Sokan nem szívesen hagyják otthon házikedvenceiket egy utazás során. A kutyabarát nyaralóhelyek egyre elterjedtebbek, cikkünkben pedig nemcsak ahhoz adunk néhány ötletet, merre érdemes keresgélni, hanem ahhoz is, hogyan utazzatok mindannyian biztonságosan.

Tippek autós utazáshoz

Használj szállítóboxot házi kedvenced biztonsága érdekében!

A kutyák és macskák nem kóborolhatnak szabadon az autóban. Ez nemcsak a saját biztonságukat veszélyezteti, hanem a Tiédet is. Kedvenced valami érdekeset látva eléd ugorhat, ami igencsak balesetveszélyes.

Egy ütközés során a saját szállítóboxukban vannak a legnagyobb biztonságban, amit az autó hátsó ülésén helyezz el és rögzítsd biztonsági övvel! Kutyák esetében a speciálisan nekik készült biztonsági öv, illetve hám is hasznos kiegészítő lehet, ezek azonban nem nyújtanak teljes védelmet egy ütközés esetén.

Elől ne utazzanak állatok!

Ha az első légzsákok kinyílnak, kedvenced könnyen megsérülhet akkor is, ha szállítóboxban van. Az első üléseket így hagyd meg az emberek számára, a kutyák, macskák pedig utazzanak hátul!

Tartsatok pihenőket!

Egy külföldi autós nyaralás esetén akár tíz órát is az autóban kell töltenetek. Ahelyett, hogy egyszerre tennétek meg az utat, inkább tartsatok rendszeres pihenőket! Ilyenkor jó, ha kutyusod pórázzal kiengeded az autóból, hogy járjon egyet és elvégezze a dolgát, illetve meg is itathatod. Ha macskával utazol és nem vennéd ki a szállítódobozból, ha kiszállsz az autóból, vidd őt is magaddal, hogy szívhasson egy kis friss levegőt.

Jól jönne egy autós ellenőrző lista, hogy mikre figyelj mielőtt elindulnál egy hosszabb útra járgányoddal? Korábbi cikkünkből kiderül!

Ne hagyd kedvenced egyedül az autóban!

Egy gyors megálló az autópályán nem tűnik soknak, a tűző napon azonban a jármű hamar felmelegedhet. Mindössze tíz perc kell hozzá, hogy a belső hőmérséklet elérje a 40 fokot, víz és levegő nélkül pedig kedvenced könnyen hőgutát kaphat. Ez akár a belső szerveit is károsíthatja, ha sokáig fennáll a helyzet pedig akár el is pusztulhat.

Ha többen utaztok, maradjon inkább vele valaki és nyitott ajtónál, ablaknál hagyjátok szellőzni az autót, de még jobb, ha a megállót kihasználjátok egy kis sétára.

Kisállattal repülőgépen

A légitársaságok többsége nyújt rá lehetőséget, hogy kedvenceid is veled utazhassanak, ez azonban nem minden fajtának ajánlott. A rövid orrú kutyák és macskák, mint a francia bulldogok vagy perzsa macskák légzési nehézségekkel küzdhetnek a levegőben. Kérd állatorvos véleményét, megfelelő-e kedvenced számára a légi utazás vagy válaszd a szárazföldet, ha biztosra akarsz menni és van rá lehetőséged!

A kisebb testű állatok szállítódoboz segítségével az utastérben is utazhatnak. Ha ez a lehetőség nyitott a számotokra, érdemes ezt választani, kedvencedet ugyanis sokkal kevésbé viseli majd meg az út, ha a közeledben lehet. Jellemzően a nagyobb testű kutyákat már nem engedik fel az utastérbe és a csomagok között kell utazniuk. Ha így történik, igyekezz közvetlen járatot választani és mindig azon a gépen utazz, amin a kedvenced. A rövid orrú állatoknak ez a fajta utazási mód egyáltalán nem ajánlott, velük így érdemes mindenképp más utazási mód után nézni.

Kutyabarát nyaralóhelyek

Kutyabarát strandok Horvátországban

A horvát tengerpart népszerű úti cél, mivel alig tíz óra alatt Magyarország északi területeiről is megközelíthető autóval. Több kutyabarát strand is várja a négylábúakat és gazdáikat, amik közelében hasonlóan barátságos szálláshelyekre is bukkanhatsz. Ezek közé tartozik:

  • Kasuni strand – Split
  • Kijac strand – Njivice
  • Podvorska strand – Crikvenica
  • Beach Hotel Hilde – Medulin
  • The Hotel Laguna Materada – Porec

Kutyabarát nyaralóhelyek Magyarországon

Ha csak egy rövid kiruccanásra mennél kedvenceddel, itthon is találhatsz kutyabarát nyaralóhelyeket. Fonyód, a tihanyi Belső-tó, Balatonföldvár és a tatai Öreg-tó, a Velencei-tó és a Tisza-tó bizonyos partszakaszai is szeretettel várják a négylábúakat és gazdáikat.

TIPP!
Ha külföldre utazol, ne feledkezz meg utasbiztosításodról, amit most akár 30% kedvezménnyel is megköthetsz! Nemcsak eltűnt csomagod, elveszett értéktárgyaid, sportfelszereléseid vagy úti okmányaid pótlásában lehet nagy segítség, hanem akár a hazautaztatás költségét is fedezheti.