Szupercella gyakorisága Magyarországon

Egyre gyakrabban hallani hazánkban is a szupercellákról, óriás viharokról, sőt, akár tornádók kialakulásáról is. A többi zivatartípushoz képest ritkán fordul elő szupercella, mégis a pusztítások, heves események nagy százalékáért felelős. A globális klímaváltozás nem csak a szélsőséges hőmérsékletváltozást hozza magával, hanem a heves, nem megszokott viharokat is. Érdemes lépést tartanunk a változásokkal, hisz nagyobb eséllyel számíthatunk arra, hogy kárunk keletkezik otthonukban, kertünkben akár. Lássuk, miben különbözik egy szupercella „átlagos” társától!

Mi az a szupercella?

A szupercella valójában nem valódi felhőtípus. A zivatargócokból összeálló viharkomplexum olyan forgó feláramlást tartalmazó speciális zivatarokból tevődik össze, amelyet jég, szélvihar, tornádó kísérhet. A gyorsan kibontakozó és elvonuló viharokkal ellentétben egy szupercella élettartama akár nyolc óra is lehet, szélessége pedig 3-8 km-re is kiterjedhet.

Tudtad?

A szupercella belsejében úgynevezett mezociklon (forgó felhő) örvénylik, amely folyamatos mozgásban van. Egy ilyen örvény nagyjából 10 perc alatt tesz meg egy teljes kört a szupercella belsejében.

Hogyan alakul ki szupercella?

Amikor a meleg, párás, hosszú ideig tartó fülledt időjárást egy markánsabb hidegfront hirtelen megváltoztatja, nagy eséllyel alakul ki szupercella. Ehhez szükséges a légáramlat változása, amikor a légtömeg nem vízszintesen, horizontálisan kezd el mozogni, hanem vertikális irányban. Ez a felfelé irányuló nagy légtömeg örvénylő mozgásba kezd, így a benne kavargó és kialakuló viharfelhők feltornyosulnak. A szupercellának ezért van magas, toronyszerű, tetején gomba alakban kiszélesedő alakja. A feláramló szél sebessége elérheti a 100 km/h sebességet és akár 18 km magasságig is nyúlhat a legfelsőbb felhőréteg.

Hogyan működik?

A szupercella egy vihar rendszer, ami teljes egészében forog. Ez a forgási energia táplálja a zivatart és a forgásból következően erőteljes szívóhatás alakul ki, ami tornádót szülhet, és a szívóhatás miatt egyre nagyobb és magasabban lévő zivatarfelhő képződik. Magyarországon is előfordul, hogy egy-egy vihargócból kisebb tornádó keletkezik (2023. első tornádója Békéscsabától nem messze alakult ki), de ezek hamar elhalnak, mielőtt még nagyobb kárt okoznának.

Jó tudni!

A zivatarfelhőben, amely egyre magasabbra és magasabbra kerül, víz halmozódik fel, ami megfagyva jéggolyóvá áll össze. Minél feljebb hajtja a légáramlás a felhőt, a jég annál hosszabb időt tölt a magasban és egyre több jégréteg tapad rá. Nem ritka a 4-5 centis jéggolyó sem, ami már komoly károkat tud okozni a kint felejtett, fedetlen kerti bútorokban, növényekben, sőt, az autó karosszériáját is behorpaszthatja, megrepesztheti a szélvédőt. Érdemes autónkra casco biztosítást kötni, ami fedezi az elemi károkat, közte a jégversét is. Korábbi cikkünkben írtunk arról, érdemes-e 10 évesnél idősebb autóra cascot kötni, vagy sem? A cikket ide kattintva tudod elolvasni!

Mit tegyünk, ha viharba kerülünk?

Nyaralás alatt, főleg, mikor a vízben tartózkodunk, kerüljük el a viharokat, húzódjunk biztonságos, fedett helyre. Hiába vagyunk jó úszók, egy hirtelen lecsapó zivatar, erős szél és hullámzás könnyen elsodorhat minket a parttól távol. Ha természetes vízben úszunk, figyeljük a viharjelzéseket, a légmozgást és a felhőket. Ne várjuk meg, míg az összeálló viharfelhők feltornyosulnak és elkezd esni az eső, előtte már hagyjuk el a vizet.

Ha elmegyünk otthonról és aznapra, vagy a nyaralás idejére vihart jósolnak, jobb, ha előre felkészülünk. Korábbi cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, hogyan védekezzünk a viharok ellen.  Szupercellák esetén érdemes a redőnyöket is lehúzva tartani, hisz a jég ekkor majdnem vízszintesen csapódik a ház falának, ablakainak. Egy átvonuló szupercella vihar belsejében 20-30 mm eső is eshet, így gondoskodjunk a megfelelő vízelvezetésről is!

Ne maradj le további érdekes cikkeinkről sem, lájkold Facebook oldalunkat és iratkozz fel blog hírlevelünkre! Szívesen várjuk a kommenteket és kérdéseket is a témában itt, a blogon és Facebook oldalunkon egyaránt!