A járművek őszi-téli felkészítése sokat segíthet az autós károk megelőzésében, de még a legnagyobb odafigyelés sem nyújt mindig védelmet. Elég egy apró figyelmetlenség, egy hirtelen esett, nagyobb mennyiségű hó, csúszós utak, vagy rossz látási viszonyok, hogy megtörténjen a baj. A legtöbb esetben nem is gondolunk rá, hol és milyen veszélyforrások leshetnek autónkra, csak amikor már a kárrendezés miatt fáj a fejünk. Az alábbiakban összegyűjtöttünk a gyakori őszi-téli autós károk közül néhányat, ugyanis ha tudod, mire érdemes felkészülni könnyebb lehet a kármegelőzés.

Őszi-téli autós károk az ajtókban és zárakban

A hideg idő hatására az autóban található gumitömítések megrongálódhatnak, ami az esőből, olvadt hóból, vagy jégből származó víz beszivárgását okozhatja. Ez kárt tehet az elektromos vezetékekben, idővel pedig rozsdásodáshoz is vezethet. Ez persze nem jelentkezik azonnali hibaként. Azonban, ha nem figyelsz oda rá, hosszú távon visszafordíthatatlan károkat okozhat az autódban. Érzékenyek erre például a hatchback (úgynevezett csapott hátuljú) autók, melyek a csomagtartó ajtajának aljában összegyűjtve a vizet kezdhetnek rozsdásodni, illetve fényszóró és zárproblémákat is produkálhatnak.

Ez ellen speciális gumiápoló szerekkel és a tömítések rendszeres átvizsgálásával védekezhetünk. Ha észreveszed, hogy egy tömítés rosszul illeszkedik, vagy elöregedett, érdemes ráfordítani az időt és pénzt a javítására, később ugyanis nagyobb károkat is okozhat.

A zárakat a nagyobb fagyok beállta előtt szintén nem árt átvizsgálni és cilindereiket speciális spray-vel kezelni annak érdekében, hogy télen is jól működjenek. Bizonyos autóknak például típushibája a csomagtartó zárjának meghibásodása, ami a hidegben könnyebben előfordulhat. Ha ez bekövetkezik, az ajtó a központi zár alkalmazása ellenére is nyitva maradhat, így könnyebb célpont lehet a tolvajok számára.

A dízelmotor téli üzemeltetése

A dízelmotoros autókról sokáig azt tartották, hogy télen szinte használhatatlanok, vagy legalábbis jóval nehezebben indulnak benzines társaiknál. Ez valójában nem a motor hibája és nem is egészében csak az üzemanyagé. A nyári dízelolaj szabvány szerint nulla fokig fagyálló, ezalatt hajlamos a kristályosodásra, amivel eltömítheti a vezetékeket és a szűrőket. Ez okozza az őszi-téli autós károk többségét a dízelmotoros autókban.

Szerencsére létezik speciálisan téli használatra kifejlesztett, magasabb fagyálló képességgel rendelkező dízelolaj is, ami akár mínusz 22 fokig biztosítja a problémamentes üzemeltetést. A másik problémát az üzemanyagszűrő okozhatja. A hűvös, párás levegőből a tank szellőzőrendszerén keresztül nedvesség kerülhet az üzemanyagrendszerbe és gondokat okozhat az autó működésében. A téli hideg beállta előtt ezért érdemes vízteleníteni a rendszert, vagy cserélni az üzemanyagszűrőt, habár a modern dízelautók már szűrő-előmelegítőkkel küszöbölik ki ezt a problémát.

Mire figyeljünk benzinautóknál?

Nemcsak a dízel üzemű autók működésével adódhatnak problémák. A vízhűtéses autók hűtőfolyadékát érdemes még a fagyok beállta előtt ellenőrizni és fagyálló télire cserélni. Ez nemcsak azt akadályozza meg, hogy a folyadék a mínuszok hatására megfagyjon, hanem a hűtőrendszer könnyűfém alkatrészeit is védi a korrózió ellen.

Az őszi-téli autós károk elkerülése érdekében érdemes olajcserére is időt szakítani. Habár léteznek többfunkciós, univerzális motorolajok, melyek télen-nyáron megállják a helyüket, a hidegre készülve nem árt megbizonyosodni róla, hogy az autónkban lévő motorolaj nulla fok alatt sem fog besűrűsödni. Ezzel gondoskodhatunk róla, hogy télen is könnyen induljon az autónk és gond nélkül működjön a motor.

A szélvédőmosókról se feledkezzünk meg

A szélvédőmosó folyadékot is érdemes fagyállóra cserélni a tél beállta előtt. Ennek nemcsak az esetleg ablakokra fagyott jég oldásában van nagy szerepe, hanem a szélvédőmosó rendszer védelmében is. Megfelelő fagyálló nélkül a csövekben lévő folyadék a hideg hatására megfagyhat, térfogata így kitágul és meghibásodást okozhat. Ennek elkerülése érdekében autód téli felkészítése során érdemes a szélvédőmosó folyadék tartályát megtisztítani, a nyári folyadékot teljesen kiüríteni a rendszerből és ezután feltölteni azt télivel. Egyes autóknál a fényszóró mosók külön tartállyal üzemelnek, ne felejtsd el ellenőrizni és feltölteni ezt sem az őszi-téli károk elkerülése érdekében.

A téli szélvédőmosók általában különböző alkoholok és tisztítószerek keverékei, így például használat közben, illat alapján könnyen megbizonyosodhatsz róla, megfelelően feltöltődött-e a rendszer.

Az akkumulátor az autó lelke

Hidegben az idős (négy évnél öregebb) akkumulátorok már nem képesek teljesítményük maximumát nyújtani. Az akkumulátor gyártási évét általában a pólusok valamelyikén, vagy egy külön matricán jelzik a gyártók. Utántöltéssel egy ideig még használhatóak, a végleges megoldást azonban a csere jelenti. Ezen szintén nem éri meg spórolni, hiszen a téli hidegben senki nem szeretne az út szélén maradni egy hibás akkumulátor miatt.

A kiszámíthatatlan természeti tényezők

Ha mindent megtettél azért, hogy autód gond nélkül átvészelje a telet, a természet még így is közbeszólhat. A jeges utakon, rossz látási viszonyok között megszaporodnak a balesetek, de akár parkolás közben is megtörténhet a baj. Ha nagyobb mennyiségű hó esik, az ereszcsatornák, faágak megadhatják magukat a rájuk rakódott tömegnek. Épp ekkora veszélyt jelentenek a lelógó jégcsapok is, amik olvadás, vagy saját súlyuk hatására engedhetnek a gravitáció erejének és eshetnek a szerencsétlenül alattuk parkoló járművekre.

Tudd anyagi biztonságban autódat az őszi-téli károk ellen is CASCO biztosítással! Számítsd ki díjad online kalkulátorunk segítségével és készülj fel a váratlan helyzetekre!

Lehet, hogy már tíz-húsz éve balesetmentesen vezetünk, illetve minden szabályt betartva kerüljük a kockázatot, a baj azonban még így is megtörténhet. Cikkünkben ahhoz adunk hasznos tanácsokat, mit tehetünk autóbaleset esetén.