Az utóbbi hetekben állandó témává vált a rezsicsökkentés szabályainak módosulása. Te is gondolkodóba estél, milyen megoldások lehetnek arra, hogy csökkentsd vagy akár teljesen kiváltsd az áram- vagy gázfogyasztásod? Mutatunk pár trükköt, melyek segíthetnek ebben!

1. Klímahasználat gazdaságosan

Az elmúlt években a klíma lassan kezd lételemmé válni, ahogy a nyár folyamán egyre elviselhetetlenebb a forróság. Tudtad, hogy a légkondicionálót lehet gazdaságosan is használni?

Az extrém meleg napokon például célszerű már reggel elindítani a klímát kisebb fokozaton. Hogy miért? A berendezés áramfogyasztása a folyamatos használat során a legalacsonyabb, hiszen nem kell a lakást napközben újra, akár többször is a felmelegedett állapotból több energia felhasználásával lehűteni.

Ne feledd a karbantartást sem! Évente egyszer ajánlott a klíma tisztítása. Erre egészségügyi okok mellett a készülék fogyasztása miatt is szükség van. Tudtad, hogy az elhasznált szűrők akár 15%-kal is megdobhatják a villanyszámlát?

2. Napenergia: a rezsicsökkentés fontos kulcsa?

A napenergia az utóbbi években kezd egyre felkapottabb lenni, mint megújuló energiaforrás. A napenergiát több módon is hasznosíthatjuk otthonunkban. Napkollektorok segítségével fűtésre és vízmelegítésre alkalmas hőenergiát tudunk előállítani, míg a napelemek elektromos áram termelésére hasznosíthatóak.

Így mind az áram-, mind a gázfogyasztásunkat mérsékelhetjük, némely esetekben pedig akár ki is válthatjuk vele bizonyos időszakokra. A berendezések népszerűségét növeli a telepítésükre felvehető állami támogatás is.

Ha gondolkodóba estél, javasoljuk, hogy nézz utána minden szükséges részletnek és ne halogasd a döntésed! Már most drasztikusan megnőtt a napelemek iránti kereslet, az előrejelzések szerint ősztől nehezebben juthatunk majd hozzá.

3. Hőszigetelés, nyílászáró: a rezsicsökkentés alapja

A rezsicsökkentés egyik legjobb módja, ha megfelelően szigeteljük a házunkat. Egy jó minőségű szigetelés télen melegen tartja otthonunkat, míg nyáron a hűvösséget biztosítja a kánikula elől. A nyílászárók állapota is jelentősen befolyásolhatja ingatlanunk hőmérsékletét, épp ezért érdemes rájuk is kiemelt figyelmet fordítani. Hiába figyelsz arra, hogy hány fokra hűtöd/fűtöd az otthonod, ha a nyílászárók résein folyamatosan kiszökik a meleg/hideg. A felragasztható ablakszigetelő szalag és a huzatfogó párnák kedvező megoldást nyújthatnak, ha nincs lehetőséged ablak/ajtó cserére.

4. Lecserélted már a LED izzókat?

Ha még nem váltottatok át az energiatakarékos LED izzók használatára, akkor ne késlekedjetek tovább! Nemcsak változatosabb fényviszonyokat tudunk kialakítani a különböző színű, fényű izzókkal, hanem hosszú élettartamukkal, alacsonyabb fogyasztásukkal pénzt is spórolhatunk. És ne feledjük: nemcsak a rezsicsökkentés fontos, hanem a környezetvédelem is!

5. Húzzuk ki a nem használt töltőket!

Tudtad, hogy az éppen töltésre nem használt, viszont hálózatban lévő töltők is fogyasztanak áramot? Így nemcsak a viharok okozta elektromos károkat előzhetjük meg a töltők kihúzásával, hanem még spórolhatunk is! Sokat segíthet még, ha beszerzünk egy áramfogyasztás mérőt, így láthatjuk, mennyit is használ egy-egy készülék.

+1 TIPP: Fő a biztonság!

Sokakban felmerült az utóbbi hetekben, hogy milyen módon tudják csökkenteni vagy minimalizálni a gáz- és energia fogyasztásukat. Elkezdődött az alternatív fűtési rendszerek iránti érdeklődés, ide tartozik például a vegyes tüzelésű kazán vagy akár a kályha is. Az erkélyre szerelhető napelem lehetősége az áramfogyasztás csökkentése miatt vált felkapott hírré, de hamar kiderült, hogy ez Magyarországon szabályellenes.

Legyünk mindig körültekintőek az új rendszerre való átállás előtt! Minden esetben kérjük ki szakember véleményét, hogy otthonunkban megfelelő-e az általunk választott megoldás. Ismerjük meg a rendszer veszélyeit és helyes használatát is!

TIPP! Egy lakásbiztosítás segíthet átvészelni a váratlan kiadásokat. Genertel lakásbiztosítási csomagjainkban csak az Ön számára fontos dolgokért kell fizetnie, hiszen igényei szerint személyre szabhatja szolgáltatását. Részletek a weboldalon.