Érdemes lakásbiztosítást kötni a lakáshitel mellé?

Szakértők véleménye szerint fellendülőben van a lakáspiac. Ezzel együtt a lakáshitelezési piac is kezd magához térni. De most nem erről lesz szó, hanem arról, hogy miért is kérik a bankok a hitel mellé a lakásbiztosítást, és ha már kérik, akkor mire figyeljünk oda vele kapcsolatban.

Nagyon fontos tudnod, hogy a lakásbiztosítás nemcsak a bank érdeke, bár lehet, hogy elsőre annak tűnik. Ugyanis a bank az esetek nagy részében akkor él a kedvezményezetti jogával (vagyis, hogy neki fizesse ki a kártérítési összegből a fennálló, aktuális hiteltartozást a biztosító), ha olyan mértékű kár keletkezik a fedezetül befogadott ingatlanban, ami már a hitel-visszafizetést kockáztatná, vagy ha a teljes ingatlanfedezet megsemmisül. Ebben az esetben – teljes megsemmisülés – biztosítás nélkül ott állnál egy visszafizetendő hitellel, ingatlan nélkül. Az összes, nem ilyen mértékű kár esetén Te is jogosult vagy felvenni a kártérítési összeget. Általában ezt az összeghatárt meghatározzák mind a hitelszerződésben, mind a biztosítási szerződésben.

Vagyis egy olyan dolgot írnak elő a számodra, ami bizonyos esetekben még jól is jöhet, pl. egy csőtörés vagy viharkár esetén.

Kössünk biztosítást – de mégis milyet…?

Hitel és biztosítás

Rendben, gondolhatod, de akkor elég egy olyan szerződés, ami csak a minimális dolgokat tartalmazza? A bankok általában tűz-, elemi károkra kérnek biztosítást és csak az épületre (a falakra). Ez valóban lefedi azokat a lehetséges kockázatokat, amelyek egy teljes megsemmisülést elő tudnak idézni. Ilyen pl. tűzkár, árvíz, földrengés, vihar, hogy csak az ismertebbeket említsem. Aki nagyon biztosítás-ellenes az megkötheti ennyire szűk csomagra is.

Érdemes végiggondolni azt, hogy mégiscsak a te lakásod, házad lesz, te és a családod fog benne lakni, a ti munkátok eredménye lesz benne.  Épp ezért célszerű azokat a holmikat (vagyontárgyakat) és kockázatokat is beletenni a lakásbiztosításba, amelyek függetlenek attól, hogy van-e lakáshitel az ingatlanon vagy sem. Ilyen például az ingóságbiztosítás, a betöréses lopás kockázat, az üvegbiztosítás, a felelősségbiztosítás, a balesetbiztosítás, és még számtalan praktikus kiegészítő lehetőség.

Amire nagyon fontos odafigyelni, hogy nem mindig elég a bank által előírt biztosítási összegre megkötni az ingatlanbiztosítást. Ugyanis minden biztosítónak van egy – nagyjából hasonló – ajánlott, újjáépítési négyzetméter ára. Ez az az összeg, ami minimálisan szükséges ahhoz, hogy ha teljesen megsemmisül egy épület, akkor hasonló minőségben újjá lehessen építeni. És a két összeg közül (bank, illetve a biztosító által javasolt) a nagyobbat kell mindig választani, hogy mind a banknak, mind a biztosítónak megfeleljünk, és ne legyen vita kártérítés esetén.

Amire még oda kell figyelni, az az, hogy a bank kedvezményezetti joga bejegyzésre kerüljön a szerződésen. Ezt általában egy formanyomtatvánnyal megoldható, de ezt kérik a bankok igazolásként, hogy tud arról a biztosító, hogy ezen az ingatlanon jelzálog van bejegyezve.

Összefoglalva: a bankok által kért lakásbiztosítás nem egy szükséges rossz, hanem egy olyan előírás, ami bajban bőven megtérül. Nem feleslegesen kidobott pénz.

Ne maradj le további érdekes cikkeinkről sem, lájkold Facebook oldalunkat és iratkozz fel blog hírlevelünkre! Szívesen várjuk a kommenteket és kérdéseket is a témában itt, a blogon és Facebook oldalunkon egyaránt!