Minden évben legalább egyszer elkap a vágy, hogy azonnal lakásfelújítás projektbe kezdj? A kárpit színe fakó lett, a falak túl piszkosak, a teraszról pedig jobb nem is beszélni. Az egész lakás valahogy olyan jellegtelenné vált és hirtelen már nem érezzük jól magunkat a megszokott környezetünkben. Gondolatban azonnal elkezdünk szervezkedni, rendezkedni, aminek sajnos rendszerint az lesz a vége, hogy rájövünk, milyen sok pénzbe és időbe kerülne mindez. Ezért meggyőzzük magunkat arról, hogy a kárpit tulajdonképp nem is olyan csúnya, a falakat majd eltakarjuk képekkel, a teraszt pedig valójában senki nem is használja, ezért mindegy, hogy néz ki.

Idén szakítsd meg ezt a hagyományt és vedd a saját kezedbe az irányítást! Hogy megkönnyítsük neked az első lépéseket, összegyűjtöttünk néhány DIY („Do It Yourself”, azaz „Csináld magad!”) lakásfelújítási technikát, amelyekkel nem csak pénzt spórolhatsz, hanem új életre keltheted a leharcolt kecót.

Adj egy kis színt a falaknak

Sokan azt hiszik, hogy az egyik legnagyobb lakásfelújítási próbatétel a szobafestés. Sok időt igényel, koszolással jár és ráadásul még drága is. Pedig hidd el, a megfelelő hozzávalókkal és előkészületekkel akár már egy nap alatt magad is képes leszel valami csodálatosat alkotni. Sok időt spórolhatsz például, ha előzetesen öntapadós maszkoló szalaggal körberagasztod a kapcsolókat, ablak- és ajtókereteket. Kicsit pepecs munka, de hidd el megéri, utólag nem kell a rájuk kenődött festéket hosszasan törölgetned.

Ha újabb építésű, vagy felújított lakásban laksz, akkor nagy valószínűséggel egyenletes a falad is. Ebben az esetben könnyű dolgod van, hiszen – hacsak nem fehérre szeretnéd festeni a falat – nincs is más teendőd, mint egy rövid szőrű hengerrel felvinni a színt két rétegben. Majd egy kisebb ecsettel szépen kiegyengetni a sarkokat, amikhez a hengered már nem fér hozzá. 


Ennél kicsit nehezebb a dolga van azoknak, akiknek a fala nem egyenletes. Ebben az esetben már valószínűleg csiszolásra is szükség lesz – ami egyébként szintén nem egy nagy ördöngösség –, de ennél talán jobb és kreatívabb megoldás lehet az öntapadós tapéták használata. Ilyenekből ezer és egy félét találhatsz online áruházakban is néhány ezer forintért. A felvitelük pedig nem igényel semmilyen előkészítést, egyszerűen csak fel kell őket ragasztani. Azonban arra mindenképp készülj fel, hogy leszedni már nem könnyű feladat, így jól gondold át, hogy milyen színt és mintát választasz!

A merészebbek egy szobában akár több színt és mintát is használhatnak! Ha bizonytalan vagy, hogy melyik szín vagy árnyalat illene a helyiségbe, fess fel néhány mintát a falra és szokd pár napig a látványt, így sokkal könnyebben tudsz majd dönteni. Egyes festék márkák pedig már mobil applikációval is segítik a választást. Nincs más dolgod, mint az alkalmazással rápróbálni a kinézett színt a falra és máris láthatod, hogy mutat majd a bútoraiddal! Feketeöves felújítók akár mood boardot is készíthetnek anyagokkal, textúrákkal, színekkel. Ez segít, hogy az elérni kívánt hangulatot kompakt módon lásd előre, mielőtt még hozzáfognál a munkához.

Ne feledkezz meg az ajtók mázolásáról sem!

Ha már rászántad magad egy falfestésre és tovább is merészkednél… vagy épp ellenkezőleg és még csak bontogatnád a szárnyaidat a lakásfelújítás terén, az ajtók felfrissítése épp ideális lehet. Nem is hinnéd, milyen jól fel tudja dobni egy ütős színű keret a szoba hangulatát! De nem csak a színekkel játhatsz. Manapság egyre inkább hódítanak a tágas, nyílt terek a lakásokban is. Ha régi építésű lakásod van, akkor az étkezőt és a nappalit valószínűleg elválasztja egymástól egy nagyobb üvegajtó, aminek valójában ma már semmi funkciója nincs és még a teret is szűkíti. Légy merész, légy nyitott és szabadulj meg az ajtóktól! Meglátod, mennyivel nagyobb lesz a tered. Ha pedig zavarnak az ajtófélfán látható nyomok, takard el őket egy klassz függönnyel, amit akár el is köthetsz az ajtó két oldalára. Így egy csapásra úgy érezheted magad, mintha csak Szulejmán palotájában lennél! A legharmonikusabb hatást úgy érheted el, ha a függöny, amit választasz, színben passzol az ablakokon lévő függönyökhöz, esetleg a szőnyeghez is. Arra azonban ügyelj, hogy lehetőleg ne legyen mindhárom teljesen egyforma színű, különben a domináns szín elnyom minden mást a szobában. A legjobb, ha az ajtók és az ablakok függönyei megegyeznek, de a szőnyeg egy picit eltérőbb árnyalatú.

Adj új életet megunt bútoraidnak!

Ha van egy kopott széked a nagyitól, esetleg a komódot fiatalítanád meg, ezt is költséghatékonyan és gyorsan megteheted. A fából készült bútorokat vétek eldobni, ha szerkezetileg épek. Egy kis időráfordítással, csiszolópapírral, lakkal vagy zománcfestékkel ezeket is újjá varázsolhatod. Egyszerűen távolítsd el róluk csiszolással a régi lakk réteget, portalanítsd őket, majd alapozd le és lakkozd, vagy fesd a kívánt árnyalatúra. Újabb gyártású bútoraid felületét öntapadós dekorfóliával teheted igazán egyedivé. Modern, mintákkal és színekkel egyedi megjelenést kölcsönözhetsz a megfáradt daraboknak. Egy kis kézügyesség és fantázia kell csak hozzá!

Varázsolj magadnak Éden kertet! – akár egy falatnyi erkélyből is

Ha mindig is irigyelted a filmekben és magazinokban lévő varázslatos kerteket, teraszokat, itt az ideje, hogy a lakásfelújítás idén kiterjedten a kültéri munkákra is. Nyár van, szép az idő, ilyenkor a legjobb barkácsolni, kertészkedni. Sőt, ha mindezt egy kerti parti keretében szervezed meg, akár még a szomszédok, barátok is besegítenek majd neked. Ha tágas teraszod, esetleg udvarod van, akkor jó választás lehet egy méretesebb ülőalkalmatosság, amit akár te magad is összerakhatsz raklapokból. 

A raklapokat érdemes első lépésben felület kezelni lakkal, majd lecsiszolni a megkeményedett kis szálkákat és még egyszer festeni, vagy lakkozni a szép sima fafelületet. A kényelem titka, hogy jó puha párnát tegyél a tetejére, így tulajdonképpen majdnem mindegy, hogy mi is van alatta. Ha ez megvan, használj bátran itt is minél több függönyt! Egyrészt mert árnyékot adnak, ami a tűző napsütésben bizony igencsak jól jön, sőt kötelező! Másrészt elegáns és stílusos megjelenést kölcsönöz, főleg, ha fehér szatén függönyöket használsz, amit a szél meg tud egy kicsit lebegtetni. Ha a függönyöknél egyszerűbb megoldást keresel a teraszra, egy világos napvitorla is remek választás lehet.

Ne keseredj el akkor sem, ha csak egy kis kilépő teraszod van. Ebből is lehet gyönyörű, meghitt kuckót csinálni. Felejtsd el a régi, rozoga műanyag székeket és asztalokat! Helyettük szerezz be inkább egy szép rattan fotelt, vagy ha kevesebbet szeretnél költeni, akkor két hatalmas párnát, esetleg babzsákot. A hangulatot pedig fokozd lampionokkal, gyertyákkal és szép, zöld, vagy akár színes növényekkel. Meglátod, varázslatos lesz.