A lakás háziállatbaráttá alakítása nemcsak az újdonsült gazdiknak okozhat fejfájást, akiknek esetleg épp az ünnepek alatt bővült a családjuk egy négylábúval. A kutyák, macskák az új illatoktól, a család nyüzsgésétől és az ünnepi készülődéstől bezsongva az ünnepi dekoráció mellett önmagukban is kárt tehetnek. Az alábbiakban ahhoz gyűjtöttünk össze néhány tippet, hogyan teheted biztonságosabbá otthonod kedvenced számára az ünnepek alatt is.

A békés ünnepek egy biztonságos karácsonnyal kezdődnek

Első számú célpont: a karácsonyfa

Alighanem mindenki látott már vicces videókat rosszcsont kutyákról és macskákról, akik játék közben felborították a karácsonyfát. Ha velünk történik mindez, valószínűleg kevésbé fogjuk viccesnek találni a karácsonyi bakikat, ezért érdemes pár óvintézkedéssel védekezni ellene.

Lakásbiztosítás online | Genertel

Lakásbiztosítás csomagjaink fedezetet nyújtanak a leggyakoribb károkra és extra védelem is választható. Vegye igénybe kedvezményeinket.

Attól függően, hogy vágott, vagy cserepes élő-, vagy műfenyőt állítottunk, változó lehet a fa súlya, így rádőlve valamire bútorainkban, értékeinkben is kárt tehet. Ezen kívül cserepes fenyő esetén számolnunk kell a kiborult földdel, a törött cseréppel és a sérült gyökerekkel is, ami után nem biztos, hogy életképes marad a növény. Valószínűleg csak ezután vesszük észre, hogy eltört néhány gömbdísz, vagy a fényfüzér kirántotta a falból a konnektort. Utóbbi könnyen vezethet akár áramütéshez is, ezért semmiképp ne nyúljunk hozzá meggondolatlanul. Ha lehetséges, azonnal áramtalanítsuk a helyiséget az elektromos szekrényben lévő megfelelő kapcsoló, vagy főkapcsoló segítségével, szükség esetén pedig hívjunk villanyszerelőt! Egy lakásbiztosítás is sokat segíthet ilyenkor.

A Genertel Plus és Extra lakásbiztosítási csomagjai például tartalmaznak S.O.S. lakásfix és S.O.S. elektrofix kiegészítőt. Ez azt jelenti, hogy ha baj van, nem neked kell szakember után keresgélned, hanem a biztosító tud küldeni/javasolni egy megbízható szerelőt, aki baj esetén akár a nap 24 órájában fogadja a hívásunkat. Év végi akciónk keretében most 25% kedvezménnyel köthetsz lakásbiztosítást. A részletekért kattints ide!

Hogyan védheted meg a karácsonyfát?

A gyakorlott gazdiknak sok praktikájuk van a karácsonyfa védelmére. Érdemes például olyan helyen felállítani a fát, ahol a rakoncátlan kedvencek nem férnek hozzá olyan könnyen. A fa méretétől függően ez lehet egy asztal, vagy egy magasabb polc is. A kutyák és macskák ezenkívül általában nem szeretik a citrusos illatokat, így citrom, vagy narancs illóolajból és egy kis vízből egy szórófejes flakon segítségével hatékony riasztó spray-t készíthetsz. Ehhez töltsd fel a flakont félig, vagy ¾-ig vízzel és csepegtess bele az illóolajból 8-10 cseppet, majd zárd le és rázd jól össze! Ezután már csak be kell fújnod azokat a területeket, ahonnan szeretnéd távol tartani kis kedvenced.

A nagyobb fákat egyébként is érdemes rögzíteni, de ha kisállatod van, jól jöhet egy kis plusz védelem. Ehhez egy gyűrűs végű csavarra és nagyon vékony drótra, vagy erősebb damilra lesz szükséged. A csavart érdemes a mennyezetbe fúrni, itt év közben sem fog zavarni senkit és egy megfelelően erős kötöző anyaggal rögzíteni hozzá a fát a tetejénél.

háziállatbarát karácsony

Látogass el a Genertel.hu-ra és számítsd ki lakásbiztosításod díját online kalkulátorunk segítségével! Most nemcsak 25%-kal olcsóbban kötheted meg, de kalkulációddal részt vehetsz nyereményjátékunkban is, melyben 5 db 30.000 Ft értékű IKEA ajándékutalvány talál gazdára. Kattints ide és számítsd ki a díjad!

Az ünnepi finomságokat tartsd meg az embereknek

Vannak olyan ételek, amik kimondottan mérgezőek lehetnek a négylábú családtagok számára. Ezek közé tartozik például a csoki is, amiből karácsonykor jellemzően elég sok található meg az otthonokban. Ha tartasz tőle, hogy kedvenced megrágcsálná a fára akasztott szaloncukrokat, inkább hagyd ki ezt a lépést a díszítésből. Az ünnepi édességet ehelyett tedd például egy kis tálba és csak akkor tedd a kisállatod által is elérhető helyre, ha ott vagytok vele.

A süteményekkel és a hallal is érdemes vigyázni

Ahogy a csokoládé, úgy a cukor sem feltétlenül tesz jót a négylábúak emésztésének, a hal pedig kimondottan veszélyes lehet. Ha nem tudsz nemet mondani kedvencednek, adj neki inkább csont nélküli főtt húst, vagy kis mennyiségű halfilét. Utóbbi esetben fontos, hogy szálkamentes filéről beszélünk, a hegyes kis szálkák ugyanis felsérthetik kedvenced száját és fulladást is okozhatnak!

Tüntesd el a vezetékeket!

Főleg a kölyökkutyák esetében lehetnek veszélyesek a szem előtt lévő elektromos vezetékek. Ezeket megrágcsálva kedvenced komoly áramütést szenvedhet, így érdemes minden vezetéket eldugni a szeme elől. Rejtsd őket kábelvezetőbe, gyorskötözővel erősítsd a bútorok lábához, vagy vezesd el őket a szőnyeg alatt! A kábelek elrejtésére rengeteg módszer létezik, érdemes kitapasztalni, hogy a te otthonodban melyik válik be leginkább és akár kombinálva használni őket. Ha nem oldható meg minden vezeték elrejtése, lefekvés előtt, vagy ha hosszabb időre hagyod otthon kedvenced egyedül, húzd ki őket az áramforrásból, így, ha el is rágja őket, legalább nem történik nagyobb baj.

Vigyázz a tűzijátékokkal!

Habár jelentős korlátozásokkal, de idén is számíthatunk tűzijátékokra. Közterületen továbbra is tilos a petárdázás, tűzijátékozás, illetve a pirotechnikai eszközök beszerzésére is csak bizonyos üzletekben van lehetőség. Magánterületen, tehát kertben, erkélyről a törvény szerint továbbra is lehet „lőni”, december 31. este hat órától január 1. reggel hat óráig.

Ha kedvenced ijedős, igyekezz gondoskodni a biztonságáról még sötétedés előtt. A lakásban élő kutyusoknak biztosíts búvóhelyet, ahová elvonulhatnak, ha megijednek. A kertben élő kutyákat ilyenkor érdemes beengedni a házba, vagy a garázsba, ha van rá lehetőség, illetve megbizonyosodni róla, hogy a kerítésen nincs olyan hely, ahol kiszökhetnek.