Akár hosszabb időre, akár csak egy napra szeretnénk kiszabadulni a mindennapi mókuskerékből, ha elővesszük a térképet, pillanatok alatt találhatunk autóval is könnyen és gyorsan megközelíthető külföldi úti célt a környező országok között. Hogy megkönnyítsük a választást, íme néhány valóban mesés külföldi kirándulóhely, amit mindenképpen érdemes legalább egyszer látni.

Ha városlátogatás, akkor Bécs

Az M1-es autópályán Budapesttől alig 3 órát autózva, kényelmesen elérhető külföldi úti cél. Érkezés után parkolj le a Ring mentén épített mélygarázsok egyikében és sétálj végig a körúton, melyről valaha a budapesti nagykörutat is mintázták. Ha szereted a bevásárló utcákat akkor ne hagyd ki Bécs egyik legkedveltebb bevásárló utcáját, a Mariahilfer Strasse-t sem. 

Ha pedig éppen arra jársz, látogasd meg a Ferenc József és Sissi lakosztályait bemutató kiállítást. A történelem és a Habsburg kori romantika szerelmeseinek mindenképp érdemes kikocsikázni a nyári kastélyba is. 

A borzongásra vágyók a Karlsplatz közelében a Stephansdom alatt megtekinthetik a Kapucinusok kriptáját, ahol több császár és császárnő is nyugszik. Innen könnyed sétával elérhető az impozáns palotakomplexum, a Hofburg, a Parlament és neogótikus stílusban épült Rathaus, azaz bécsi városháza is.

Ha még többre vágysz, látogasd meg a méltán híres Hundertwasser házat, keresd fel Sigmund Freud egykori otthonát és rendelőjét vagy kirándulj egy nagyot a Wienerwaldban, azaz a Bécsi-erdőben. 

Bécs azok közé a külföldi úti célok közé tartozik, amelyek megérnek akár nem csak egy, de többnapos kirándulást is.


Prága, az „aranyváros”

Prága egy igazi ékszer a történelmi külföldi úti célok között, ezt bizonyítja az aranyváros elnevezés is, amely valószínűleg I. Károly, cseh király idejéből származik, amikor is arannyal vonták be a prágai vár tornyait. (Egy másik elmélet szerint az elnevezés az alkimisták és az aranycsinálók idejéből való). 

A Moldva folyó kanyarulatában fekvő Óváros (Staré Město) az egyik legnevezetesebb és legszebb látványosság – akár a művészet kedvelőinek is. A labirintusszerű kis utcákban a történelmi, gótikus épületek mentén rengeteg étterem és üzlet is megtalálható. 

Ha Prága mellett döntesz, ne hagyd ki az Orlojt az Óvárosi téren. A prágai városháza oldalán található híres óramű évszázadok óta vonzza a látogatókat, és már 1410 óta működik. Ha bírod erővel, mássz fel az óratorony tetejéhez, megéri: lélegzetelállító kilátás nyílik innen a belvárosra és a szemközti oldalra.

Ha teheted, mindenképpen kóstold meg a méltán híres prágai sört is. Jó, ha tudod, hogy a prágai sörivási szokásoknak megvannak a maga attitűdjei. Ha asztalfoglalás után magunk elé helyezünk egy sör alátétet, az azt jelenti, hogy kérünk egy korsó sört. Ha a korsó kiürül és már nem kérsz többet, akkor helyezd a söralátétet a korsó szájára. Amennyiben ezt nem teszed, a pincér automatikusan hozza a következő kört.

Szlovénia hegyei és a Bledi-tó

Ha van kéznél egy jó túrabakancsod, és szereted a kihívásokat, akkor a Júlia Alpok és a Triglav Nemzeti Park tökéletes külföldi autós úti cél lehet számodra a mesés szurdokaival, türkiz színű folyóival, vízeséseivel. A nemzeti park pedig akár 2000 méter feletti csúcsokban is bővelkedik. Ugyan nem rövid az út, de mindenképpen megéri. 

Ha teheted, akkor a Bledi-tó felől érkezz, sétáld körbe, menj fel a várba, hajózz át a kápolnához és tölts el itt egy pihentető napot. Kellemes levegő, napsütés, sok-sok látnivaló, hangulatos éttermek várnak. Ha itt jársz, kóstold meg a nevezetes krémes süteményt is, amelyet a magyar származású Ištvan Lukačevič készített el először 1953-ban. A hagyományos vanília íz mellett választhatsz csokoládés vagy gyümölcsös változatot is.

Szintén közeli, jól megközelíthető cél a Bohinj-tó környéke, ahol természet közeli élményekkel gazdagodhatsz. Kiépített kerékpár és túra utakon barangolhatod be a tavat övező vidéket. Hidd el, megéri megtenni az extra kilométereket!

Plitvicei-tavak és Zadar városa Horvátországban

Az idei nyaralások egyik közkedvelt külföldi úti célja Horvátország, ahol is megtalálható Európa egyik legszebb természeti látványossága, a Plitvicei-tavak Nemzeti Park. A terület egy völgyben helyezkedik el, amelyet erdős hegység vesz körül és a látogatókat rusztikus hatású fapallók vezetik át a parkon. A tavak vize a zöld és kék szinte összes árnyalatában egyszerre pompázik, amely már önmagában is lélegzetelállító látványt nyújt.  A park páratlan szépségű növény- és állatvilágával összhangban pedig az egész olyan érzést kelt, mintha csak egy mesében lennénk. 

Ha kicsit városiasabb környezetre vágysz, érdemes ellátogatni Zadar városába, amely kétségkívül az egyik legszebb és legismertebb városa Dalmáciának. Ha erre jársz, mindenképpen látogasd meg a tengerparti sétányt. Ne hagyd ki a Szent Donát templomot se, amely a kora román kor legértékesebb műemléke Horvátországban és egyben Zadar jelképe. 

Fedezd fel az olasz csizmát

Ha szeretnél egy kicsit messzebbre merészkedni a hosszú kihagyás után, de mégis biztonságosabbnak érzed az autós utazást, számodra ideális külföldi úti cél lehet Olaszország. A történelem és a kultúra kedvelőinek legalább egyszer életük során el kell látogatniuk Rómába és fel kell fedezniük az örök várost. A divat szerelmeseinek Milánó igazi „Mekka” lehet, míg Nápolyban megtalálhatod az első igazi olasz pizzériát, amely még ma is működik a Via Port’Alba 18. szám alatt. Toszkána ezerszínű, már-már festménybe illő tájai láttán pedig úgy érzed majd, nem is akarsz elmenni. 

Jó, ha tudod, hogy egyes olasz éttermekben, a számlán valószínűleg extra tételként szembesülsz majd az úgynevezett coperto-val. Olaszországban ugyanis az asztal megterítése pénzbe kerül, amely fejenként 1-4 euróig terjed. Cserébe viszont nem szükséges borravalót adni.