Kályha vagy kandalló lenne megfelelő számunkra?

Az energiaárak növekedése miatt egyre nagyobb számban jelennek meg a háztartásokban a villany és gázfűtést kiváltó egyéb fűtési rendszerek. A használtáru piacon szinte már alig találni vegyestüzelésű kályhákat és kandallókat jó áron, de ugyanez igaz a kereskedelemben újonnan vásárolható, szerényebb árú termékekre is. Mielőtt lecsapnánk az alternatív fűtési eszközökre, cikkünkben összeszedtük, mire érdemes figyelni a használatuk során.

Megfelelő számunkra a kályha vagy kandalló használata?

Nem elhanyagolható kérdés, hogy otthonunk megfelelő-e az új fűtési rendszer bevezetéséhez. Míg maga a kályha vagy kandalló megvásárlása nem tűnhet akkora kiadásnak, a hiányzó kémény vagy a szellőzőrendszer kiépítése annál borsosabb. Míg a régebbi építésű (10-20 évvel ezelőtti) házak alapfelszereltsége volt a kémény, egyáltalán nem biztos, hogy modern, újépítésű otthonunk is rendelkezik vele. Mielőtt kályhát vagy kandallót vásárolnánk, mérjük fel az egyéb költségeket. A biztonságos használat feltétele nem csak a kémény, hanem az égéslevegő pótlását segítő szellőzőrendszer kiépítése is.

Fűtés kandallóval: akár pár perc múlva már meleget adhat

Amikor kandalló vásárlás előtt állunk, szembe kerülünk a legfontosabb kérdéssel: a látvány vagy a fűtési hatásfok a fontosabb számunkra? A nyílt égésterű kandallók, bár nagyon hangulatosak, fűtőértékük csupán 10-15%, így nem alkalmasak otthonunk melegen tartására. Ha a fűtési rendszerünk kiegészítőjeként vásároljunk kandallót, válasszunk zárt égésterűt (lehet üveges is, így a kellemes látvány is megmarad).

Előnyei:

  • Esztétikus, kellemes hangulatot teremt a házban.
  • A begyújtást követően 10 percen belül már hőt adhat.
  • A cserépkályhával szemben nem kell időközönként átépíteni, a karbantartása egyszerűbb.
  • Rengeteg fajta közül választhatunk, vehetünk vasöntvény kályhakandallót (ezeket nem állandó fűtésre tervezték) vagy hordozható cserépkandallót, nyitott és zárt tüzelésűt.
  • Tüzelhetünk benne fával, fabrikettel, de vannak gáz- vagy etanolüzemű kandallók is.

Hátrányai:

  • Csak addig ad meleget, amíg a tűz ég benne, így bár hamar felmelegíti a házat, de hamar ki is alszik és a ház levegője lehűl,
  • Begyújtásonként 2-10 kg fa égetése is szükséges lehet a hőmérséklet fenntartásához.
  • A nyitott égésterű kandallót csak megfelelő biztonsági intézkedésekkel használhatunk (bár beszerelésük nincs szakember jóváhagyásához kötve).

Jó tudni!

A jól szigetelt, új nyílászárókkal rendelkező házakban nagyobb az esélye annak, hogy a rosszul kialakított szellőzőrendszer miatt oxigénhiány alakul ki a belső terekben. Ezt mindenképpen meg kell előznünk, így az égéslevegő pótlását szolgáló levegőztető rendszer legyen az első dolgunk, amit kiépítünk. Ez különösen igaz akkor, ha nyitott égésterű kandallót választottunk, mivel ezek a lakás belső levegőjét fogyasztják.

A zárt égésterű kandallók nem a belső levegőt szívják el, viszont ezesetben is a kéményt rendszeresen karban kell tartanunk.

További tippek a használathoz:

  • Ne felejtsük el rendszeresen tisztítani a kályhánkat. Az égésteret és a hamuládát hetente egyszer ki kell ürítenünk.
  • A füstcsövet évente legalább egyszer tisztítsuk ki.
  • Ne rakjunk a kályha közelébe bútorokat (a hőtágulás nem tesz jót nekik), illetve a tűzesetek elkerülése érdekében a karácsonyfa, dekorációk helye is távolabb legyen.

TIPP! Korábbi cikkünkben foglalkoztunk egyéb, alternatív fűtési rendszerekkel, illetve azzal is, hogyan spórolhatunk a rezsiköltségeken, amikor beköszönt a hideg idő.

Kályha: az igazán meleg hőérzetért

A kályhák, szemben a kandallókkal, a begyújtást követően csak 1-2 óra elteltével kezdik melegíteni a környezetet, viszont jobb hőérzetet adnak. (Sugárzó hő útján melegít, mint a Nap.) Mivel a hősugarak a környező tárgyakat melegítik, alig keletkezik légáram (nem kavarodik fel a por) és a hőveszteség is csekély. A kályhák megépítése/megvásárlása valamivel drágább, mint a kisebb kategóriájú kandallóké, de itt is választhatunk téglából, cserépből vagy csempéből készült darabokat, amelyek kellemessé, hangulatossá varázsolják az otthonunkat.

Előnyei:

  • Begyújtásonként 3-6 kg fát igényel.
  • A cserépkályha 8-12 órán keresztül sugározza a meleget.
  • Égethetünk benne fát, barna szenet, fabrikettet vagy környezetbarát háztartási hulladékot is.
  • A fatüzelésű berendezések közül a kályha a leginkább környezetkímélő, mert ennek a hatásfoka a legmagasabbak között van, a károsanyag kibocsátása pedig a legalacsonyabbak között.

Hátrányai:

  • Egy kályha tömege 1,5 tonna is lehet, megfelelő helyet kell találnunk számára az otthonunkban.
  • 3-5 évente nagyobb karbantartást igényel, a füstjáratokat tisztítani kell, 15-20 évente a belső téglák cseréje is szükségessé válhat.

További tippek a használathoz:

  • Mindig száraz fával tüzeljünk, ezért gondolkozzunk egy évre előre!
  • A nedves fa kátrányosodást okoz a kályhában és a kéményben.
  • A gyakori fenyővel való tüzelés koromlerakódáshoz vezet.

Találjuk meg az igényeinknek megfelelő berendezést

Bármelyik fűtőberendezés mellett is döntünk, előtte mindenképpen kérjük ki szakember segítségét. A legfontosabb otthonunk biztonságának fenntartása. A KSH otthoni balesetekről és tűzesetekről szóló beszámolója szerint, 2022-ben majdnem 10 ezerrel nőtt az otthoni tűzesetek száma 2020-hoz képest. Fontos, hogy kellő körültekintéssel válasszunk kályhát vagy kandallót, gondoskodjunk a tűzvédelemről és a megfelelő szellőzésről. Ne feledkezzünk meg a lakásbiztosításról sem, hogy baj esetén anyagi biztonságunk is megmaradjon.