A lakáskár-bejelentések egyik gyakori oka biztosítónknál a vezetékes vízkár, mely gyakran már csak azután vehető észre, hogy nagy a baj. Azonban nem csak a vezetékes vízhálózat meghibásodása okozhat komoly költségeket. Összegyűjtöttük a leggyakoribb lakáskárokat és adunk néhány kármegelőzési tippet is.

Lakáskár: vezetékes vízkárok

A vezetékes vízkárok sokszor alattomosak, ezért komoly rombolást okozhatnak a lakásban azelőtt, hogy észrevennénk őket. Sokszor nemcsak a saját otthonunkban keletkezett károk javítását kell megoldanunk, mint például a vízvezeték cseréjét, az átázott fal bontását és újraburkolását, vagy festését. A társasházban élők esetében általában a szomszédok saját vízkárunkból keletkezett kárát is meg kell téríteni , az elfolyt vízről már nem is beszélve. Mik lehetnek az intő jelek?

A vezetékes vízkárok számtalan formában előfordulhatnak otthon, ezért a rájuk figyelmeztető jelek is igen sokszínűek lehetnek.

Kellemetlen szagok a lefolyóból

A lefolyóból érezhető kellemetlen szagok hátterében általában dugulás áll. Nem ritka azonban, hogy a szifon kiszáradása, vagy a nem megfelelő szigetelés okozza a problémát, ezért, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, jobb szakember segítségét kérni.

A szifon könnyen eltömődhet, így a víz egyáltalán nem, vagy csak nagyon lassan folyik le, a nem megfelelő tömítés következtében pedig szivároghat is. Ez az olyan rejtett helyeken, mint a fürdőkád, vagy a zuhanykabin alja, sokáig észrevétlen maradhat, de komoly károkat okozhat saját otthonunkban, társasházban lakók esetében pedig az alattunk lévő lakásban is.

Csökkenő víznyomás

A csökkenő víznyomás hátterében akár olyan egyszerű ok is állhat, mint a vízkő. Ha ezzel a problémával találkozunk, mégis érdemes komolyabb gondra gyanakodnunk, ugyanis a csőtörés figyelmeztető jele is lehet. Mit tehetsz?

Nézd meg a vízóra állását és jegyezd fel egy papírra, majd egy-két óra múlva ellenőrizd újra, anélkül, hogy ez idő alatt használtad volna a vizet. Ha a számok nem változtak, fellélegezhetsz, ha azonban igen, jobb, ha rögtön szerelőhöz fordulsz!

Lakáskár: az elektromos meghibásodás jelei

Gyakran előfordul, hogy a kismegszakítót, melynek elsődleges feladata, hogy a névlegesnél nagyobb feszültségű áramot lekapcsolja a hálózatról, nagyobbra cserélik. Így az áramkimaradások megszűnnek ugyan, de a ház és az elektromos hálózat súlyosan tűzveszélyessé válik, ha nem elég korszerű. Mire figyelj mindenképpen?

  • Sistergő hang,
  • vibráló izzók, lámpák,
  • égett kábel vagy műanyag szag,
  • szikrázó konnektor.

Ha bármelyiket tapasztalod otthonodban, hívj szakembert, aki ellenőrizni tudja a hibát!

Mit NE tegyél, ha megtörtént a legrosszabb?

Az elektromos tüzet nem szabad vízzel oltani! Ha megtörténik a baj, azonnal kérj segítséget és hívd a tűzoltókat!

Köss lakásbiztosítást és alapozd meg anyagi biztonságod a legváratlanabb helyzetekre is! További részletek a weboldalon!

Betolakodók a házban

A lakástulajdonosok egyik nagy félelme a tolvajok fenyegetése, akik betöréssel, vagy besurranó tolvajként is bejuthatnak a lakásba. Utóbbi esetre a lakásbiztosítások nagy része alapból nem terjed ki, ami sok kellemetlenséget okozhat.

A betörések elkerülése érdekében érdemes nyitott szemmel járnunk!

Egy ismeretlen autó a ház előtt, rejtélyes telefonhívások és nap közbeni látogatók is utalhatnak rá, hogy betörők lesnek az otthonunkra. Mit tehetünk még?

Az intő jelek felfedezésében segíthet egy okos kamera is, amivel akkor is szemmel tarthatjuk otthonunkat, ha épp házon kívül vagyunk. A kis eszköz ugyan nem helyettesíti a biztonsági kamerákat, de akár a telefonunkról is irányíthatjuk, így könnyebben kiszúrhatjuk a gyanús alakokat.