Néhány héttel ezelőtt a Magyar Nemzeti Bank elindította a Zöld Otthon Programot (ZOP), melynek alapvető célja az ösztönzés a „zöld” lakások építésére, és ezáltal a magyarországi lakásállományok energiahatékonyságának növelése. Az úgynevezett zöld lakáshitel már számos hazai hitelintézetnél elérhető maximum 2,5%-os, végig fix kamatozású, legfeljebb 70 millió forintig terjedő konstrukcióban. 

Ha mostanában kacérkodsz a lakásvásárlás gondolatával, de ezidáig nem találtad meg álmaid otthonát, talán éppen egy ilyen lehetőségre vártál eddig. A zöld lakáshitel lehetőségének köszönhetően nemcsak kedvező feltételekkel vásárolhatsz lakást, de mindezt azzal a gondolattal teheted meg, hogy tudatosan hozzájárultál a környezetvédelemhez is.

Mitől zöld egy lakás?

Attól, hogy az ilyen lakásoknál a tervezés és a kivitelezés elsődleges szempontja a környezet tehermentesítése. Ennek legfőbb eszközei az alternatív energiafelhasználás (például napenergia), valamint az egyedi tervezésű vízrendszer, amelynek lényege, hogy újrahasznosítja az úgymond „feleslegesen” elhasznált vizet (például zuhanyozáskor).  Azonban az egyik legfőbb tényező, amitől egy lakás zöld lesz, az a benne élők hozzáállása. Akiknek valóban fontos a környezettudatos magatartás és nemcsak azt tartják szem előtt, hogy a zöld lakás egyenlő az alacsony villanyszámlával, hanem bizony eleve szelektíven gyűjtik a szemetet is, és fogmosás közben sem folyatják feleslegesen a vizet. De, ami ennél is fontosabb, hogy ennek szellemében nevelik a gyermekeiket is!

További részletek a Zöld lakásokról az Otthonok és megoldások oldalán.

Ki és milyen feltételekkel igényelheti?

Az úgynevezett zöld lakáshiteleket lakossági ügyfelek vehetik igénybe, akik kizárólag energiahatékony új lakóház építéséhez, vagy építés alatt álló, vagy már elkészült lakás/ház megvásárlásához vennék fel a hitelt. Az ingatlannak legalább BB energetikai besorolású tanúsítvánnyal kell rendelkeznie, és maximum 90 kWh/m2/év primerenergiát használhat fel. Tudjuk, hogy ez elsőre bonyolultnak hangzik, de a jó hír, hogy a zöld lakáshitel konstrukció népszerűsége miatt az eladó valószínűleg eleve így is fogja meghirdetni a lakást, megkönnyítve ezzel a dolgunkat.

További jó hír, hogy ha találtál egy ilyen lakást és már meg is feleltél a feltételek egy részének, akkor sem árt, ha tisztában vagy még néhány fontos tudnivalóval. Az ingatlant kizárólag lakhatás céljából vásárolhatod meg, tehát sajnos sem irodának, sem nyaralónak nem használhatod. Ezenkívül a banki ügyintézésnél valószínűleg arról is tájékoztatni fognak, hogy a megvásárolni kívánt lakást, vagy házat fedezetként be kell vonnod. Másik ingatlan megadása erre a célra sajnos nem lehetséges. További kitétel – és talán sokak számára buktató is egyben –, hogy a hitelt felvevő tulajdonosnak legalább 10 évig állandó lakhelyként az ingatlanban kell laknia, nem értékesíthetik azt, és a hitel terméktájékoztatójában megengedetten kívül nem adhatják bérbe sem. A bentlakás feltételének teljesülését a tulajdonosnak állandó lakcímet igazoló hatósági igazolvánnyal szükséges igazolnia.

A részletes terméktájékoztatót megtalálhatod az MNB oldalán.

Milyen költségekkel kell számolni a zöld lakáshitel igénybevételekor?

A kamatot (maximum 2,5%) és a teljes THM mutatót figyelembe véve nincs túlzott eltérés a bankok között – bár néhány bank a 2,5%-os mutatónál valamivel kedvezőbb feltételekkel kínálja a hitelt. Azonban az igénylésnél felmerülő egyéb költségek közt lehetnek jelentősebb eltérések, és bizony több tízezer forint is múlhat azon, hogy végül melyik bankot választjuk. Számolni kell először is egy folyósítási díjjal (ami 0,75%, de maximum 100.000 Ft lehet). Ezt a bankok nagy része viszont szerencsére elengedi. Továbbá kalkulálni kell a tulajdoni lap és a térképmásolat díjával (ezek nagyjából 3000 Ft körül mozognak), valamint az értékbecslés költségeivel és a közjegyző díjával is (itt körülbelül 30-50 ezer forintos költségekkel lehet számolni). A fentiek mellett ki kell fizetni a jelzálogbejegyzés díját is (kb. 12 600 Ft) és a helyszíni szemle díját is (10-30 ezer Ft között). A költségek alakulása bankonként teljesen eltérő és mindegyiknél más-más tételt vállalnak át. Előfordul például, hogy egy bank nem engedi el teljesen a folyósítási díjat, de cserébe visszatéríti a közjegyzői díjat. Érdemes lehet továbbá kalkulálni egy lakásbiztosítási díjjal is, amelyet most akár 25% kedvezménnyel is igénybe vehetsz a Genertel Biztosítónál, amennyiben megfelelsz a feltételeknek! A kedvezmény részleteiről weboldalunkon tájékozódhatsz.

További információk a Bank 360 oldalán.

Tipp: Ahhoz, hogy a Számodra legkedvezőbb feltételekkel tudd felvenni a zöld lakáshitelt, nem árt minél több banknál érdeklődni, esetleg online kalkulátorokat is használni!