Hiába a hideg és havas, nyirkos időjárás, a testednek és az immunrendszerednek télen is szüksége van mozgásra és friss levegőre. Természetesen megértjük, hogy ilyenkor nem sok kedved van a futáshoz vagy bringázáshoz – sőt, a csúszós utakon akár még veszélyesek is lehetnek ezek a mozgásformák. Ugye Te sem szeretnél egész télen a kanapén ülve csokit majszolni? Cikkünkben figyelmedbe ajánlunk néhány fantasztikus téli sportot és egyúttal néhány tippet is adunk, hogyan kerülheted el a velük járó lehetséges sportbaleseteket.

Tipp: Akármennyire is vagy elővigyázatos, és teszed meg a szükséges óvintézkedéseket, váratlan balesetek bárkivel történhetnek. Válassz megújult balesetbiztosítási csomagjaink közül és tudd magad anyagi biztonságban baj esetén. 

Sífutás

A téli sportok közül talán a sífutás az egyik legintenzívebb. Nemcsak kitűnő kalóriaégető, de remekül megdolgoztatja az izmaidat és a szívednek is jót tesz. Lényege, hogy hosszabb ideig, megállás nélkül kell mozogni, miközben egyensúlyozol, éppen ezért ennél a sportnál elengedhetetlen a megfelelő felkészülés – például egy elliptikus tréner segítségével. Emellett nagyon fontos, hogy mindenképpen vigyél magaddal megfelelő mennyiségű folyadékot és 1-2 energiaszeletet is, valamint feltétlenül gondoskodj a biztonságos hazajutásról. A kihűlés veszélye nagyon hamar fennállhat, így, ha egyedül mész a sítúrára, valakinek akkor is szólj, hogy hol leszel, és körülbelül mikor érkezel.

Sílesiklás

A sífutással ellentétben a sílesiklás nem igényel annyi energiát, így sokkal inkább ajánlott kezdőknek vagy újrakezdőknek. Egy lesiklás nagyjából 2-3 percig tart, de ez idő alatt is remekül javíthatja az egyensúlyérzéket, fejlesztheti a rugalmasságot és megdolgoztathatja a feszítőizmokat. Azonban, mint minden sportban, itt is kiemelten fontos a fokozatosság. Kezdők és egészségügyi problémával küzdők elsőre kerüljék a túl magas csúcsokat, mert fennállhat az úgynevezett magassági betegségek veszélye. Ilyen lehet például a fejfájás, izomfájdalom, de súlyosabb esetben akár légszomj vagy a gondolkodási képesség elvesztése is bekövetkezhet.  

Síelni készülsz? Szeretnél még többet tippet kapni, hogyan kerülheted el a síbaleseteket, amik a felkészületlenségből adódhatnak? Korábbi cikkünkben összeszedtünk pár fontos előzetes óvintézkedést, hogy a sérülésmentesen élvezhesd a kikapcsolódást

Snowboardozás

Míg a síelést leginkább a gördeszkázáshoz tudnánk hasonlítani, addig a snowboardozást a szörfözéshez. A téli sportok szerelmesei közt nincs egyértelmű győztes a tekintetben, hogy melyik a jobb, azonban abban nagyrészt egyetértenek, hogy érdemes 1-2 síleckét venni, mielőtt a snowboard mellett rakod le a voksod. Arra viszont különösen figyelj oda, hogy a síeléssel ellentétben itt nincs mire támaszkodnod, mivel a lábaid egyetlen deszkához vannak erősítve. Emiatt könnyebben fordulhatnak elő felső végtagi sérülések, amelyek kivédésére ajánlott csuklóvédő használata. A bukósisak pedig kötelező, hiszen Te sem szeretnéd, ha agyrázkódás lenne a kaland vége, igaz?

Korcsolya

A korcsolyázás egy viszonylag könnyen tanulható téli sport. Rendkívül jól fejleszti az egyensúlyt, a rugalmasságot és ellenállhatatlan kecsességet is sugároz. Attól függően, hogy ki melyik típusát választja, javíthatja a különböző típusú izomtónusokat is. A gyorskorcsolyát űzőknek például általában a combizma erősebb, aki pedig gyakran emeli a partnerét a levegőbe, annak a felsőteste lesz jobban kidolgozott, mindemellett már kezdőként is rengeteg kalóriát tudsz vele elégetni. Ebben a sportágban kifejezetten fontos a megfelelő felszerelés használata, mert ennek hiányában a folyamatos fájdalom miatt egy életre megutálhatod a korcsolyázást, és akár maradandó sérüléseket is szerezhetsz. Sokan nem tudják, hogy a korcsolyák méretezése egy számmal az utcai cipőméretek alatt vannak. Ha úgy érzed, hogy a bokád nem bírja a gyűrődést, valószínűleg nem megfelelő a felszerelésed.

Jégkorong

Ha inkább a csapatsportokat kedveled és hiányoznak a nyári foci vagy kosármeccsek a haverokkal, akkor a jégkorongot Neked találták ki. Ez a sport sok elemében hasonlít a legtöbb labdajátékhoz, azzal a különbséggel, hogy a lábaidra egy-egy korcsolya van erősítve. Így nem csak az állóképességedet fejleszti, de az egyensúlyérzékedet is. A hokiütő mozgatását pedig a felsőtested végzi, így a meccs végére izomlázad lehet mindenhol. Mint a legtöbb labdajátékban, a jégkorongban is kiemelt jelentősége van a megfelelő védőfelszerelésnek, ezért soha ne játssz nélküle! A játék alatti ütközések az ellenfelekkel vagy csapattársakkal, az esés a jégen és akár egy rosszul elütött hokilabda is komoly sérüléseket tud okozni. Ha nem vagy biztos a felszerelésed minőségében, akkor inkább kérd ki az eladó tanácsát a sportboltban.