A síelés egészségre és immunrendszerre gyakorolt jótékony hatásairól korábbi cikkünkben írtunk. Most azonban szeretnénk egy kis ízelítőt adni a szórakoztató részéből is. Ha mindig is szerettél volna kipróbálni egy igazi téli, sportos üdülést, vagy már rutinos síelő vagy, akkor az alábbi helyek közt megtalálhatod a Neked valót. Ha gondolatban már a hófödte hegycsúcsokon és a kellemes hangulatú hüttéken jár az eszed, és alig várod, hogy végre sílécet ragadj, íme 5 varázslatos síparadicsom, amitől eláll majd a lélegzeted.

Júlia Alpok, Szlovénia

A síelés szerelmesei közül – nemcsak Magyarországról – egyre többen keresik fel a Júlia Alpok sípályáit. Bár valamennyi szlovén sírégió viszonylag kicsinek számít, bájukat pont az adja, hogy nem túlzsúfoltak. Elhelyezkedésük és lélegzetelállító panorámájuk miatt azonban felveszik a versenyt a népszerűbb társaikkal is. Ráadásul elérhető az úgynevezett Juliske Alpe kártya (vagyis a Júlia Alpok kártya) is, amelynek lényege, hogy egy síbérlettel bejárhatod Szlovénia 5 legnépszerűbb sípályáját, plusz akár 7 olasz és 3 ausztriai pályát is.

Ischgl, Tirol, Ausztria

Ausztria síparadicsomairól minden bizonnyal akár egy könyvet is lehetne írni, hiszen síszezonban ott számtalan lehetőség közül választhatunk, és mindegyik helyszín varázslatos. A sielok.hu toplistáját azonban jelenleg a tiroli Ischgl vezeti, melynek sípályái körülbelül 239 km- en keresztül futnak és felejthetetlen élményt nyújtanak az odalátogatóknak. Ráadásul a hely nem csak a síelőknek kedvez. Megtalálható egy, a snowboard-osok részére kiépített funpark és félcső is, valamint egy 7 km-es kivilágított szánkópálya is. Ha mindig is ki szerettél volna próbálni egy osztrák síszezont, a szezonnyitásról és a covid miatti óvintézkedésekről bővebben itt olvashatsz: austria.info

Tipp: Ha tartasz attól, hogy váratlanul meghiúsul a tanfolyam, vagy nem tudod felhasználni a síbérletet, válaszd a Genertel kifejezetten síelés specifikus utasbiztosítását! Kalkulációddal most akár értékes ajándékot is nyerhetsz! A nyereményjáték részleteiről weboldalunkon tájékozódhatsz.

St. Moritz, Svájc

Kevesen tudják, de a st. moritz-i síparadicsom a világ egyik legrégebbi téli üdülőközpontja, ahol még ma is számtalan híresség megfordul. Ha valami igazán különleges élményre vágysz, ne hagyd ki a svájci hegyek fantasztikus panorámáit! A pályák alapvetően középhaladó – haladó szinten élvezhetők, de kevésbé rutinos síelők is találnak kedvükre való terepet. Maga a városka pedig egy igazi alpesi ékszerdoboz: itt az év 322 napjában süt a nap, és a sípályák mellett világszínvonalú szállodák, éttermek, üzletek és szabadidős lehetőségek is várják az odalátogatókat.

Les Trois Vallées (3 völgy), Franciaország

A Les Troi Vallées különlegessége, hogy itt található a világ legnagyobb, teljes egészében(!) összefüggő sípályája, ami nagyjából 600 kilométernyi területet jelent. A hatalmas terepből adódóan, aki nem jártas a térképolvasásban és a tájékozódásban, az bizony könnyen el is tévedhet. A hely népszerűsége miatt a központi pályák olykor – főleg a februári főszezonban – kissé zsúfoltak, de ha csendesebb, félreeső helyre vágysz és tapasztalt síelő vagy, érdemes lehet megkeresned a Les Menuires-rel szemben lévő Pointe de la Masse-t, amit „Les Menuires rejtett kincseként” is szoktak emlegetni.

Val Gardena, Olaszország

Az olasz Val Gardena kezdőknek és profi síelőknek is egyaránt ajánlott, sőt akár kisgyermekes családoknak és idősebbeknek is. Itt található Dél-Tirol leghosszabb sípályája, a „La Longia”, amely több, mint 10 kilométer hosszú. A síparadicsom a világhírű Dolomiti Superki része és lenyűgöző hegyi környezetben található, lélegzetelállító panorámát kínálva ezzel a síelni vágyóknak. De mindenképpen érdemes megemlíteni a fantasztikus olasz kulturális – és kulináris – élményeket is. A vendéglátást jellemzően családi vállalkozású hütték és apartmanházak alkotják, ahol a kedves vendégeket nem ritkán ajándék péksütemény és házi tej is várja a kilincsre akasztva.