5+1 tipp, mielőtt nekikezdesz a lakásfelújításnak

Ha körülnéztél otthon, és azt érezted, hogy most már tényleg itt van az ideje, hogy nekiláss lakásod felújításának, akkor nincs tovább halogatás, nincs több kifogás, itt az ideje belevágni.

Ez idáig rendben, de hol is kezdjük? Hogyan szervezzük meg a munkálatokat? Mire figyeljünk? Hogyan kerüljük el a felesleges kockázatokat? Lássuk, hogyan lehet örömteli, kreatív folyamatot varázsolni egy alapvetően sok egyeztetést, és logisztikát igénylő tevékenységből.

1. Készíts büdzsét!

Bármekkora mértékű felújításba kezdesz, tervezd meg hozzá a költségeket az elején!

Ehhez a legjobb, ha tájékozódsz és több helyen utána nézel az áraknak, hiszen egy-egy helyen jelentős különbségek lehetnek.  Egy néhány órás internetes kutakodás sok bosszúságtól óvhat meg, és segít reálisan előre látni a költségeket. Ha nem magad csinálod a munkálatokat, és van lehetőséged rá, jó, ha több szakembertől (festő, burkoló stb.) kérsz be árajánlatot. Egyrészt, jó, ha több helyről tájékozódsz, másrészt már az előzetes felmérés és árajánlat készítés közben fel tudod mérni, hogy mennyire megbízható és pontos a mester, mennyire szívesen dolgoznál vele, összehasonlítva a többi szakemberrel.

Büdzsét legegyszerűbben kétféleképpen készíthetsz:

  • Tételes becslés alapján
    A büdzséhez érdemes egy excel táblában vezetni a felmerülő tételeket.  Ezáltal látod, hogy kb. mennyivel kalkulálj, és könnyebben észreveszed, ha esetleg valamivel nem számoltál volna. Sajnos ilyenkor gyakran esnek ki csontvázak a bokorból, ami előre nem tervezett kiadást fog okozni, így plusz 25-30%-ot érdemes rászámolni.

 

  • Építési költség alapján
    Ha komplett felújítást tervezel, ahol például falak kerülnek lebontásra vagy áthelyezésre, új vizes strangot alakítotok ki, lecserélitek a nyílászárókat, a büdzsénél ezzel az ökölszabállyal tervezhetsz: nagyjából az adott helyiség építési költségének a 60%-ával érdemes számolni felújításra. Ez elsőre soknak hangzik, de ez a számítási módszer a teljes körű felújításra vonatkozik, amiben benne van a nyílászárók cseréje, teljes gépészet (pl. fűtőtestek), villanyszerelés, burkolat cseréje, festés és a berendezés is (ha nem luxus bútorokat és gyémánttal kirakott tapétát választunk).

Képlettel így néz ki: A felújítandó szoba négyzetmétere × az 1 négyzetméterre jutó építési ár × 0,6.

Pl. egy 30 négyzetméteres lakás komplett felújítása 245.000 Ft-os négyzetméter árral számítva: 30*245.000*0,6=  4.410.000 Ft.

Ez elsőre irreálisan soknak tűnhet, de ez a teljes felújítást és berendezést fedezi, tehát, ha áll a 4 fal és azon kívül minden más cserére szorul: ablakok, ajtók, fürdőkád/zuhanyzó, burkolat, vezetékek stb. Ha nem tervezel ekkora volumenű komplett felújítást, akkor természetesen a 60% helyett kevesebbel kell számolni.

Az aktuális építési négyzetméter árak az Építésügyi Tájékoztatási Központ Kft. Építőipari Költségbecslési Segédlet 2018 című kiadványában találhatóak, amit itt lehet megrendelni: www.etkkft.hu. A négyzetméter árak helyenként változóak, de nagyjából bruttó 240.000-250.000 Ft/négyzetméterrel érdemes számolni.

2. Tervezz meg mindent alaposan!

Gondold át, milyen munkálatokat, mikor és hogyan szeretnél elvégeztetni. A tervezés alatt munkafázisokat értünk, nem pontosan kiszámolt határidőket. Nyugodtan tervezz ráhagyásokkal, engedj meg magadnak plusz ügyintézési időszakot, újratervezési lehetőséget.

Tárgyalj szakemberekkel, ismerd meg az áraikat, hozzáállásukat, szakmaiságukat.

TIPP!

Szakértőnk, Miháltz István építészmérnök lakás- és házfelújítással kapcsolatos cikkeit elolvashatod a blogon!

Ha tavasszal/nyáron tervezel felújítást, akkor számolj azzal, hogy nagyon nehéz megfelelő szakembert találni, mert akkor van a felújítások időszaka. Épp ezért érdemes időben elkezdeni az egyeztetést a szakemberekkel, pl. egy májusra időzített felújításra jó ha már február végén-március elején elkezdesz egyeztetni a mesterekkel. Különösen így van ez, ha kisebb méretű felújítást szeretnél (pl. festés vagy burkolatcsere az előszobában), mert kisebb munkákra nehezebb szakembert találni.

Az egyeztetés és a felmérés során az is ki fog derülni, hogy mennyire pontos és megbízható a mester, mennyire igényes és hogy tudnál-e vele együtt dolgozni.

3. Vedd könnyedén!

Rögtön kapcsolódik is a következő pont: biztos hallottál már rémtörténeteket kivitelezőkről, eltolódó határidőkről, kifizetett, de le nem dolgozott munkadíjakról. Igen, ez bizony előfordul egy lakásfelújítás során. De ha tudod, hogy nagy a valószínűsége az esemény bekövetkeztének, akkor fel tudsz rá készülni, és rugalmasabban tudod kezelni a helyzeteket.

Ne feledd!

Nagyobb építkezésnél, pl. új épület felhúzásakor, vagy egy épület bővítésekor (300 m2 alatti új lakóépület építése vagy meglévő lakóépület bővítése) kötelező építkezési naplót vezetni. Ez a napló 2013 óta elektronikus formában kitöltendő, vezetése szigorú szabályokhoz kötött, jogszabályokban rögzített. Az e-naplóban minden dokumentálva van, ahogyan a felelősök és jogkörök is , így ez bármikor bizonyítékként használható, ha valami balul sülne el.

4. Tájékoztasd lakótársaidat!

Talán Te is találkoztál már a lakásfelújítással járó porral, zajjal, rendetlenséggel. Netán volt olyan szomszédod, aki felújította a lakását, és nem szólt előre, nem tájékoztatta a lakóközösséget, és aztán hetekig, hónapokig kellett kerülgetned a folyosóra, utcára kipakolt szemetet.

Könnyen kivédheted a lakótársaid részéről érkező támadásokat, elégedetlenséget, ha időben tájékoztatod őket, megadod a lakásfelújítás várható időtartamát, és türelmüket, megértésüket kéred. Hidd el, még segíteni is fognak neked, ellenségeskedés helyett.

5. Mérd fel a lehetséges veszélyeket, kockázatokat!

Egy építési terület mindig veszélyes. Gondold át, mire kell figyelned a lakásfelújítás ideje alatt.  Nem várt nehézségek a víz-, vagy gáz- csövek állapotában? Netán csőtörés, amikor is minden alattad lakót eláztatsz? Egy fali vezeték beszikrázik, és végigégeti a teljes kábelhálózatot? Kitörik egy ablaküveg? Lezuhan valamilyen nehéz tárgy az emeletről? Megsérülsz, amikor ellenőrzöd, hol tartanak a munkálatok?
Nem tudsz mindent kivédeni és nem tudsz mindent elkerülni. Megfelelő biztosítás megkötésével a kockázatok nagy részét kezelni tudod. Sőt fontos, hogy rendelkezz felújításra is érvényes kiegészítővel, amely a munkálatok alatt biztosítja otthonod, valamint a beépítésre kerülő, már leszállított építési anyagokat. Nem ez teszi majd ki a költségek tetemes részét, úgyhogy nyugodtan válaszd ki a számodra valóban megfelelő biztosítást. Hiszen gondolj bele, az mekkora kockázatot rejt, ha bekövetkezik valamilyen nem várt esemény és Te nem vagy rá felkészülve, nem vagy rá biztosítva.

5.+ 1. Számold újra!

Sokan nem tudják, de még ha van is lakásbiztosításod, egy felújítás után mindenképp érdemes újraszámolni a biztosítási díjadat, mert megnő a lakásod értéke! Egy új konyhabútor vagy háztartási gép, a korszerűsített fűtési rendszer, vagy a kicserélt nyílászárók, esetleg egy felújított szoba mind-mind növelik az ingatlan és ingóságok együttes értékét, amelyre a régi lakásbiztosításod lehet, hogy már nem nyújt fedezetet!

Ez azért nagyon fontos, mert ha bekövetkezne valamilyen baj, amikor a biztosítóhoz fordulsz, hogy térítse meg a károkat, de még a régi, kisebb értékű lakásodra volt megkötve a biztosításod, akkor előfordulhat, hogy kevesebbet fog téríteni a biztosító, mint amennyi a lakás mostani, felújított értéke szerint járna. Ezt pedig könnyen el tudod kerülni, ha felülvizsgálod a meglévő biztosításodat.

Elégedett voltál a szakemberrel? Oszd meg velünk!

Ismersz megbízható szakembert, akivel dolgoztál már együtt és jó szívvel ajánlanád, mert meg voltál vele elégedve? Írd meg a cikk alá kommentben az elérhetőségével, szakterületével és a város megnevezéssel együtt.

Sikeres, örömteli, balesetmentes lakásfelújítást kívánunk!