Ne legyen rémálom az otthoni munka gyerekkel sem

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogyan rendezkedjünk be home office-ra, de lássunk, mit tehetünk, ha gyerekekkel együtt kell ezt megtennünk! Fenekestül felfordult sokunk napirendje, de az élet nem áll meg, alkalmazkodnunk kell valahogy. De hogyan figyeljünk mindenre és mégis hogyan vegyük elejét egy esetleges balesetnek? Mutatunk 4 tippet, hogyan legyen az otthoni munka aggodalommentes!

1. A mindent tudó naptár

Eddig is vezettük a naptárunkat és betábláztuk a napjainkat? Remek! Ezt a szokást ne hagyjuk el a home office alatt sem, de érdemes alakítanunk rajta egy kicsit. Sok család életét megnehezíti az otthoni munka és a magánélet koordinálása, a gyerekek ellátása és felügyelete. Ha iskoláskorú gyerekeink vannak, használjunk családi órarendet, vagy naptárat, amelyben minden napot, napszakra lebontva tudunk vezetni.

Ehhez segítséget nyújthatnak a letölthető rendszerező naptárak, vagy számos ingyenes applikációt találhatunk itt és itt. Ha rendszert teremtünk otthon, gyermekünk kisebb eséllyel fog unatkozni, így jobban elkerülhetők a balesetek is.

2. Változatos oktatási anyagok kiválasztása az unalom elűzésére

A gyerekek órarendjét igazítsuk az online elérhető oktatási tartalmak, vagy az oktató TV műsorok rendje szerint. Érdemes nyitott szemmel járnunk, hisz számos helyről szerezhetünk be jobbnál jobb oktatási tartalmakat. Ilyen például a Magyar Tudományos Akadémia által összegyűjtött oktatási csomag: Online tananyaggyűjtemény távoktatáshoz. Most lehetőségünk nyílik arra, hogy színesítsük gyermekünk tananyagát és élvezetessé tegyük a tanulást számára. Fontos, hogy jutalmazási rendszerrel fenntartsuk a motivációját, megelőzve az unalomból eredő csínytevéseket, amelyekre kevésbé tudunk most odafigyelni.

TIPP! Amire nem mindig gondolunk…

Nem is gondolnánk, hogy otthonunkban hány veszély leselkedhet a gyerekekre, főleg, ha nem tudunk minden mozdulatukra odafigyelni az otthoni munka miatt. Elég akár egy asztalon felejtett lábos, hogy baleset történjen. A legkevésbé sem hiányzik most (és semmikor), hogy kórházba kelljen mennünk egy sérülés miatt. Érdemes külön figyelmet szentelnünk most a konnektorokra, terítőkre, mérgező növényekre is. Korábbi cikkünkben összegyűjtöttük 5 veszélyes dolgot a házban, amelyről nem is hinnénk, hogy gondot okozhatnak.

3. Váltott felügyelet vagy külső segítség

Ha óvodáskorú, vagy kisebb gyermekünkkel vagyunk otthon, kicsit nehezebb a helyzet. Amennyiben megoldható, a szülők osszák fel a gyerekfelügyelet idejét, így mindig lesz, aki foglalkozik a kicsivel, míg a másik dolgozik. Ha ez nem megoldható, érdemes a helyi önkormányzatnál érdeklődni a kisegítő lehetőségek iránt, például, hogy van-e ügyeletes bölcsőde, óvoda, ahol biztonságosan elhelyezhetjük gyermekünket napi pár órára, míg dolgozunk.

4. Közös program biztonságosan

Így, hogy több időt tölthetünk otthon gyermekeinkkel, jó ötletnek tűnik bevonni őket a közös munkába. A közös takarítás, főzés segít a talpraesettség, háziasság elsajátításában, de azért érdemes óvatosan hozzálátni a tanuláshoz. Ügyeljünk mindig a biztonságra, főleg a konyhában, amely a legveszélyesebb része otthonunknak. A leggyakoribb balesetek az égési sérülések, vágások még előrelátással is könnyen bekövetkezhetnek, a szeleburdi gyerekek esetében pedig a kockázat még magasabb. Korábbi cikkünkben írtunk arról, mit kell tennünk, ha gyermekünkkel baleset történik, de fordítsunk figyelmet a megelőzésre is. Érdemes balesetbiztosítás megkötésén gondolkodnunk, hisz például a Genertel gyerekek számára 18 éves korig külön csomagot biztosít, kiemelt védelemmel és fedezettel. A csomag bővített tartalma kiterjed a gyerekeket érintő gyakoribb balesetekre is, mint a szúrt, vágott sérülések, állatharapás, áramütés vagy égési sérülés.

A balesetbiztosításba az egész családot bevonhatjuk, és ha szeretnénk, személyenként megválaszthatjuk, kinek, milyen csomagot igénylünk.

Ne maradj le további érdekes cikkeinkről sem, lájkold Facebook oldalunkat és iratkozz fel blog hírlevelünkre! Szívesen várjuk a kommenteket és kérdéseket is a témában itt, a blogon és Facebook oldalunkon egyaránt!