Az újévi fogadalmak betartásához elsősorban új szokások kialakítására és a régi viselkedésminták felülírására van szükség, ez pedig nem könnyű feladat. A legtöbben káros szenvedélyeik leküzdését, mentális és fizikai egészségük megőrzését, vagy épp pénzügyi tudatosságuk növelését tűzik ki célul ilyenkor. Január végére azonban általában jelentősen csökken a lendületünk is, így februárra sok fogadalom merül feledésbe. Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár hasznos tippet és appot, ami segíthet, hogy idén be is tartsuk magunknak tett ígéreteinket!

Mitől függ az újévi fogadalmak sikeressége?

Ezt több tényező is befolyásolja, egyes kutatások szerint még a fogadalmat tevők életkora is. A felmérések alapján a húszas éveikben járók kétszer akkora eséllyel alakítanak ki új szokást, mint az ötvenes korosztály. Ennek ellenére összesen mindössze 10-20% körül mozog azoknak a száma, akik valóban képesek is teljesíteni újévi fogadalmukat.

A kudarc egyik oka, hogy a januári lelkesedés és energia februárra fogyni kezd, így hajlamosabbak vagyunk kihagyni egy-két edzést vagy kevésbé figyelni a kiadásainkra. Az is demotiváló lehet, ha a sok munka ellenére nem jön a siker, vagy nem olyan mértékben, mint számítottunk rá. Érdemes azonban észben tartani, hogy egy nap alatt nem fogjuk tudni megváltani a világot. Segíthet, ha nem hozzávetőleges célokat, hanem pontos célkitűzéseket határozunk meg. Ha fogyni szeretnénk, például mondjuk azt, hogy június végéig megszabadulunk öt kilótól. Ez megfelelő étrenddel és rendszeres testmozgással akár hamarabb is kivitelezhető, így jobban nyomon tudjuk követni teljesítményünket és a sikerélmény sem marad majd el.

A másik hiba, hogy ha nem tervezünk kellően előre. Egy új szokás kialakításához, legyen az a rendszeres testmozgás, a pénzügyi tudatosság, az egészséges étkezés, vagy a káros szenvedélyek leküzdése, legalább 21 napra van szükség. Ez persze nincs kőbe vésve, van, akinek ennél kevesebb idő is elég és persze olyan is, akinek többre van szüksége. A fogadalmunk típusa is befolyásolhatja a fejlődésünk ütemét, hiszen, ha szeretnénk többet félretenni, az általában havi rendszerességgel jelentkezik, míg a több testmozgás, vagy az öngondoskodás heti, vagy akár napi feladat is lehet.

Top 5 újévi fogadalom és tippek, hogyan tartsuk be őket

Káros szenvedélyek leküzdése

Minden évben az egyik leggyakoribb fogadalom a káros szenvedélyek leküzdése. A dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás amellett, hogy a pénztárcánkat is igencsak megterheli, rendkívül károsak az egészségre. Növelik a daganatos megbetegedések kockázatát, csökkentik szervezetünk természetes védekező képességét és akár neurológiai elváltozásokhoz is vezethetnek. Sajnos azonban mindkettő a szenvedélybetegségek közé tartozik, így csak kevés esetben működik egyik napról a másikra a leszokás, bármilyen visszaesés nélkül.

Szerencsére már ennek elősegítésére is vannak appok. Az I Am Sober applikáció segíthet az alkoholfogyasztás csökkentésében. A SmokeFree a dohányzásról való leszokást támogatja a napi nikotinbevitel követésével és motiváló közösségével. Ráadásul a felhasználók nyomon követhetik, hogy mennyi időt nyertek maguknak, illetve, hogy szervezetük milyen pozitív változásokon ment át a leszokás óta. Jól hangzik, ugye?

Mentális egészség

Az öngondoskodásra és a mentális egészségünk gondozására a hétköznapi kihívások és stressz mellett kevesen fordítunk kellő figyelmet. Pedig ahhoz, hogy könnyebben küzdjünk meg a mindennapi problémákkal, éppen a negatív viselkedésminták megtörésén és a rendszeres mentális és fizikai feltöltődésen keresztül vezet az út.

Ebben segít a Happify, ahol egy rövid kérdőív kitöltésével képet kaphatunk jelenlegi állapotunkról és hasznos módszereket sajátíthatunk el mentális egészségünk javítása érdekében. Ha pedig a játékos módszerek jobban beválnak a számunkra, az Aloe Bud egy kedves kis app, amit érdemes használni a hétköznapokban.

Testmozgás, egészséges étkezés

A káros szenvedélyek leküzdése mellett a fogyás és az egészséges életmódra való áttérés is dobogós helyet foglal el az újévi fogadalmak között. Ha előtte egyáltalán nem vagy csak keveset mozogtunk, nehéz lehet rávenni magunkat a rendszeres testmozgásra. Jó ötlet ilyenkor, ha kicsiben kezdünk és fokozatosan növeljünk az edzéseink hosszát és intenzitását. Ebben segít például a 7 minute workout, ahol különböző intenzitású és típusú edzésformák közül választhatunk, ráadásul mindegyik csak 7 perces.

Az egészséges étkezés támogatására is számos applikáció közül választhatunk. Az egyik legnépszerűbb például a Noom, ami egyfajta naplóként segít nyomon követni, hogy mit és milyen mennyiségben fogyasztunk. A használatával így felismerhetjük kevésbé egészséges étkezési szokásainkat és könnyebben kialakíthatunk új, a céljainknak megfelelőket is.

Pénzügyi tudatosság

A pénzügyi tudatosság és a takarékoskodás is az élen szokott járni az újévi fogadalmak között, ezen az éven pedig még inkább fókuszba került, sokan tartanak ugyanis jelentős gazdasági visszaeséstől. Az élelmiszer- és üzemanyagárak, valamint az energiaköltségek drasztikus növekedése a korábbi költési szokások átalakulását eredményezik.

Annak érdekében, hogy tudatosabban kezeljük a pénzügyeinket, először érdemes azt látnunk, hogy milyen rendszeres kiadásaink és bevételeink jelennek meg havonta. Ezt segít követni például a Mint és a Spendee, ahol kategorikusan vezethetjük pénzügyeinket.

Kevesebb közösségi média használat

Az utóbbi években egyre világosabbá válik, hogy számos pozitívuma mellett bizony legalább ennyi negatív hatása is van a mindennapi jólétünkre a rendszeres közösségi média használatnak. Különösen veszélyes a gyerekek és a serdülők korában, de még a kiegyensúlyozott felnőttek lelki nyugalmát is felboríthatja, ha túl sok időt töltenek a közösségi portálokon.

Amellett, hogy hibás kép alakulhat ki magunkról az influenszerek bejegyzéseit nézegetve, megnő a depresszió kockázata is. Más megfigyelések szerint pedig az állandó “görgetés” a szenvedélybetegségekhez, például a dohányzáshoz hasonló függőséget vált ki. Emiatt nő az álmatlanság esélye, romlik az alvásminőség, és akár a munkánk rovására is mehet.

Ahhoz, hogy tisztában legyünk azzal, egy nap mennyit mobilozunk, az AntiSocial nevű alkalmazással követhetjük és szabályozhatjuk, naponta mennyi időt töltünk egyes applikációk használatával. A Flipd applikációval korlátozhatjuk a social media használatunk idejét, miközben az alkalmazásban meditációs gyakorlatokat is találunk és segítséget napunk megtervezéséhez.

Végül, de nem utolsósorban pedig legyünk türelmesek és megbocsátók magunkkal szemben és akkor se adjuk fel célunkat, ha egyszer-egyszer megbotlunk az úton! Ismerjük fel, hol csúszott félre a próbálkozás és vonjuk le a következtetéseket, hogy legközelebb ne eshessünk ugyanabba a hibába.

A fogadalmaink között szerepel a spórolás is? Korábbi cikkünkben összeszedtünk néhány hasznos tippet, amely segíthet a spórolásban!