A nyestek a városi autósokat sem kímélik

Habár ez a cuki, szőrös kis állat, mely a menyét és a nyuszt rokona főként természetközeli és vidéki környezetben fordul elő, egyre gyakrabban megfordul városokban is. Meglehetősen territoriális, így, ha beköltözik valahová, onnan nem egyszerű elűzni. Kedvelik a huzattól védett padlásokat, de a pincéket és kis üregeket sem vetik meg. A házban minden lyukat és üreget képesek megtalálni, de az autó motorházteteje alá is előszeretettel költöznek be egy kis meleget, vagy menedéket keresve a hűvös idő elől.

Vidéki praktikák a nyestek távoltartására

A vidéki, vagy kertes házak udvarában gyakori vendégek a nyestek, főleg azoknál a családoknál, akik valamilyen kis testű haszonállatot, például csirkét is tartanak. A nyestek ragadozók, de a könnyű zsákmányt sem vetik meg, fő táplálékukat madarak, tojások és rágcsálók alkotják. Elterjedt házi praktika az elijesztésükre a kutyaszőrből készült riasztó alkalmazása, mivel a kutyát és annak szagát veszélyforrásként érzékelik. Ez távoltartására és elijesztésére is alkalmazható, persze, ha az embernek van kéznél egy éppen vedlő kutyája, aki elegendő kihullott szőrrel tud szolgálni a házi nyestriasztó készítéséhez.

Szerencsére akkor sincs baj, ha nem ez a helyzet. Többféle nyestriasztó is kapható már, melyek az autó motorterébe, vagy a kis betolakodók kedvelt útvonalára helyezve tartják távol őket. Előre csomagolva ugyan, de itt is létezik a kutyaszőrös megoldás, amit azonban 3-6 havonta cserélni kell. Ennél valamivel fejlettebb már a nyestriasztó spray, ami kellemetlen szagú és ízű bevonatot képez az autó kábelein. A leghatékonyabb, egyben legtartósabb megoldást azonban az ultrahangos készülékek jelentik.

Milyen károkat okozhatnak a nyestek az autóban?

Az autó motorterét minden indulás előtt érdemes átvizsgálni. Nemcsak a fás, bokros területek mellet, hanem akár mélygarázsokban is érdemes óvintézkedéseket tenni, ugyanis itt is megfordulhatnak a kis betolakodók.  A nyestek mellett más kistestű állatok is kereshetnek menedéket a hideg elől a meleget sugárzó motortérben, ahová indításkor beszorulva komoly kárt tehetnek az autóban.

A nyestek ezen kívül például élelem után kutakodva megrághatják autónk kábeleit és puha részeit is. A felmérések szerint a kis ragadozók 40%-a rágja el az indítókábelt, 21%-a pedig a kisfeszültségű vezetékeket. Ezen kívül a gumikban és a műanyag burkolatban is kárt tehetnek éles kis fogaikkal és karmaikkal, melynek javítása és cseréje komoly költségeket jelenthet. Mivel nem minden casco biztosítás fedezi az állatkárt, érdemes megtenni a megfelelő óvintézkedéseket, akár az utcán parkolsz, házad udvarában, vagy egy városi mélygarázsban.