Minden autóvezető tart a vadgázolástól. Azon túl, hogy egy szörnyen veszélyes helyzetről van szó, aggódhatunk azért is, hogy kinek a kötelezettsége a kár megtérítése bizonyos helyzetekben, amivel kapcsolatban a törvény sem ad mindenre kiterjedően egyértelmű útmutatást. Cikkünkben szeretnénk tisztázni, hogy milyen esetben kit terhel a felelősség, ha vadgázolás történt.

Vadgázolás: mi a teendő?

Ami kiemelten fontos vadgázolás esetén, hogy azonnal értesítsük a rendőrséget, valamint az illetékes vadásztársaságot is, mivel az elütött vad az ő tulajdonukat képezi. A vadat nem szabad elszállítani a helyszínről, mivel az lopásnak minősül. Minden esetben maradjunk a helyszínen! Ajánlatos szorgalmazni, hogy helyszínelés közben minél több fotó készüljön és minél jobban dokumentálják a baleset körülményeit, hogy adott esetben megállapíthassák, hogy nem mi hibáztunk vagy mulasztottunk.

2023. júliusától új szabályozás lépett életbe

2023. július 1-től változott a vadászati törvény, ami sajnos nem az autósoknak kedvez. Mit jelent ez a gyakorlatban?

A jogszabályváltozás miatt szinte lehetetlenné válik annak a bizonyítása, hogy a felelősség a vadásztársaságot terhelné. Abban az esetben állapítható meg egyedül a vadásztársaság felelőssége, ha az autós bizonyítani tudja, hogy a vad azért keveredett az úttestre, mert például éppen hajtották, űzték vagy lőtték. Azaz amennyiben a vadászatra jogosult tevékenységével áll okozati összefüggésben a vad megjelenése. Azonban, ha ezt nem lehetséges bizonyítani, az autós nem jogosult kártérítésre és lehetséges, hogy a vadásztársaság lép fel megtérítési igénnyel irányába.

Amit még fontos kiemelni, hogy az új rendelkezés szerint a vadveszélyt jelző tábla hiánya sem számít, ebben az esetben is az autóst terheli a felelősség.

Mi a helyzet az autópályán, autóúton?

Abban az esetben egyértelműen a közútkezelő felelőssége a vad értékének a megtérítése, amennyiben autópályán vagy autóúton történt a vadgázolás. Mivel az autópálya elzárt terület, ezért a közútkezelő felelőssége, hogy vad ne tévedhessen az útra azáltal, hogy elkerítik. Abban az esetben is a közútkezelő tehető felelőssé, ha az autóút melletti növényzet állapota nehezítette a látási viszonyokat.

Hogyan szól a pontos rendelkezés?

Az alábbi módon szól a pontos rendelkezés a vadászati törvény módosításával:

75/A. § (1) A vadászatra jogosult a vadászható állat által okozott kárért való felelősség Polgári Törvénykönyvben foglalt szabályai alapján köteles a mezőgazdálkodáson és erdőgazdálkodáson kívül másnak okozott kárt megtéríteni azzal, hogy a vadászatra jogosult ellenőrzési körén kívül eső oknak a vadászati jog gyakorlásán és a vadgazdálkodási tevékenység folytatásán kívül eső okot kell tekinteni.

(2) A vadászható állat által okozott kárért való (1) bekezdés szerinti felelősség és a fokozott veszéllyel járó tevékenységért való felelősség találkozása esetén a Polgári Törvénykönyvnek a veszélyes üzemek találkozására vonatkozó szabályait kell alkalmazni.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott esetben nem minősül a vadászatra jogosult felróható magatartásának vagy a tevékenységi körében előálló rendellenességnek, ha a vad az életmódjából, szokásos táplálkozási, szaporodási viselkedéséből következő helyváltoztatása miatt jelenik meg a lakott területen kívül közúton, autóúton, autópályán vagy a település belterületén, kivéve, ha a vad megjelenése a vadászatra jogosult tevékenységével áll okozati összefüggésben.

(4) Gyorsforgalmi utat úgy kell üzemeltetni, hogy arra a vad ne jusson fel.

Korábbi cikkünkben összegyűjtöttünk 5+1 tudnivalót, hogyan előzhetjük meg a vaddal való ütközést, illetve pár tippet arra az esetre, ha megtörtént a baj.


Sajnos a jogszabályi környezet nem az autósoknak kedvez, de mégis mit lehet tenni? Mindenképpen érdemes vadgázolás esetén helyszínelést kérni akkor is, ha nem történt személyi sérülés. Az elhullott vadat se mozdítsuk meg, hiszen a baleset pontos körülményei fontosak lehetnek a rendőrségi intézkedés során. Ami pedig az autóban okozott kárt illeti, egy biztosítás kihúzhat minket a bajból. A vaddal való ütközés töréskárnak minősül, amelyre egy CASCO fedezetet nyújthat.