Az idei karácsony kétség kívül más lesz, mint a többi. Sokan nem tölthetik idén az ünnepeket a szeretteikkel, sem az ajándékozás, sem azok beszerzése nem lesz ugyanolyan, mint a korábbi években. Akár a karácsonyi meglepetések online beszerzése mellett döntöttél, akár nagy ünnepi vacsival készülsz, akár összejön a család, akár nem, az alábbi bakikat te is biztosan szeretnéd elkerülni! A leggyakoribb hibák mellett összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet is a megelőzésükre, hogy valóban békés legyen a karácsony.

A leggyakoribb karácsonyi bakik és tippek a megelőzésükre

Lakásbiztosítás online | Genertel

Lakásbiztosítás csomagjaink fedezetet nyújtanak a leggyakoribb károkra és extra védelem is választható. Vegye igénybe kedvezményeinket.

Erkélyre kitett ételek

A több fogásos ünnepi vacsinak sokszor kicsi a hűtő. Ilyenkor jöhetnek a kreatív megoldások, például az erkély, vagy az ablakpárkány használata. Utóbbit senkinek nem ajánljuk, aki a földszintnél magasabban lakik, az erkélyes megoldást viszont előszeretettel használják a társasházban élők is. Miért ne tennék, ha úgyis elég hideg van ahhoz, hogy az elkészült ételeket megfelelő hőmérsékleten tartsa, és ne romoljanak meg?

Érdemes azonban ilyenkor is elővigyázatosnak lenni. Ha az erkély korlátja alatt például van egy kis rés, az alacsony tepsik és tányérok könnyen kicsúszhatnak rajta. Egy korábbi videónkban például egy fagyott hal okozott komoly fennforgást a lakótelepen. Habár ez az eset épp nyáron történt, azért ilyenkor sem árt észben tartani!

Tipp:

A Genertel lakásbiztosítási csomagjai átfogó fedezetet nyújtanak a leggyakoribb lakáskárokra, ezen kívül családi balesetbiztosítást, gépjárművek kiegészítő biztosítását is tartalmazzák, valamint tűz nélküli füst- és koromszennyeződésre is kiterjednek. Ne hagyd, hogy a karácsonyi bakik elrontsák az ünnepeket, számítsd ki lakásbiztosításod díját gyorsan, egyszerűen online kalkulátorunk segítségével!

Próbáljuk ki az ajándékot még a fa alatt!

karácsonyi bakik - felborult fa

Ez az örömteli felkiáltás gyakran fordul megbánásba és nemcsak a gyerekek esetében. Egy régóta várt meglepetés miatt a felnőttek is nagyon izgatottá válhatnak és olyan ajándékokat is kipróbálhatnak a lakásban, amik egyébként a szabad ég alá valók. Ilyenek például a különféle hoverboardok, rollerek, biciklik, vagy drónok, de akár a távirányítós autók és repülőgépek is okozhatnak problémát.

Tipp:

Nézz körül, van-e a közeledben olyan dolog, ami összetörhet, felborulhat, leeshet, vagy amibe beleakadhat az ajándék a kipróbálás közben. Ha igen, márpedig jó eséllyel ez lesz a helyzet, keress egy olyan helyet, ahol biztonságosan kipróbálhatod akár karácsony másnapján.

Vágott sérülések

Anyu a konyhában sürgölődik, készíti a karácsonyi vacsit, miközben apu nagy erőbedobással igyekszik a talpába faragni az idei karácsonyfát. Ehhez általában olyan eszközök is előkerülnek, mint a fűrészek, fejszék, konyhai kések és persze a nyers erő. Sok családnál ezek a képek minden karácsonyhoz hozzátartoznak, és komoly sérülésveszéllyel járnak. A legrosszabb esetben akár sürgősségi ellátásra is szükség lehet, na, de ki szeretné a szentestét a kórházban tölteni?

A konyhában tevékenykedve is történhetnek karácsonyi bakik, és nemcsak az odaégett mézeskalácsról beszélünk. Aki rendszeresen főz, annak persze biztosan volt már dolga vágott sérülésekkel, a háziasszonyok pedig gyakran úgy gondolják, hogy nincs olyan konyhai sérülés, amit egy ragtapasszal ne lehetne megoldani. Az ünnepi készülődés azonban könnyen rácáfolhat erre.

A kéz vékony bőrfelszíne alatt izmok, inak és erek bonyolult hálója fut, amit egy szerencsétlen mozdulattal könnyen megsérthetünk. Azt pedig senkinek nem kell bemutatni, milyen veszélyek leshetnek ilyenkor a szülők lába alatt ólálkodó gyerekekre, akik az ünnep varázsában igyekeznek elcsenni az asztalról egy-két finom falatot a készülő vacsorából.

Tipp:

Otthonod és szeretteid biztonságáról például egy Genertel lakásbiztosítással is gondoskodhatsz. Classic, Plus és Extra lakásbiztosítási csomagjaink mindegyike tartalmaz egy családi balesetbiztosítást is, valamint átfogó fedezetet nyújt a leggyakoribb lakáskárokra, például tűzre, vízkárra, betöréses lopásra és üvegtörésre is.

Égési sérülések

A csillagszóró és gyertyafény szintén sok családnál hozzátartozik az ünnepekhez. Minden évben előfordul azonban, hogy ez a két ártatlannak tűnő dekoráció okoz lakástüzet. Ez komoly anyagi károkat jelenthet még akkor is, ha nem az egész lakás lesz oda. Égési sérüléseket persze tűz nélkül is beszerezhetünk. Az ünnepi fogások is jelenthetnek veszélyforrást, például a sütőből kivett forró tepsi, vagy a tűzhelyen gyöngyöző halászlé, vagy húsleves formájában.

karácsonyi bakik

Tipp:

A gyerekeket ilyenkor érdemes fadíszítéssel, rajzolással, színezéssel lefoglalni egy másik helyiségben, hogy teljes figyelmünket arra tudjuk irányítani, amivel épp foglalkozunk. Egy meggondolatlan mozdulat is fájdalmas sérülésekhez vezethet.

Vigyázzunk magunkra és egymásra idén karácsonykor is és körültekintéssel igyekezzünk megelőzni a karácsonyi bakikat!

Kellemes ünnepeket kíván a Genertel Biztosító!

karácsony