Ha már te is unod az otthon ülést és akár csak egy autós utazáson is gondolkodsz, biztosan foglalkoztat, hogy maradhatsz biztonságban külföldön is. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot és praktikát, amivel csökkentheted a fertőzés veszélyét, és minimalizálhatod a kockázatot nyaralás közben járvány idején.

Hogyan utazz biztonságosan járvány idején?

Tájékozódj az utazási korlátozásokról!

Amikor úticélt választasz, mindenképpen nézz utána, hogyan alakul a fertőzöttek száma az adott országban, vagy régióban, ahová utazni készülsz! Nemcsak az egészséged védelme miatt fontos ez, egy kéthetes karantén, akár a kiutazás, akár a hazatérés után nagyon el tudja rontani a nyaralásodat, ráadásul a költségeidet is alaposan megemelheti. Az Európai Bizottság erre a koronavírus-járvány miatt már készített egy külön oldalt, ahová a célországot beírva részletes tájékoztatást kaphatsz az utazási korlátozásokról.

Járvány idején kerüld a zsúfolt helyeket!

A betegségek gyorsabban és könnyebben terjednek nagy tömegben és zárt térben. Ha teheted, kerüld az olyan helyeket, amik zsúfoltak. Járvány idején a zárthelyi programok, mint például a múzeumlátogatás helyett válaszd a szabadtérieket. Fontos, hogy a friss levegőn is igyekezz megfelelő távolságot tartani az idegenektől. Ez a legtöbb esetben 1,5-2 méternek felel meg.

Viselj maszkot!

Ha általánosságban az az előírás, hogy a zárt közösségi terekben, például boltokban, tömegközlekedési eszközökön, gyógyszertárakban és élelmiszerüzletekben viselj maszkot, akkor vedd is fel! A maszk viselése nemcsak téged véd a megbetegedéstől, hanem mindenki mást is, aki a közeledben van. Lehet, hogy te nem mutatsz tüneteket, de vírushordozó vagy, így maszk nélkül beszélgetés közben is tovább adhatod azt.

Járvány idején különösen fontos az utasbiztosítás

Ha külföldre utazol minden esetben köss utasbiztosítást! Az utasbiztosítás fedezheti a járatkésésből fakadó károkat, bizonyos baleseti eseményeket és természetesen az eltűnt poggyászra is kiterjedhet. Mindig válassz olyan csomagot, ami a leginkább lefedi a nyaralásod során legvalószínűbb baleseti eseményeket! Városnézés és tengerparti nyaralás közben az értékek megóvása lehet a legfontosabb szempont, míg túrázáskor, vagy sportoláskor jó, ha a balesetekre és a felszerelés sérülésére is kiterjed a biztosítás.

Ha autóval utazol külföldre az utasbiztosításod az autós baleseti eseményekre is kiterjedhet. Szükség esetén például fedezheti a hazautazás költségét, ha külföldön hagy cserben az autód.

Mielőtt belevágnál a nyári kalandokba mindenképp kérj részletes tájékoztatást, hogy a nyaralás valóban pihentető és stresszmentes lehessen!