Sok üzletben már október vége óta mikulás csokik és ünnepi dekorációk uralják a polcokat. A decemberhez közeledve azonban egyre többen hangolódnak rá otthon is az ünnepekre. A békés, boldog karácsonyt és az örömmel teli újévet viszont könnyen elronthatja egy kocsilopás. Habár az ORFK adatai szerint idén a koronavírus járvány az autólopások számára is negatívan hatott, az év első kilenc hónapjában még így is 348 kocsilopás történt.

Most, hogy sok járművet akár napokig, hetekig sem használnak tulajdonosaik, még nagyobb veszélynek lehetnek kitéve. Az sem nyújt teljes védelmet, ha viszonylag gyakran használjuk autónkat, az autótolvajok módszerei közé tartozik ugyanis a zárblokkolás is. Ekkor egy rádiófrekvenciás jeladóval blokkolják az elektromos zár működését, így az a gombnyomás ellenére is nyitva marad. Az eltűnt járművek nagy részének két óra alatt teljesen nyoma veszhet, ennyi idő alatt ugyanis egy autót teljesen szét lehet szedni, az azonosításra szolgáló jelöléseket pedig el lehet tüntetni.

Az alábbiakban többek között ennek a kivédésére is találhatsz tippet és összegyűjtöttünk még pár hasznos tanácsot és kiegészítőt is járműved védelmére.

Kocsilopás: nemcsak a fiatal autók lehetnek veszélyben

Az új autók tulajdonosai általában jobban féltik járművüket a kocsilopástól, mint az 5-10 éves kocsik tulajai. Az autók ára a típus bevezetésétől és a használat mértékéről függően valóban évről évre csökken. Egy jó állapotú tíz éves autó azonban épp olyan csábító lehet a tolvajok számára, mint egy pár ezer kilométert futott új. Az utángyártott alkatrészek sokszor gyengébb minőségűek, mint a gyáriak, a bontókból pedig nehézkes lehet a jó állapotú cserealkatrészek beszerzése. Ezért a szép állapotú (értsd, nem rozsdás, vagy törött) autók lopásveszélyeztetettsége sokkal nagyobb, mint az ütött-kopott daraboké.

Nemcsak a tolvajok ellen éri meg védeni járművedet. A téli időszakban a nyestek is komoly problémát okozhatnak az autótulajdonosoknak vidéken és a nagyvárosokban egyaránt. Egy CASCO biztosítás segítségével most nemcsak a tolvajoktól, hanem a kártékony kis betolakodóktól is védheted járművedet, Genertel Okos CASCO mellé ugyanis nyestriasztót adunk ajándékba! Kattints a képre a részletekért!

casco-ajandek-nyestriasztoval

Hogyan előzheted meg a kocsilopást?

Nincs olyan, hogy jó, vagy rossz környék

Attól függetlenül, hogy a köznyelv jó környéknek nevez egy városrészt, vagy kerületet, még nem biztos, hogy valóban biztonságos ott az utcán parkolni. Jó példa erre a főváros XI. kerülete, ami elvileg egy „jó környéknek” számít, valójában azonban 2019-ben itt történt arányaiban a legtöbb kocsilopás. Az autótulajdonosoknak így szüksége lehet egyfajta egészséges bizalmatlanságra, ha az utcán parkolnak, de még akkor sem árt az óvatosság, ha autónkat mélygarázsban, vagy zárt parkolóban tartjuk.

Miután központi zár segítségével bezártad a járműved például érdemes még egyszer leellenőrizni az ajtókat. A lámpák villanása, ami sok autóban jelzi a központi zár életbe lépését még nem garancia arra, hogy valóban bezáródtak az ajtók. Egy rádiófrekvenciás jeladó segítségével a tolvajok például blokkolhatják a zárakat. Ha extrán óvatos akarsz lenni, próbálgasd végig az összes kilincset, de legalább egy hátsó és egy első ajtót!

Van hatékonyabb módszer a hangos riasztónál?

A nagyvárosban élők számára szinte mindennapos a kocsiriasztók hangja. Ha belegondolsz, te mikor figyeltél fel jobban utoljára egy ilyen esetre? A legtöbben annyira megszoktuk már a különféle riasztókat, hogy akár észre sem vesszük őket hétköznapi tevékenységeink közben. Hatékonyabb módszer lehet a kocsilopás megakadályozására a néma riasztó. Ez esetben a készülék a tulajdonos, vagy egy diszpécserközpont értesítésével jelenti a lopásgyanús tevékenységet. Egy kis szerencsével, mivel hangot nem ad ki, akár a tolvaj is lefülelhető. Egy GPS-es nyomkövető segítségével pedig az autó behatárolása is megkönnyíthető.

Mivel a lopott autók megtalálásánál létfontosságú az idő, hiszen két óra alatt teljesen szétszedhetik őket, ezzel a módszerrel komoly károk előzhetőek meg.

Indítási lánc kocsilopás megakadályozására

Az előzőeknél kissé bonyolultabb megoldást jelent egy indítási lánc elkészítése, ami már néhány tízezer forintból megoldható. Az is előfordulhat, hogy autónk már eleve rendelkezik ezzel a funkcióval, erről a jármű használati utasításában, vagy esetleg az előző tulajtól tudunk megbizonyosodni. Ez a módszer arról szól, hogy egy meghatározott feladatsor elvégzése után vagyunk csak képesek elindítani az autót. Azt, hogy ez miből áll te tudod meghatározni. Például az autó csak az ablakemelő megnyomása, a hátsó ablaktörlő bekapcsolása és a rádión az egyes gomb megnyomása után indítható.

Ennek a kockázata, hogy ha te magad rontod el a feladatsort, akkor sem fogod tudni beindítani az autódat. Illetve a tolvajok is megkerülhetik a rendszert, ha jól ismerik az adott autó elektronikáját, de jelentősen megnehezítheted vele a dolgukat.

Kötelező biztosítás | Genertel

Kötelező felelősségbiztosítás a Genertelnél minden esetre: gépjármű vásárláskor, átszerződéskor, szerződés megszűnéskor.

Egy autólopás esetén persze még mindig egy CASCO biztosítás nyújthatja a legjobb megoldást. Ha kíváncsi vagy, mennyi lenne CASCO biztosításod díja, számítsd ki most egyszerűen online kalkulátorunk segítségével és akár megnyerheted a 10 db 20.000 Ft értékű eMAG ajándékutalvány egyikét is!