Elektromos meghibásodás – nem számítunk rá

Egy hosszabb utazás előtt általában ellenőrizni szoktunk mindent a házban: gáz elzárva, lámpák lekapcsolva, ablakok becsukva. De mi a helyzet akkor, amikor reggel elindulunk munkába, vagy máshol töltjük a hétvégét? Jó, ha ilyenkor is biztonságban tudhatjuk otthonunkat és nem kell tartanunk olyan váratlan eseménytől, mint például egy egyszerű berendezési tárgy elektromos meghibásodása vagy egy rövidzárlat. Mondanunk sem kell, hogy egy ilyen apróság súlyosabb következménnyel is járhat, legrosszabb esetben tüzet okozhat. Lássunk most pár tippet, hogyan előzzük meg a bajt!

Az elektromos meghibásodás előzetes jelei

Talán egy pislákoló lámpa, vagy a kis sercegés villanykapcsoláskor nem tűnik fel nekünk, mégis, érdemes odafigyelni ezekre! Összegyűjtöttük a legjellemzőbb jeleket, amik a meghibásodást megelőzően előfordulhatnak otthonunkban:

  • A berendezés, konyhai vagy egyéb eszköz bekapcsolásakor jelentkező sistergő hang: ha ilyet hallunk, az kötéshibára utal, vagy a vezeték kontaktus gyengülését jelzi. Ami csak sistereg, egy idő után, ha nem cseréljük ki az eszközt, zárlatot is okozhat.
  • Hasonló gondot jeleznek a vibráló izzók, lámpák: a hálózatban kontakthiba van, ezt onnan észlelhetjük, hogy nem csak egy, hanem több izzó is egyszerre vibrál. A kapcsoló problémáját mutathatja, ha csak egy lámpatest vagy izzó vibrál. Viszont ezzel a problémával is foglalkozni kell, ne vegyük félvállról.
  • A kismegszakító nagyobbra cserélése: a kismegszakító elsődleges feladata, hogy névlegesnél nagyobb áramon felül az áramkört automatikusan lekapcsolja a hálózatról. Sajnos gyakran, hogy elkerüljék a folytonos áramkimaradást, a kismegszakítót nagyobbra cserélik, ezáltal a hálózati áramkörön nagyobb mennyiségű áram halad keresztül, mint amit az hosszútávon képes lenne elbírni. Ezzel a cserével az áram folytonos lecsapása elmúlik, viszont a hálózat és a ház is tűzveszélyesé válik.
  • Szúrós, égett kábel, vagy műanyag szag: a túlterhelés jele ez is, viszont ekkor már súlyosabb a helyzet, mint az előzőekben felsoroltakkor. A kábel szigetelése olvadni kezdett, szakember bevonása szükséges.
  • Szikrázó konnektor, erős fény hangjelenséggel párosulva (szisszenés, sistergés): a kötés ilyenkor már teljesen eltávolodott.
  • Füst és tűz: A szigetelés begyullad amikor a terhelés és a velejáró hő elkezdi elolvasztani majd begyújtani a szigetelést, vagy a dobozt, esetleg a tapétát. Ilyenkor, a legelső feladat az áramtalanítás, majd kezdjük el a tűzoltást poroltóval!

Jó megfontolni!

Még ha úgy is gondoljuk, értünk a barkácsoláshoz, soha ne álljunk neki szakember nélkül a ház vezetékeivel dolgozni!

TIPP! Új vagy használt lakást vásárolsz? Figyelj a részletekre!

Használt lakás, ház vásárlása esetén nem egyedi eset, hogy az eladó megpróbálja a legjobb színben feltüntetni az árusított ingatlant. Legyünk körültekintőek és óvatosak, amikor leendő otthonunk keresését végezzük. Kérdezzünk rá mindenre, a korábbi átalakításokra, felújításokra, vizsgáljunk meg minden foltot, repedést. Árulkodó jel lehet a friss festés, vakolás, de ezek természetesen nem feltétlenül jelentik azt, hogy el akartak rejteni valamit a szemünk elől. Legjobb, ha megkérjük egy hozzáértő ismerősünket, vagy keresünk egy szakembert, aki körbejárja velünk a házat és véleményt mond róla

Nem maradsz segítség nélkül!

Te is érzed úgy néha, hogy a baj csőstül jön? A tél közeledtével megszaporodhatnak a gondjaink is: az otthon töltött órák hossza megnyúlik, az elektromos hálózat túlterhelődhet és az eszközeink meghibásodhatnak. Soroljuk még? Ne várd meg, míg káreseted történik, köss most akár 30% kedvezménnyel lakásbiztosítást!

Hogyan érheted el a kedvezményes árat? Válassz 3 éves hűségidőt, inkasszót és éves fizetési gyakoriságot, és fizess kevesebbet lakásbiztosításáért!

Tipp!

Nem tudjuk előre megjósolni, hogy mikor fog meghibásodni egy-egy elektronikai eszközünk, vagy mikor történik a vezetékben gond, de abban biztosak lehetünk, nem a baj bekövetkeztekor akarunk szakember után keresgélni, főleg nem akarjuk kivárni, míg a leterhelt, időhiányban szenvedő, vagy számunkra túl magas árat megadó szakember hetek múltán eljut az otthonunkhoz és megoldja a problémánkat. Kérjünk lakásbiztosításunkhoz kiegészítő biztosítást! Kiegészítő biztosításainkról bővebben olvashatsz honlapunkon.

Villámcsapás és hatása a házra

A villámcsapások miatt elektromos készülékeink megsérülhetnek, tönkre mehetnek. Még ha nem is közvetlen az otthonunkba csapott bele a villám, a közeli becsapódás a vezetékekben hirtelen fellépő csúcsfeszültséget okozhat, ami tönkre teheti elektromos eszközeinket.

Míg az otthonunkra kívülről villámhárítót szereltethetünk, addig bentre gondoskodhatunk túlfeszültség-védelmi berendezésről. Ez utóbbi azonban nem minden esetben nyújt elegendő védelmet, ezért jobb, ha ilyenkor is maradunk az áramtalanításnál.

Minden biztosításunk fedezetet nyújt az alábbi leggyakoribb károkra:

  • Betöréses lopás, rablás, vandalizmus,
  • tűzkár, robbanás,
  • villámcsapás okozta károk,
  • vihar, felhőszakadás, jégverés, jégeső okozta károk,
  • földrengés, árvíz, sziklaomlás, földcsuszamlás,
  • üvegtörés.

A további kockázati körökről és a káresemények pontos leírásáról tájékozódj az aktuális feltételekből.

Hol szökik a meleg? Melyek a legjobb hőszigetelő anyagok? Korábbi cikksorozatunkban választ kaphatsz a gyakori, hőszigetelést érintő kérdésekről!

Ne maradj le további érdekes cikkeinkről sem, lájkold Facebook oldalunkat és iratkozz fel blog hírlevelünkre! Szívesen várjuk a kommenteket és kérdéseket is a témában itt, a blogon és Facebook oldalunkon egyaránt!