Az ősz a kertrendezés időszaka, ekkor jó ültetni, metszeni, szüretelni, sőt, még a gyepszellőztetés is ilyenkor a leghatékonyabb. Mielőtt viszont nekiesnénk a kertnek, fogadjuk meg ezt az 5 jó tanácsot, hogy biztonságos környezetet alakíthassunk ki magunknak.

1. Túl magas vagy túl alacsony talajszint kialakítása

Ha kertünk rendezését talajfeltöltéssel kezdjük, figyeljünk oda a megfelelő talajmagasság elérésére. Abban az esetben, ha túl kevés földet terítünk szét, a talajszint süllyedése miatt kertünk idővel gödrössé, hepehupássá válhat. Ez nem csak esztétikai problémát jelent, hanem megnehezíti a fűnyírást, a növények károsodását okozhatja és házunk alapzatát is károsíthatja.

Hasonló a helyzet a túl magas talajszinttel is. Előfordulhat, hogy bízva abban, hogy a töltőföld majd lesüllyed, túl vastag alapot hagyunk. A helytelen vízelvezetés miatt az esőzések hatásait az otthonunkban fogjuk leginkább megérezni. Házunk felázik, a falak nyirkossá válnak és a penész megjelenése egészségügyi gondokat okozhat.


Tipp! Jó, ha nem csak a penész helyét kezeljük, hanem megvizsgáljuk a kialakulásának hátterét is, hogy a probléma ne kerüljön újra elő. Korábbi cikkünkben részleteztük, mit csináljunk az esővízzel és hogyan előzzük meg házunk megrongálódását.

2. Komposztáljunk, de okosan

A kertrendezés előtt döntsük el, hogy szeretnénk-e komposztálni, vagy sem. Mi mindenkit arra buzdítunk, hogy a zöldhulladékot égetés és szemetesbe dobás helyett hasznosítsa újra, hisz kertünk és környezetünk ezt idővel meghálálja! Az viszont nem mindegy, hogy a komposztálónkat hol helyezzük el a kertben. Figyeljünk arra, hogy a felhalmozott száraz növények, gyümölcs és zöldség maradékok vonzzák a rágcsálókat, amik könnyen bejutnak az otthonunkba is. A komposztálónkat mindig távolabb a háztól helyezzük el, legyen jól zárt, vagy fedett. Ne felejtsük el átmozgatni időként a komposztot egy vasvillával. A rágcsálók a háborítatlan helyeket szeretik, ha gyakran észlelnek mozgást, elhagyják a helyet.

Tipp! Ha azt gyanítjuk, hogy egerek költöztek a házba és megrágták az elektromos vezetékeket, ne késlekedjünk szakemberek hívásával! Bár kapható a gazdaboltokban csapda és rágcsálóírtó méreg is, ne kísérletezzünk, ha már otthonunk biztonsága a tét. Korábbi cikkünkben megnéztük, mit tegyünk, ha elektromos meghibásodást észleltünk otthon.

3. Előrelátóan ültessünk fákat

Sokan esnek bele abba a hibába, hogy nem mérik fel jól egy fa helyigényét és nem gondolnak bele abba, hogy milyen magasra és terebélyesre fog növekedni a facsemete. A házunkhoz túl közel ültetett fa egyszer a tetőnkre fog nőni, ráadásul egy vihar során az ágai még az ablakot is betörhetik, rosszabb esetben a cserepekben, vagy a tető szerkezetében is kárt tehetnek.

Gondoljunk a szomszédainkra is! Nem szerencsés az ő értékeiket sem veszélyeztetni, és jobb, ha megbizonyosodunk afelől, hogy lakásbiztosításunkhoz tartozik felelősségbiztosítás is. Balesetek bármikor előfordulhatnak még akkor is, ha elővigyázatosak voltunk.

Tipp! Régebben szokás volt a házak előterébe fenyőfákat ültetni. Ha ilyen házba költöztünk, figyeljünk oda az ereszcsatornánkra, hisz a fenyőtű savas hatása könnyen átlyukasztja az ereszünket, ezzel okozva beázást.

4. Gyerekbarát kert kialakítása

Minden családi házban élő szülő vágya, hogy gyermeke jól érezze magát a kertben és élvezze a szabad levegőn való játékot. Annak érdekében, hogy nyugodt szívvel kiengedhessük a gyerekeket játszani, biztonságos környezetet kell kialakítanunk számukra. A kertrendezés során kerüljük a szúrós, tövises növények ültetését, de nézzünk utána annak is, hogy nem mérgező-e az adott virág vagy cserje. A szerszámainkat, munkagépeinket sose hagyjuk elöl, tároljuk őket lezárható sufniban, vagy a garázsban.

5. Vegyük komolyan az ültetési távolságot

Az ember egy szép és dús környezet megálmodása közben könnyen eshet abba a hibába, hogy agyonzsúfolja a kertet. Ahogyan a fák is ránőnek a tetőre, a bokrok, cserjék is ránőnek egymásra, ha túl közel ültetjük őket fiatal korukban. Pár év elteltével ezek a megbokrosodott növények sűrű dzsungellé válnak, ami szépnek tűnhet, de a valóságban komoly küzdelem folyik közöttük a túlélésért. Minden növény a fényért és vízért verseng, ráadásul vannak olyan invazív fajták is, amelyek gyökérről bármeddig elterjeszkednek. Mielőtt a házunk közelébe ültetünk, nézzünk utána, nehogy túlnőjön minket a növényünk, különben a gyökerei beáshatják magukat házunk alapzatába, ezzel károsítva otthonunk szerkezetét.

Legyünk előrelátók és türelmesek! Meglesz a gyümölcse

A kertrendezés embert próbáló feladat lehet, ha egymagunk szeretnénk nekiállni. Bár a legtöbb tudást összecsipegethetjük az internetről, ne hagyatkozzunk csak erre, vonjunk be szakértőket, válasszuk a gépi tereprendezést, ha talajtöltésről van szó és kérjük ki kertészek tanácsát a növényválasztásban. Környezetünk kialakítása hosszútávú feladat, ne akarjunk egy szezon alatt mindent megoldani és azonnal látni az eredményt.