A házvásárlás szándékát általában több hónapos (vagy akár éves) mérlegelés, átgondolás és tervezés előzi meg. Szeretnénk mindenre felkészülni és számolni a véletlenek lehetőségével is, de még így is megeshet, hogy megfeledkezünk valamiről. Cikkünkben összeszedtük azokat a fontos tudnivalókat, amelyeket érdemes észben tartani, mielőtt megvásárolnánk álmaink otthonát.

Mennyibe fáj a házvásárlás?

A kérdés költői, hisz a végső ár magától az ingatlan árától függ, de még mielőtt egyáltalán keresni kezdenénk, gondoljuk át, mennyi költséggel jár majd a vásárlás és mennyi a keretünk, amit rászánhatunk. Fontos, hogy még az elején meghúzzunk egy képzeletbeli ár határt, amely fölé nem mehetünk, így elkerülhetjük a váratlan kiadások egy részét.

Milyen költségekkel kell számolnunk?

A meglepetések elkerülése érdekében, tartsuk észben, hogy az ingatlan árából adott esetben a foglalót külön kell kifizetnünk. Valamint külön díja van:

  •  az ügyvédnek,
  • lehet a műszaki ellenőrnek,
  • hitelfelvételnél az értékbecslésnek,
  • illetve van költsége a Földhivatali eljárásnak és lehet közjegyzői díjjal is számolni.

Mindezeken felül valamennyit valószínűleg kell majd új bútorokra költenünk, illetve karbantartásra, felújításra, vagy átalakításra. Ha ezeket mind számba vettük és meghúztunk egy határt, jöhet a háznézés és az ellenőrző lista, amellyel nekiindulhatunk!

1. Hirdetések: mi az igazság?

Mielőtt elindulnánk háznézőbe, érdemes utána néznünk, hogy a hirdetésben foglaltak megfelelnek-e a valóságnak. Akár ügyvédi segítséggel a Földhivatal nyilvántartása alapján megtudhatjuk, hogy van-e jelzálog a házon, hány tulajdonosa van (ugyanaz-e a tulajdonos, aki árulja, vagy állítja magáról, hogy övé az ingatlan). Derítsük ki azt is, hogy milyen besorolása van az ingatlannak, belterületi vagy külterületi!

2. Ellenőriztessük a ház állapotát szakemberrel

Ha mi magunk nem értünk hozzá, a háznézéshez vigyünk magunkkal szakembert, aki felméri a ház állapotát. Jobb, ha mielőbb kiderül, mennyi mindenre kellene még költenünk ahhoz, hogy a kiszemelt ház megfelelő legyen a számunkra. Ezekre figyeljünk:

  • Milyen régiek a víz- és villanyvezetékek?
  • Milyen állapotban van a tetőszerkezet? (Jó tudni, hogy mi fedi a tetőt. A régebbi, sátortetős házakon gyakran pala van, amely azbeszt tartalmú. Ha lecseréljük, szakszerű levétele és elszállítása több millió forintba is kerülhet.)
  • Miből vannak a falak, látható-e vizesedés vagy repedés? (A falakon látható repedések árulkodóak tudnak lenni, ha nagyobb méretűek, vagy több, közel párhuzamos vonalból állnak, az utalhat a szerkezet mozgására.)
  • Ha van szigetelés, akkor az milyen fajta?
  • Milyen a fűtési rendszer?

Egy szakember a fent sorolt tételek ellenőrzésével azt is megbecsülheti, mennyit kell még a házra költenünk, miután beköltöztünk. Jó tisztában lennünk azzal is, hogy a ház vételára hűen tükrözi-e az állapotát.

3. Próbáljuk ki, amit lehet

Akár egy új autó vásárlásánál, háznézéskor is próbáljunk ki mindent, amit csak lehet.

  • Nyissuk meg a csapokat, ellenőrizzük a meleg vizet,
  • számoljuk meg a konnektorokat, ki is próbálhatjuk őket,
  • ha van elektromos berendezés (pl. elektromos kapu, kaputelefon, csengő), ezeket is teszteljük le,
  • vigyünk magunkkal vízmértéket és nézzük meg a ház sarkainak egyenességét,
  • ellenőrizzük a padlót, hogy nincs-e megsüllyedve.

4. A számlák árulkodóak lehetnek

Kérjünk be rezsiszámlákat a tulajtól, hogy megnézhessük, nagyjából mennyi költséggel számolhatunk majd a beköltözés után. A számla ellenőrzés nem csak az árbecslés során jöhet jól, árulkodó is: ha a szigetelés, vagy a nyílászárós állapota nem megfelelő, az a számla nagyságán is ki fog tűnni.

Kérdezzünk rá a hőhidakra, illetve nézzük meg az ablakokat, a bejárati- vagy teraszajtót (ha van), sőt, még a falakat is, hogy látunk-e penészedésre utaló nyomot. Előfordulhat, hogy korábban egy felújítás, átépítés során más építőanyagot használtak, mint amiből a ház készült és emiatt alakul ki hőhíd, amiről jobb előre tudnunk.

5. Legyünk visszajáró vendégek

Ha megvan a kiszemelt házunk, ne legyünk restek, látogassunk vissza több különböző időpontban is, hogy megnézzük a környéket, a település hangulatát, de akár még a szomszédokkal is szóba elegyedhetünk. Mivel a házvásárlás komoly elköteleződést jelent, azt is figyelembe kell vennünk, hogy a jövendőbeli utcánk, új otthonunk környezete megfelelő lesz-e családunk számára.

Ha autóval járunk, figyeljük meg, van-e rendes parkolási lehetőség (legjobb esetben udvaron belül), ha gyerekekkel költözünk, számba kell vennünk az intézményrendszer ellátottságát, a biztonságos közlekedés feltételeit (mennyire forgalmas az utca, milyen messze van az óvoda, iskola, buszmegálló, stb.). Ha nincsen autónk, gondoljunk utána, hogy mennyit és hogyan kell tömegközlekednünk a munkába járáshoz, vagy akár csak a bevásárláshoz.

+ 1 tipp: lakáshitel felvételekor mi választhatunk lakásbiztosítást!

Gyakran a házvásárlás lakáshitel (jelzálog) felvételével valósítható csak meg. Ebben az esetben a hitelt nyújtó bank kötelezhet minket lakásbiztosítás megkötésére is. Jó tudni viszont, hogy a biztosításunkról mi magunk dönthetünk, nem kötelező elfogadnunk a bank által ajánlott biztosítótársaságot.

Erre figyeljünk, amikor lakásbiztosítást kötünk a hitelünkhöz: nem mindig elég a bank által előírt biztosítási összegre megkötnünk az ingatlanbiztosítást, mert ez alacsonyabb lehet, mint a biztosító által javasolt összeg. Minden biztosítónak van egy – nagyjából hasonló – ajánlott, újjáépítési négyzetméter ára. Ez az az összeg, ami minimálisan szükséges ahhoz, hogy ha teljesen megsemmisül egy épület, akkor hasonló minőségben újjá lehessen építeni. A két összeg közül (bank, illetve a biztosító által javasolt) a nagyobbat érdemes választanunk, hogy otthonunk teljes biztosítási védelmet élvezzen, , így elkerülhetjük az alulbiztosítást is.

Nincs tökéletes választás, de törekedhetünk a legjobbra

Az ellenőrző lista végeláthatatlannak tűnik, de ez ne szegje kedvünk! Bár minden igényünknek megfelelő, tökéletes házat valószínűleg nem tudunk találni, de alapos utánajárással és mérlegeléssel rálelhetünk a legoptimálisabbra. Ha már letettük a voksunkat egy álomotthon mellett, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy otthonunk nyugalma és családunk anyagi biztonsága is biztosítva legyen. Lakásbiztosításunkhoz extra kiegészítőket is választhatunk, amelyek nem csak anyagi védelmet, hanem kényelmi szolgáltatásokat is nyújtanak.