Talán mindannyian ismerjük a mondást, miszerint a legdrágább autó, az álló autó, hisz a kihasználatlanság miatt keletkező kopás, meghibásodás sokba kerülhet nekünk. Nem is beszélve arról, hogy a régről elővett jármű balesetveszélyessé is válhat, az összetett alkatrészek könnyen elhasználódhatnak. A rossz időjárás (ha nem fedett helyen tartjuk az autót) olyan károkat is okozhat, amelyek szabad szemmel nem láthatók.

Mutatunk most 4+1 tippet, hogyan érdemes eltennünk az autót hosszabb-rövidebb időszakokra.

1. Autó konzerválás: a legjobb állapotban tegyük el az autót

Már azzal sokat tehetünk autónk állapotának megőrzéséért, ha a hosszú leállást megelőzően mindent rendbe teszünk. Ellenőrizzük az olajat (ajánlott egy olajcsere is), fújjuk fel megfelelően a kerekeket, tisztítsuk meg a gumikat és minden gumifelületet glicerinnel, hogy ne száradjon ki. A felniket mossuk le és az autót is takarítsuk ki alaposan belülről is. A legjobban akkor járunk el, ha még a rozsdapöttyöket is semlegesítjük rozsdagátlóval.

2. Ne hagyjuk behúzva a kéziféket

Nemcsak télen, hanem bármely évszakban gondot okozhat a beragadt kézifék, ha sokáig hagyjuk állni az autót. Ha tehetjük, kerüljük a hosszan tartó használatát és hagyjuk sebességben a járművet. Az olyan autóknál, ahol a kézifék az első féktárcsákat fogja, tartós, erős fékhasználat után nem is ajánlott a kézifék használata parkolásához, mert az a fékbetétek idő előtti elhasználódásához vezethet.

3. Ne álljunk sokáig füves, földes talajon

Ha módunk van rá, akkor próbáljunk garázsban, ha az nem megoldható, akkor pedig térköves vagy aszfaltos, betonozott úton parkolni. A kertben, füves területen való parkolás az autó alvázának rohadásához vezethet, hisz a talajban lévő nedvesség folyamatosan párolog, próbára téve autónk tartósságát.

4. Zárjuk le az autót

Még abban az esetben is, ha autónkat biztonságos helyen tartjuk, mindig zárjuk le! Az autótolvajokat gyakran a kerítés vagy a garázs sem tartja távol. Ne könnyítsük meg a dolgukat azzal, hogy felkínálunk számukra egy nyitott járművet.

TIPP!

Utcán parkolsz és tartasz az autó tolvajoktól? A baj sok esetben megelőzhető! Elég lehet néhány intő jelre figyelni, hogy elkerüljük az autó tolvajokat és ők is minket.

+1. Mozgassuk meg a kerekeket

Ha otthon tartózkodunk és az autó kihasználatlanság miatt áll, ne felejtsük el legalább 2-3 naponta megmozgatni kicsit a kerekeket. Már az is sokat számít, ha előrébb vagy hátrébb gurulunk pár métert. A gumiabroncsok kopása defektet is okozhat, mikor újra használni kezdjük autónkat.

A hosszú leállást követően persze mindenképpen szükséges ellenőrizni kocsinkat mielőtt elindulunk. Ugye nem felejtettük el még tanuló vezető korunkból az indulás előtti tennivalókat? Nem árt, ha időről időre felfrissítjük a tudásunkat:

Biztonsági berendezések indulás előtti, kötelező ellenőrzése:

1. Hatósági jelzések, (Rendszámtáblák)
2. gumiabroncsok,
3. kormányberendezés,
4. világító és fényjelző berendezések,
5. fékberendezések.

Ne maradj le további érdekes cikkeinkről sem, lájkold Facebook oldalunkat és iratkozz fel blog hírlevelünkre! Szívesen várjuk a kommenteket és kérdéseket is a témában itt, a blogon és Facebook oldalunkon egyaránt!