Bár nemcsak nyáron csaphatnak le hirtelen nagy erejű viharok, mégis a tavaszi és nyári időszakban szembesülhetünk leggyakrabban napról napra változó időjárással. A szélsőséges időjárás Magyarországon sem teljesen szokatlan, ezért érdemes felkészülnünk a megváltozott körülményekre. Íme pár tipp, mit tehetünk vihar és villámlás esetén!

Mit tegyünk otthon, ha lecsap a vihar?

Szerencsés esetben éppen otthon vagy egy épületben tartózkodunk, amikor lecsap a vihar. Azonban még zárt helyen sem árt óvintézkedéseket tennünk a vihar és villámlás okozta károk megelőzéséért. Egy villámcsapás, még ha néhány házzal odébb is ér földet, százméteres körzetben erős túltöltődést eredményezhet. Emiatt minden áramra csatlakoztatott eszközünkben kár keletkezhet.

Jó, ha rendelkezünk otthonunkban túlfeszültség levezető eszközzel. De ha nincs ilyenünk, legalább a vihar közeledtével húzzuk ki az elektromos berendezéseinket a hálózatból.

Saját magunk védelme érdekében is jó, ha távol maradunk a vízvezetékektől, ajtóktól, ablakoktól és vihar alatt nem használjuk a zuhanyzót és a fürdőkádat.

Mit tehetünk vihar és villámlás esetén autónkban?

Ha éppen autóban ülünk, amikor elkap minket egy tomboló vihar, inkább álljunk félre! Ne érjünk a jármű fém részeihez, de jobb, ha elkerüljük a karosszéria és a kormány megérintését is. Ha a villám bele is csap az autónkba, a fém védőhatása folytán a külső elektromos erőtér nem hatol be a jármű belsejébe.

Villámlás a strandon és erdőben

Ha strandon vagy épp a vízben tartózkodunk, nagyobb eséllyel vagyunk kitéve egy esetleges villámcsapás veszélyeinek. A víz vonzza és jól vezeti az áramot. Erről ne feledkezzünk meg fürdőzés, csónakázás vagy akár vitorlázás alkalmával. A vihar közeledtével hagyjuk el a vizet és ne maradjunk a parton sem, bármennyire is lenyűgöző látvány például egy háborgó balatoni vihar.

Erdőben való sátrazás és kirándulás közben ne feledjük, hogy a fölénk magasodó fák szintén vonzzák a villámokat. Próbáljunk meg nem a fa tövében megbújni, sem ott felállítani a sátrunkat, hanem tartsunk legalább 5 méter távolságot tőlük. Ne feledjük, hogy a fák alatt nemcsak villámcsapás miatt érhet minket baleset, hanem a fákat kicsavaró erős szél, jégeső is komoly sérüléseket tud okozni.

Mit tehetünk külföldön?

Sokak rémálma lehet külföldi nyaralás, utazás közben viharba keveredni. Sajnos, a szélsőséges időjárás nem kerüli el az üdülőövezeteket sem, így jó, ha felkészülten indulunk neki az útnak. Ezt a pár dolgot írjuk fel, mielőtt elindulunk:

  • Mindig érdemes előre beírni telefonunkba a helyi segélyhívó telefonszámát.
  • Mindig ismerjük a fontos gyógyszerek hatóanyagát, ha külföldre utazunk!
  • Legyen külképviseleti telefonszámod és konzuli regisztrációd!

Villám okozta baleset – mit tegyünk?

Annak a valószínűsége, hogy villámcsapás érjen minket vagy valakit a közelünkben, nagyon csekély. Mégsem árt az óvatosság, hisz a közvetett, átnyúló villámcsapás hatása is életveszélyes.

Ha ilyen helyzetbe kerülünk, ne dőljünk be a tévhitnek, miszerint a villámcsapott emberhez nem szabad érni, mert megráz. Az emberi test nagy része víz, jól vezeti az áramot és nem tárolja az elektromosságot, így nem szabad elmulasztanunk a segítségnyújtást.

Eszméletvesztés esetén először győződjünk meg arról, hogy a sérültnek van-e pulzusa, szabadok-e a légutak, a nyelv nem csúszott-e hátra. Megfelelő életjelek meglétekor fektessük stabil oldalfekvésbe, viszont légzés vagy szívverés leállása esetén kezdjük el az újjáélesztést! Ha eszméleténél van a sérült, helyezzük biztonságos helyre és kérjünk orvosi segítséget. Bármely eshetőség is áll fenn, mindenképpen hívjuk a 112-es segélyhívó számot!

Otthonbiztonság – előzzük meg a tüzet

Vihar vagy villámcsapás következménye lehet egy kisült elektromos eszköz, meghibásodott TV vagy számítógép, ami tűzveszélyessé is válhat. Ha elutazunk vagy akár csak munkába indulunk és látjuk a baljós időjárás előrejelzést, húzzunk ki minden készüléket a hálózatból, ezzel is megelőzve a tűzveszélyt.

TIPP! Mit tegyünk lakástűz esetén? Ismerd meg a legfontosabb tudnivalókat korábbi cikkünkből!

A kertes házban élőknek a házuk közelében álló fákra is oda kell figyelniük. Hiszen, ha nem is a villám, akkor egy erősebb vihar is könnyen kárt okozhat a házunkban is. Bár az öreg, balesetveszélyes fák kivágásának ideje jellemzően a tavaszi időszak, jobb később nekiállni a munkának, mint soha.

És jó tudni ezt is: derült égből is csaphat le villám! Akár kilométerekkel a zivatarfelhőtől is tapasztalhatunk villámlást. Ha dörgést és villámlást is észlelünk, érdemes számolnunk. Veszélyesnek tekinthető egy vihar, ha a villámlás és mennydörgés között kevesebb, mint 15 másodperc telik el. Ilyen esetben a villám nagyjából 5 kilométerre tőlünk csapott le.

Tudtad? Ha villámlás után megszámolod a mennydörgésig eltelt másodperceket és ezt a számot megszorzod 360-nal (mivel a hang terjedési sebességéve 360 m/mp), akkor megkapod, hány méterre tőled csapódott be a villám.