Itt a nyári szünet és nincs a közelben kalandpark?

A nyári szünet közeledtével egyre több szülő törheti azon a fejét, vajon hogyan foglalhatná le gyermekét anélkül, hogy a program ne csak végtelen mesenéző délutánokból és a nagyinál töltött lekváros kenyér evésből álljon, hanem szórakoztató, fejlesztő hatása is legyen. Nem mindenki és nem túl gyakran jut el olyan helyre, ahol kalandparkok, színes gyermekprogramok fellelhetők, éppen ezért adunk pár tippet, hogyan szórakoztassuk gyermekeinket otthon és szabadtéren! 6+1 szabadtéri játék tipp gyerekeknek!

1. Tekepálya vizes palackokkal

Fejleszti az ügyességet és jó időtöltés a tekézés gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A pályát magunk is könnyen felállíthatjuk egy betonozott, aszfaltozott téren. Nincs másra szükségünk, csak egy krétára a pálya felrajzolásához, kilenc palackra és egy keményebb, nem túl nagy labdára. A palackokat töltsük meg félig vízzel és állítsuk a pálya végére rombusz, vagy háromszög alakzatban. A gyerekek dolga lesz, hogy egy-egy gurítással minél több bábut ledöntsenek, miközben pontokat gyűjtve egymással versenyeznek. A kertben akár lengő tekepályát is kialakíthatunk. Kössünk egy fa ágára egy madzagot, amelynek a végén egy teniszlabda, vagy kisebb gumilabda lóg, majd ez alatt állítsuk fel a palackbábukat. Fontos, hogy a labda leérjen legalább a palackok feléig.

2. Ugróiskola extrákkal

A hagyományos ugróiskolát is feldobhatjuk egy kis kreativitással. A 9 kockás elhelyezés helyett vezessük csigavonalban, vagy cikk-cakkban a kockákat, amelyekbe bele kell ugrani. Fokozhatjuk a játék nehézségét, ha nem csak egy lábbal hagyjuk elvégeztetni a feladatot, hanem a különböző kockákhoz különböző instrukciókat adunk. Legyen a feladatban egy lábbal és páros lábbal ugrálás, guggolásból szökkenés, nyuszi ugrás, kacsa járás – bármi, amit el tudunk képzelni. Dobókockával kiválthatjuk a babzsákot, amit a kockákba dobálnánk és kitalálhatunk új szabályokat is! Amilyen számot dobunk a dobókockával, abba a számozott négyzetbe nem szabad beleugrani.

3. Mini akadálypálya

Nem lehetetlen egy mini akadálypálya kialakítása sem a kertben. A játékokat körben, vagy kanyargós vonalban is elhelyezhetjük, ahogyan a hely lehetővé teszi. Csupán pár eszköz segítségével színes játszóteret alakíthatunk ki: ha van kemény falú kis gyermekmedencénk, helyezzünk a peremek két szemközti végébe egy-egy vödröt, amelyen egy deszkalapot keresztülfektetve máris ügyességfejlesztő akadályt készíthetünk. Ezen egyensúlyozva kell átsétálni. Adhatunk a gyerekeknek vízzel töltött lufikat, amikkel egymást dobálhatják pár méter távolságból, illetve felvághatunk csíkokra mosogató szivacsokat is, amelyeket összekötve vicces pamacsot készíthetünk. Ezek a kidobós játék részét képezhetik, és ha ételfestékkel színezett vízbe mártjuk őket, a fehér pólót viselő gyerekeken meg is számolhatjuk, ki nyert a találatok alapján. Babzsákok célba dobása, vagy lyukon áthajítása is ügyességet kíván. Utóbbi könnyen kivitelezhető, ha egy nagy kartonlapon lyukakat vágunk és függőlegesen egy fának támasztjuk. Botokat a földbe szúrva, azokon keresztbe zsinórt húzva kúszó akadályt is készíthetünk. A második körben ugyanitt átkúszás helyett páros lábbal ugrálják át a zsinórokat.

TIPP!

Saját kerti játszóteret is kialakíthatunk! Ehhez ötleteket itt találtok!

4. Kincskeresés

Kitalálhatunk időkorlátos játékot is. A kertben, vagy a parkban rejtsünk el játékokat, vagy kis ajándékokat és kérjük meg a gyerekeket, hogy különböző pontokról indulva próbálják darabról-darabra megtalálni az elrejtett kincseket. A feladat persze nem ilyen egyszerű, minden helyen egy feladvány várja őket, amit, ha megfejtenek, iránymutatást kapnak egy másik rejtekhely felfedezéséhez. A játék idejét korlátozzuk le, aki a leggyorsabban megtalálja az összes ajándékot, az nyer.

5. Sorversenyek

Ha épp a mi kertünkben állomásozik egy csapatnyi gyerek, vagy kint a parkban szeretnénk összefogni őket, kitalálhatunk számukra játékos sportversenyeket is. Oszlopokba állítva a mini csoportok csinálhatnak váltó futást, haladhatnak rákmászással, ugrálva, indián szökkenéssel. Izgalmasabb a játék, ha a verseny helyszínéül szolgáló pálya végén több kis játékot, tárgyat elhelyezünk, amiket meg kell szerezniük. Amelyik csapat a legtöbbet megszerzi, nyer!

6. Kert dekor – gyerek módra!

Jópofa megoldás lehet, ha a kertünk dekorálását a gyerekekre bízzuk. Építhetnek legóból madáretetőt, vagy készíthetnek saját kis növénykertet, ahol áshatnak, ültethetnek, gazolhatnak kedvük szerint. A régi, megunt játékaikat is felhasználhatják a díszítés közben, csak arra ügyeljünk, hogy ne hordjanak mindent szanaszét. Egy fűnyírás alkalmával veszélyes lehet, ha a penge alá kerülnek a keményebb műanyag, vagy fémből készült játékok.

+ 1 tudnivaló: baleset megelőzés

Sosem lehetünk biztosak abban, hogy a gyerekek kisebb-nagyobb sérülései nélkül megússzuk a nyári szünetet, így érdemes ilyenkor is, mikor jobban belemerülnek a játékba, kiemelten figyelni a gyerekek biztonságára. Korábbi cikkünkben írtunk arról, mit tehetünk, ha baleset éri gyermekünket? Fontos, hogy minden esetre legyen egy előre kigondolt forgatókönyvünk. Tudjuk, hogy mit kell tenni, ha például kerti sütögetés közben gyermekünk megégeti magát? Vagy megelőzhetjük a zúzódásokat, horzsolásokat, sőt, a komolyabb csonttöréseket is, ha megtanítjuk gyermekünket jól esni.

A Genertel Balesetbiztosítása az egész család számára fedezetet nyújt, amennyiben a szerződő beleveszi név szerint a család tagjait a szerződésébe. Egy szerződő összesen 9 plusz fő biztosítását kérheti nálunk, ráadásul gyerekek számára sokrétű szolgáltatást nyújtunk, amit még kibővítettünk gyerek speciális balesetek kockázataira is, mint például állatharapás, áramütés vagy kullancscsípés miatt kialakult betegségek. A felnőttek esetében személyenként eldönthetjük, hogy kinek, milyen szolgáltatási tartalmat szeretnénk biztosíttatni. A kullancscsípésből eredő betegségekre a felnőttek is bebiztosíthatják magukat. Balesetbiztosítási díjunkat itt pár kattintással kiszámolhatjuk!

Ne maradj le további érdekes cikkeinkről sem, lájkold Facebook oldalunkat és iratkozz fel blog hírlevelünkre! Szívesen várjuk a kommenteket és kérdéseket is a témában itt, a blogon és Facebook oldalunkon egyaránt!