ilyen például az Emily Párizsban című sorozat, amelyben egy chicagói marketingest ismerhetünk meg, aki megkapta álmai állását a francia fővárosban. A sorozat humorosan mutatja be a főszereplő szemén keresztül az amerikai és francia kultúra közötti eltéréseket és egy idilli, romantikus párizsi képet tár elénk finom ételekkel, divatbemutatókkal, és a legszebb helyekkel, amelyeket érdemes megnéznünk akár egy nyaralás alkalmával is. Amit biztosan ne hagyjunk ki: Emily lakása nem messze van a Panthéontól, 200 méterre a Sorbonne Egyetemtől és Le Jardin du Luxembourg-tól, de megtalálhatjuk Gabriel éttermét is, amelyet a valóságban Terra Nera-nak hívnak (18, rue des Fossés Saint-Jacques), illetve a legszebb kilátást a Café de l’Homme-ból kapjuk az Eiffel-toronyra.

+1. Anglia varázslatos oldala

Harry Potter – angliai helyszínek

Egy filmrajongó bakancslistájáról nem maradhat ki egy másik híres Angliában (is) készült film, hisz varázslatos helyszínekre bukkanhatunk, amikor itt járunk.

King’s Cross állomás
King’s Cross állomás

A Harry Potter világában játszódó könyvek és filmek a mai napig sem veszítettek a népszerűségükből. Londonban nézelődve a sorozat rajongói lépten-nyomon a filmből ismerős helyekre bukkanhatnak, (pl. a Foltozott Üst bejárata a Leadenhall marketen található, Kóbor Grimbusz útvonala a Lambeth Bridge-n keresztül vezet, a 9 és ¾-ik vágány a Kings Cross állomáson van.) Sok helyen Harry Potter tematikájú érdekességekkel, boltokkal, programokkal is megörvendeztetik a nézelődőket, sőt, akár ellátogathatunk a filmstúdióba is, ahol az egész varázsvilág a szemünk elé tárul!