Egy utazást gyorsan megkeseríthet egy eltűnt csomag, főleg, ha a gondosan elpakolt ruháid mellett az értékeid is benne voltak. A következőkben ahelyett, mit tehettél volna a megelőzésért azokat a lépéseket vesszük sorra, mi a teendő, ha már megtörtént a baj.

Mire fizet a poggyászbiztosítás és mit kell tenned eltűnt csomag esetén? A továbbiakból kiderül!

Bizonyosodj meg róla, hogy eltűnt a csomagod és nincs a reptéren!

Az eltűnt csomagok egy része bennragad a repülőtér rendszerében és tovább utazik egy következő cél felé. Ez akkor fordul elő a leggyakrabban, ha átszállással utazol, vagy késik a járatod. A csomag feladásakor minden bőrönd kap egy kódot, ami alapján vissza tudják követni. Ennek birtokában utánajárhatsz, bent van-e még a reptéren, vagy kiadásra került és valóban eltűnt-e.

Jelentsd az eltűnt csomagot!

Ha eltűnt a csomagod, fontos, hogy minél hamarabb bejelentsd az illetékesek felé. Ez lehet a repülőtér biztonsági szolgálata, vagy az ügyfélszolgálat a tömegközlekedési eszközök esetében. Ha a szállásodról tűnt el a csomag utazás közben, vedd fel a kapcsolatot a szállásadóval és kérj írásbeli tájékoztatást arról, hogyan fogják kompenzálni a veszteséged.

Tegyél bejelentést a rendőrségen az eltűnt csomagról

A csomaglopást a rendőrségen is bejelentheted, különösen, ha nagy értékű tárgyak is voltak a bőröndödben. Erre minél hamarabb keríts sort, hiszen az eltelt idővel csökken az esélye annak, hogy értékeid egyben visszakerülnek hozzád. Az eltűnt iratok, bankkártyák, vagy hitelkártyák bejelentését is minél hamarabb tedd meg, hogy megelőzd az adataiddal való visszaélést és az illetéktelen pénzmozgást a bankszámládon.

Mit tehetsz, ha ellopták a telefonod, tableted?

Sok eszköz biztosít rá lehetőséget, hogy GPS segítségével nyomon kövessék. Ha a te telefonodon is van ilyen, azt kapcsold be és a beérkező információkat oszd meg a rendőrséggel is. Amennyiben nincs ilyened, a telefon hívásával is próbálkozhatsz, bár kevés az esélye, hogy bárki válaszolni fog rá. Végül pedig ne felejtsd el bejelenteni a készülék ellopását a mobilszolgáltatódnál és kérd a szolgáltatás azonnali felfüggesztését a visszaélések elkerülése érdekében!

Tartsd meg a blokkokat, megerősítő e-maileket és az eltűnt csomag bejelentéséről szóló dokumentumokat!

Utazás közben fontos, hogy megőrizd a vásárlásról, fizetésről szóló blokkokat. Ezek alapján nemcsak az általad és eltűnt csomagod által bejárt út válik visszakövethetővé, de eltűnt tárgyaid értékét is bizonyíthatod velük. Az eltűnt csomag bejelentéséről szóló dokumentumokra a későbbiekben is hivatkozhatsz, ha új információk felől érdeklődsz, valamint a biztosítók is kérhetik őket.

Jelentsd be az eltűnt csomagot a biztosítód felé is!

A végső, mégis egyik legfontosabb lépés, hogy az eltűnt csomagot a biztosítótársaság felé is jelentened kell, akiknél az utasbiztosításodat kötötted. Ehhez többek között az eltűnt csomagról szóló rendőrségi jegyzőkönyvre is szükséged lesz ahhoz, hogy a biztosító elfogadja a kárigényed. Figyelj oda rá, hogy nem minden csomag minősül útipoggyásznak! Ezekről részletes listát és leírást találhatsz a biztosítások szerződési feltételeiben. A különböző úticélok különböző szolgáltatásokat igényelhetnek, különböző szolgáltatási szinten. Válaszd utazásodhoz a megfelelő típust Városnéző, Tengerpart, Kirándulás, vagy Sí utasbiztosításaink közül!

TIPP:

Ha külföldre utazol, semmiképp ne indulj el megfelelő utasbiztosítás nélkül! Nemcsak eltűnt csomagod, elveszett értéktárgyaid, sportfelszereléseid, vagy úti okmányaid pótlásában lehet nagy segítség, akár a hazautaztatás költségét is fedezheti.