A helytelen esővíz-elvezetésből származó épületrepedések és beázás

Falrepedés okai, beázás

Hosszú szakmai tapasztalatom, hogy az 1-2 szintes házak, családi házak repedéseit legtöbbször a helytelen esővíz-elvezetésből származó egyenlőtlen süllyedés okozza. Leggyakoribb eset az, hogy az épület körüli járda a ház felé lejt. Ennek következtében az esővíz éppen a ház fala mentén áll nagy tócsában. A víz innen leszivárog az alapfal mentén az épület alapja alá, ahol a rendszeres áztatás annyira felpuhítja a talajt, annyira lecsökkenti a nyomószilárdságát, hogy ott az épület alapja megsüllyed. Nem csak a beázás okoz tehát gondot!

Tipp!

A beázás okairól és a megoldási lehetőségekről előző cikkünkben olvashatsz többet!

Falrepedés beázás miatt

Ezt követi a fal megsüllyedése is. Viszont mivel az áztatás nem azonos mértékű az épület külső kerülete mentén, egyenlőtlen süllyedés következik be. Pontosan ez az egyenlőtlen süllyedés látszik a falak repedésein.

Sajnos ez annyira általános, hogy ha falrepedésről hallok, az első kérdésem az, hogy hogyan történik az esővíz elvezetése.

Általában nem eleve rossz lejtésben építik meg az épület körüli járdát, hanem a járda szélén lévő fű, növénnyel beültetett terület emelkedik meg a járdához képest. A fűvel benőtt terület – különösen, ha azt még jól ápolják, locsolják is – tulajdonsága, hogy szintje folyamatosan emelkedik. A fű gyökere is állandóan vastagszik, egyre dúsabb, egyre vastagabb. Ráadásul az ősszel a fűre kerülő falevelek, vagy a levágott, de a gyepen hagyott fű is elkomposztálódik, „bedolgozódik” a vegetációba, állandóan hizlalva azt.

Esővíz elvezetés hibája miatti beázás

Ehhez pedig az emberi szem hozzászokik, és nem vesszük észre, hogy immáron az épület körüli járdánk van legmélyebben.

Gyakori az is, hogy egy fa gyökere emeli meg a járda külső szélét.

A helytelen esővíz elvezetés néhány esete

A helytelen esővíz-elvezetés annyiféle lehet, ahány eset, ahány ház van. Csak néhány példa:

Rossz esővíz elvezetés és beázás összefüggései

  • Nehéz jól megoldani a járda-fal csatlakozást akkor, amikor ennyire közel van a falhoz az esővíz-kiköpő. Pláne, ha még egy elektromos csövet is belevezetnek a földbe, amelynek mentén bőven lefolyhat a víz az alapfalig.
  • Az esővizet a földben vezetik el (szennyvízcsatornába, vagy ciszternába, szikkasztóba, stb.), de mi van, ha a cső eltörött, azaz folyamatosan az alapok közelében áztatja a talajt? A cső törését elég nehéz észrevenni. Általában csak akkor vesszük észre, ha már megjelennek az egyenlőtlen süllyedésből származó fal repedések, vagy a padló megsüllyed. A képen látható szürke PVC cső például könnyen eltörhet, hiszen a földben a sokkal ellenállóbb, erősebb PVC-KG csövet (narancssárga) kell alkalmazni. Igaz, hogy a PVC-KG cső sokkal drágább, de ha ezen spórolunk, esetleg sokkal nagyobb értékű kár keletkezik!

Esővíz elvezetés a föld alatt

  • Az előbbihez hasonló eset, amikor épületen belül törik el egy padló alá helyezett szennyvízcsatorna cső. Ennek elkerülésére szokták a szakemberek ajánlani ilyen helyre, helyzetre a PVC-KG csöveknél még vastagabb, még drágább, de sokkal biztosabb polietilán csöveket, melyek egymáshoz csatlakoztatása hegesztéssel történik, nem gumigyűrűs tömítéssel összedugva.
  • A padló alá helyezett víz nyomócsövek eltörése is nagyon kellemetlen következményekkel jár, de ott a csőtöréstől számított rövid időn belül elég erős jelek észlelhetők – spriccelés, padló megsüllyedés, stb.
  • A következő eset is gyakori: épületünknek egyik oldala a „hegy felőli” oldal, azaz egy lejtő nekifut a házunknak. Rosszabb esetben a terepcsatlakozás még magasabban is van, mint a padlószintünk. Hát ez aztán állandó falat áztató forrás! Az alábbi rajz mutatja ezt a helyzetet, és egyben a megoldás egy lehetőségét is:beázás hegyoldalban épült háznál

Ilyen esetben feltétlenül forduljunk szakemberhez!