Nyáron gyakran zsúfoltak az üdülőhelyek, hiszen iskolai szünet van, hétágra süt a nap. A legtöbben ilyenkor veszik ki az éves szabadságuk nagy részét is. Az első őszi hónapok időjárása azonban még megfelelő lehet egy kis kikapcsolódásra. Ha szeretnéd elkerülni a tömeget, esetleg még spórolnál is az üdülésen, egy nyaralás utószezonban megfelelő választás lehet. Szeptemberben még elég jó az idő, így nem muszáj csak beltéri programokban gondolkodnod. A következőkben adunk néhány tippet ahhoz, hogyan érezheted jól magad az utószezoni nyaraláson időjárástól függetlenül.

Külföldi nyaralás utószezonban? Nemcsak a tengerpart éri meg!

Túrázás és kastélylátogatás Bavariában

A fákkal, hegyekkel díszített Bavaria Németország déli részén található. Ugyan az őszi kirándulásokra érdemes már meleg ruhákkal készülni, mivel az Alpok közelében könnyen lehűlhet az idő, a térség számos kikapcsolódási lehetőséget kínál. A természet szerelmesei festői túraútvonalak közül válogathatnak. Ha rosszra fordulna az idő, a környék huszonöt kastélya és palotája nyújthat érdekes látnivalót, melyek úgy néznek ki, mintha egy tündérmese lapjairól léptek volna le.

nyaralás utószezonban: Bavaria
Kép forrása: pixabay.com

Borkóstoló túra Svájcban

Ha szeptemberre, illetve október elejére keresel úticélt, Svájcot is érdemes fontolóra venni. Az ország nem csupán természeti látványosságai miatt, vagy a síelés szerelmeseinek ideális célpont. Városi kikapcsolódáshoz elbűvölő környezetet nyújt Lugano városa nem messze az olasz határtól. Itt a gyönyörű építészeti megoldások mellett borkóstolásra is van lehetőség.

Ha azonban nem rettensz meg egy kis túrázástól sem, érdemes elindulni az összesen 33 km hosszú Svájci borúton, ami Ouchy-tól a Chateau de Chillon Castle-ig húzódik és több pincészeten, valamint középkori falun is átvezet. Kövesd a sárga nyíllal jelzett utat és kóstold végig Svájc legfinomabb borait! Ha igazán kalandvágyó vagy, út közben is foglalhatsz szállást, így akár minden este másik városban is aludhatsz.

TIPP:

Külföldi utazásodhoz válaszd a Genertel utasbiztosítását már akár napi 310 Ft-os díjtól!

Kristálytiszta tavak és vízesések Szlovéniában

A Bohinji-tó nyugati partján található Ukanc, ami ősszel különösen szép látványt nyújt az odalátogatóknak. A tó kristálytiszta vize visszatükrözi a partján álló fák arany és narancssárga lombkoronáját, így tökéletes úti cél a város zajától szabadulni vágyóknak.

nyaralás utószezonban: Bohinj-tó
Kép forrása: wikimedia.org

Sífelvonó segítségével könnyen megközelíthető a Vogel hegy teteje is, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az alatta elterülő tájra, valamint egy alig egy órás túrával a Száva-vízesés is elérhető. A vízesés egész évben látogatható, de áprilistól októberig jellemzően belépődíj ellenében. A túra murvás gyalogúton és kőlépcsőkön vezet, amit több helyen padok és pihenőhelyek szakítanak meg, a látvány pedig megéri a fáradtságot.

Tengerpart és történelmi látnivalók Görögországban

Akár az utolsó meleg napsugarakat szeretnénk még kiélvezni a tengerparton, akár történelmi városnézésre vágyunk, Görögország ideális úti cél lehet. A nyár végével nemcsak a tikkasztó hőség, hanem az árak is csökkenésnek indulnak, az ősz pedig, ha lehet, még több látnivalót kínál a térségben. A szüreti időszak kezdetén felpezsdül az élet a borászatokban és az olívaföldeken is. Ha szeretnéd megtapasztalni a tradicionális görög vendégszeretetet, mindenképp látogass el egy klasszikus kisvendéglőbe és kóstold meg a helyi étel és italkülönlegességeket is!

nyaralás utószezonban: Görögország
Kép forrása: wallpaperflare.com

Nyaralás utószezonban Magyarországon

Túra a Szalajka-völgyben

Több túraútvonal is található a Szalajka-völgyben, mely a 19. században a szalalkálinak is nevezett hamuzsír égetéséről kapta a nevét. A környék egyik legnevesebb látnivalója a Szilvásváradtól mindössze egy rövid sétányira elhelyezkedő Fátyol-vízesés, ami nagyobb esőzések után és télen, befagyva is lélegzetelállító látványt nyújt.

Helyi specialitásnak számít a füstölt és sült pisztráng, ami vadon is megél a Szalajka-patakban, de a látogatók igényeinek kielégítésére mesterséges neveldéket is kialakítottak a környéken. A sétában megfáradt utazó több helyen is megkóstolhatja ezt a helyi finomságot, miközben a Fátyol vízeséshez tart a Szilvásváradról induló túraúton, vagy jegyet is válthat a festői környezetben haladó kisvasútra.

Természetjárás a Zirci Arborétumban

A ciszterci apátság arborétuma ősszel is szép látnivaló közel hatszáz fa és cserjefajával, melynek fele a Bakonyban is őshonos. Az őszi hónapokban a hetven tűlevelű fajon kívül pompás színeket ölt a természet, melyben a védett kétéltű és denevérfajokon kívül mókusok és őzek is rendszeresen megfordulnak.

Az arborétum bejáratánál a középkorban kialakított halastavat is találhatunk, amit a Cuha-patak vize táplál.

Szépasszonyvölgy és Eger

Eger és környéke számos látnivalót tartogat. A városban többek között látogatható a vár, ami állandó múzeumként is szolgál. Tőle nem messze található a Minaret, melynek tetejére hosszú, szűk lépcsősor vezet fel ugyan, a kilátás azonban csodás. Az Eger-patak partján sétálva érhetjük el az Érsekkertet, amit nyáron színes virágok ékesítenek, de a belvárosban több fedett látnivaló is akad.

Kép forrása: pixabay.com

Ha itt járunk, érdemes megnézni az Egri Bazilikát, a Csillagászati Múzeumot, A Beatles Múzeumot és a Város A Város Alatt nevű hatalmas pincerendszert is. Ha pedig finom borokat szeretnénk megkóstolni és jókat enni, akkor a Szépasszonyvölgybe is érdemes ellátogatni, ahol a helyi pincészetek és borászatok képviseltetik magukat.

Lovas hagyományok Mezőhegyesen

Mezőhegyes a Nóniusz nevű lófajta hazája, melynek tenyésztését a napóleoni háborúk után kezdték meg a térségben. A lipicai ménes szürke lovaival szemben a nóniuszok pej, sötét pej és fekete színűek, testfelépítésük pedig igen robosztus, mivel tenyésztésük során egy erőteljes katonai hátas kialakítása volt a cél.

A város a kevésbé felfedezett turistalátványosságok közé tartozik, környékén azonban több üdülő- és fürdőhely is található. Ősszel például valódi kikapcsolódást nyújtanak a környéken található ősfás parkok, de nem messze fekszenek Gyula, Tótkomlós és Gyopárosfürdő híres fürdői sem.

Történelmi nevezetességek Kőszeg környékén

A Kőszegi-hegység legmagasabb pontja Írottkő, aminek megmászása ugyan nem kis feladat, a kilátás és a környéken található nevezetességek miatt azonban megéri ide ellátogatni, ha hazai nyaralást tervezünk az utószezonban. A 883 méter magas csúcs mellett itt található a Hősök kapuja, Jurisics vára, a Hét Vezér forrása és az Ördögtányér sziklaalakzat is. A hosszú gyalogláshoz mindenképp kényelmes cipőt és meleg ruhát válasszunk, a hegységben ugyanis könnyen lehűlhet az idő az őszi hónapokban.

Egy csepp világörökség az Aggteleki Nemzeti Parkban

Az Aggteleki-karszt leghíresebb látványossága a Baradla-barlang, ami 1995-től a világörökség része. A 26 km hosszú barlangrendszer átnyúlik Szlovákiába is, cseppkövei pedig lassan, de biztosan változnak évről évre. Néhány sziklacsarnokának magassága eléri az 50 métert is, ami ideálissá teszi például hangversenyterem kialakítására is. A barlangban egész évben hűvös van, így a külső hőmérséklettől függetlenül érdemes ide ellátogatni akár utószezonban is.