Előző cikkünkben megtudtuk, milyen típusú vízelvezető rendszereket használunk, ezek milyen anyagból készülnek és milyen hosszú az élettartamuk. Cikksorozatunk 2. részében rátérünk az esővíz levezető csatornák hibáira és a megoldási lehetőségekre!

Esővíz levezető csatornák hibái

Érthetetlen, miért vizesedik a fal? Mitől penészesedik folyton a plafon? Bár mindent megpróbáltunk, hogy belülről eltüntessük a penészfoltokat, gondoltunk már arra, hogy a gond nem a házon belül keletkezik? Érdemes kinéznünk és megvizsgálnunk az ereszcsatornánkat! Lássuk, milyen alapvető hibákkal találkozhatunk!

Az esővíz elvezető csatornák alap hibája: nem elegendő keresztmetszet

A klímaváltozás már ma is érezhető, mérhető változásokat, tendenciákat hozott. Az esővíz levezető rendszert legsúlyosabban az egyre extrémebb, egyre hevesebb esőzések érintik már ma is, és ez a következő 50 évben egyre csak fokozódik majd. Ha az esővíz elvezető rendszer még a mai viszonyokra is alulméretezett, akkor az esővíz jelentős része túlcsap a levezető rendszeren, falainkat átáztatva.

TIPP!

A méretezés alapja az esővíz gyűjtő felület nagysága. A klímaváltozás hatását nem lehet eléggé túlértékelni, ezért inkább túlméretezzünk, mint alul.

eresz

A fenti méretezési táblázatokban a tető vízszintes vetületi alapterületet kell számításba venni.

Esővíz levezető csatornák hibái

A vízelvezető rendszer alaphibája, ha a víz nem marad a rendszeren belül, hanem onnan kijutva falainkat áztatja. Ez több okból is megvalósulhat, lássuk most ezeket!

1. Csatlakozási hiba az ereszcsatorna és a levezető csatorna között

ereszcsatorna szétcsúszása
  • Itt a legdurvább eset látható. de természetesen össze kell érniük, sőt egymásba kell csúszniuk a csonknak és a levezető csatornának. A levezető csatorna legyen nagyobb, mint a csonk, azaz mindig a felső csússzon bele az alsóba.

Ma már nem elegendő csak csonkot kialakítani az ereszcsatornán, az egyre hevesebb esőzések miatt ún. tölcsért kell kiképezni a csatlakozásnál (lásd a képet).


  • A levezető csatorna elemei szétcsúsznak


Az átázott falról pergő festék és a párkány szétfagyásának okozója!

Hogyan csináljuk meg jól?

  • Csúsztassuk össze: A levezető csatorna általában 1 m hosszú elemekből készül és ezeket több cm mélyen egymásba kell csúsztatni, hogy ne tudjanak könnyen szétcsúszni.
  • Rögzítsük: Az elemeket egymáshoz is rögzíteni kell, és tömíteni tartósan képlékeny kittekkel. Az egyre hevesebb zivatarok során a lezúduló víz a lefolyó csatornát rázza, szét akarja verni.
  • Bilincselés: Nagyon fontos a lefolyó csatorna elemeinek megfelelő rögzítése. Általában ezt a falba rögzítő bilincsekkel érjük el. Akkor járunk el eléggé körültekintően, ha egy-egy elemet 3, de legalább 2 bilinccsel látjuk el.

Tudtad?

Amikor az egyes elemek szétcsúsznak, sajnos nem lehet javítást javasolni, hanem az egészet újra kell készíteni. Ha az egyes elemek még nem lyukasak, de megfelelő méretezésűek, akkor felhasználhatóak az újraelhelyezés során.

ereszcsatorna eltömődése

Esetleg, ha cserére kerül a sor, kreatív módon is felhasználhatunk pár ereszcsatorna darabot!

2. Szintén nagy problémát okoz, amikor a csatorna szabad kifolyású vége el van torzulva, le van taposva, netán lejjebb van, mint a terepszint.

3. Az is előfordulhat, hogy az esővíz levezető csatorna valahol eltömődik – általában alul, a szabad kifolyás előtt. Ilyen esetben a csatornából feljebb mindenhonnan folyik a víz, csak nem a kifolyó helyen.

TIPP!

Szabad kifolyásnál ez könnyen elhárítható, alulról egy rúddal, vagy kemény dróttal ki tudjuk piszkálni az eltömődést okozó – rendszerint faleveleket.

ereszcsatorna hibái

Ereszcsatornák hibái

1. Rossz irányú lejtés

A leggyakoribb hiba, amikor az ereszcsatorna legalsó pontja nem a lefolyócső csatlakozásnál van. Ilyenkor a csatorna könnyen feliszaposodik, ami csökkenti a keresztmetszetét, így a csatorna könnyen túlcsordul.

2. Nem megfelelő lejtés

Magyarországon érvényes előírások szerint 5,0 mm/m (0,5%) a megfelelő lejtés.

3. Az esőcsatorna kifordulása

Ez a legrosszabb eset, mert ilyenkor rendszerint a legrosszabb helyen zúdul ki a víz a csatornából a falra, vagy a fal tövébe.

4. Az esőcsatorna elemei szétcsúsztak, vagy a csatlakozások nem jól tömítettek

Ilyenkor a csatlakozásoknál folyik a víz – oda, ahová nem szeretnénk.

 

Milyen a jól karbantartott ereszcsatorna?

Mit kell tennünk annak érdekében, hogy ereszcsatornánk állapota megfelelő maradjon? Lássunk pár tippet!

1. Ellenőrzés

Célszerű végignézni az esővíz elvezető rendszerünket akár évente, hogy a felsorolt hibák előfordulnak-e.

2. Eltömődés oka és megszüntetése

Az ereszcsatornák telítődhetnek falevelekkel, vagy más szennyeződéssel. Ha a környező fák magasabbak, mint házunk ereszcsatornája, akkor ez törvényszerűen minden évben előfordul. Tipikusan az őszi lombhulláskor jellemző, de ha a ház körül sok a fa, akkor akár már nyáron is megtelhetnek falevelekkel az esőcsatornáink. Ilyen esetben akár évente többször is szükséges az ereszcsatornák kitakarítása.

TIPP!

Mit tegyél, ha a fa rálóg háztetőre? Milyen veszélyei lehetnek? Korábbi cikkünkből megtudhatod, miért, mikor és hogyan érdemes nekilátni az útban lévő ágak, veszélyes fák kivágásához!

ereszcsatorna tisztán tartása

3. Rácsot az ereszcsatornára!

Praktikus, egyszerű megoldás az esőcsatornáink eltömődésének kiküszöbölésére az ereszcsatorna tetejére alkalmazandó rács. Ez azonban nem mentesít bennünket az ereszcsatorna rendszeres ellenőrzésétől, hiszen maga a rács is eltömődhet!

4. Tisztítóidom

Amennyiben sok a falevél a környezetünkben, a falevelek sajnos még az esővíz levezető csatornákat is eldugíthatják. Ez akkor különösen veszélyes, hogyha a levezető esőcsatornánk nem szabad kifolyású, hanem belemegy a földbe, azaz csatornába kötött. Ilyenkor ugyanis nem tudjuk a szabad kifolyású végén kipiszkálni az eltömődést. Ilyen esetben célszerű kb. 1-1,5 magasság között tisztítóidomot beépíteni, akár utólag is.

TIPP! Szakértőnk a Rheinzink márkát ajánlja!

ereszcsatorna tisztítás

5. Tetőt érintő faágak

Családi házaknál gyakori, hogy a fák olyan közel vannak az épülethez, hogy a fa ágai hozzáérnek az ereszcsatornához, és aztán a tetőfelülethez. Akármilyen növénybarátok is lennénk, ezt mindenképpen meg kell szüntetni, mert a faágak komoly károkat tudnak okozni az esőcsatornában is és a tetőben is. Az esőcsatornát el tudja torzítani, a tetőről meg akár cserepeket tud lesodorni egy-egy erősebb vihar idején. Ezért ha ilyet tapasztalunk, azokat az ágakat, amelyek elérik az épületünket, le kell vágni.

TIPP!

Nincs ötleted, mihez kezdj a levágott faágakkal? Az égetést inkább felejtsd el! Adunk pár tippet, hogyan szabadulj meg a fölösleges fától!

Tetőre lógó fa veszélyei