Ha neked is van autód, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás már biztosan nem idegen fogalom a számodra. Az is ismerős lehet már, hogy év végi évforduló esetén, vagyis, ha december 31-én jár le a kötelező biztosítási szerződésed, vagy január 1-én indult a fedezeti időszak, valamint, ha a járművet 2010.01.01. előtt vásároltad, vagy kötöttél rá először KGFB szerződést és a biztosítási fedezet azóta is folyamatosan, megszakítás nélkül fennáll, minden évben november és december között érkezik el a kötelező váltás időszaka. Habár az alapokkal a legtöbben tisztában vannak, néhány dolog még a rutinos autótulajdonosok számára sem mindig világos a kötelező váltással kapcsolatban. Ha idén szeretnél biztosra menni és minden lehetőségedet felmérni, mielőtt a biztosító váltás, vagy szerződésed hosszabbítása mellett döntesz, az alábbiak talán segíthetnek.

Kötelező biztosítás: Kezdjük az alapoktól!

Mit jelent, hogy kötelező biztosítás?

Akinek gépjárműve van, annak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötnie rá. Ezt törvény szabályozza, illetve forgalomba is csak úgy kerülhet a jármű, ha már van élő biztosítási szerződése. Erre nyújt szemmel látható bizonyítékot az autók rendszámtáblája, a zöldkártya, illetve igazoltatás során ezt is ellenőrzik a rendőrök.

Míg a legtöbb biztosítás saját kárunk megtérítését szolgálja, addig a kötelező biztosítás az általunk más gépjárműben okozott károkra vonatkozik. Erre utal a biztosítás nevének „felelősség” része is. Egy baleset során tehát annak a balesetben résztvevő félnek a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása fedezi a kárt, akinek a hibájából megtörtént a baleset. Amennyiben ez nem állapítható meg egyértelműen, a felek nem tudnak megegyezni felelősségükben, vagy személyi sérülés történt, úgy rendőri segítséget kell kérni az ügyben a baleset helyszínén.

TIPP:

Kalkulálj kötelező biztosítás díjat és nyerj!
Már 1 díjszámítással is esélyes lehetsz a 10 db 20.000 Ft-os eMAG ajándékkártya egyikére, melyet autós kiegészítőkre is beválthatsz! Ehhez nem kell mást tenned, mint 2020. október 27. és november 30. között díjkalkulációt végezned a genertel.hu weboldalon és elfogadnod a részvételi feltételeket. Részletekért kattints!

kötelező váltás

Mikor van a kötelező váltás időszaka?

A biztosító társaságok a következő évi várható díjaikról a biztosítási időszak utolsó napját megelőző 50 napig indexlevélben tájékoztatják ügyfeleiket. Év végi évforduló esetén ez általában október végét jelenti. Így nagyjából egy hónap áll a rendelkezésünkre, hogy eldöntsük, maradunk-e régi biztosítónknál, vagy egy kedvezőbb ajánlat reményében a kötelező váltás mellett döntünk. Ha az utóbbit választod, kötelező gépjármű-felelősségbiztosításod felmondását legkésőbb december 1. éjfélig kell eljuttatnod biztosítód részére. Figyelj, ez a határidő nemcsak a levélben történő feladásra vonatkozik! Eddig a felmondásnak be kell érkeznie és iktatásra kell kerülnie a biztosító rendszerében.

Érdemes már novemberben tájékozódni tehát a különböző biztosítók feltételeivel kapcsolatban. Általában az ár az, ami meghatározó tényezőt jelent a kötelező váltás során.

A kötelező váltás lépései

Az első lépés, hogy tájékozódj a lehetőségeidről. Online kalkulátorok segítségével például könnyen, otthonodból is megteheted ezt néhány alap adat megadásával.

  1. Ha a váltás mellett döntöttél, a következő lépés az előző biztosítás felmondása, amire év végi (12.31.) évforduló esetén december 1. éjfélig van lehetőséged. Ha év közben kötöttél kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást, ez a határidő a biztosítási időszak utolsó napját legalább 30 nappal megelőző napra esik. A felmondásra a biztosítók különböző lehetőségeket biztosíthatnak. Történhet írásban, Történhet írásban, valamint a felek megállapodása alapján – elektronikus úton is.
  2. Válaszd ki, melyik biztosítónál szeretnéd folytatni a biztosításodat. Figyelj rá, hogy két kötelező gépjármű-felelősségbiztosításod között nem lehet fedezetlen időszak és átfedés sem!
  3. Az új szerződés megkötésére az évforduló napjáig van lehetőséged, év végi évforduló esetén tehát december 31. éjfélig, vagy január 1. 0:00-ig. Ezt akár már online, személyes ügyintézés nélkül is megteheted. A Genertel kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása is köthető online, vagy telefonos ügyfélszolgálat segítségével.

Kötelező váltás: hogyan válasszunk új biztosítót?

A legtöbb esetben szimplán az ár alapján döntünk a váltás mellett. Érdemes azonban még néhány tényezőt figyelembe venni, amik megkönnyíthetik a következő évünket és nemcsak anyagi szempontból.

  1. Ha van más biztosításunk is a biztosítónál, az nemcsak az ügyintézést könnyítheti meg, de akár kedvezményes ajánlatot is kaphatunk. Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás mellé például sokan választanak CASCO-t is, így saját autójukat is védve az önhibából történt, vagy akár természeti károk esetén.
  2. Hogyan zajlik az ügyintézés a biztosítónál? Van lehetőség a biztosítás online megkötésére, vagy személyes ügyintézést igényel?
  3. Hogyan zajlik a kárbejelentés és a kárrendezés? A jelenlegi helyzetben mindenki igyekszik kerülni a személyes érintkezést, így sokat számít, ha egy biztosító lehetőséget nyújt az online kárbejelentésre is. A Genertel ügyfeleinek például van erre lehetősége mindössze hat lépésben honlapunk Kárbejelentés menüpontja alatt.
  4. Végül, de nem utolsó sorban persze fontos az ár is. Ha kötelező váltás előtt állsz, online díjkalkulátorunk segítségével most könnyen tájékozódhatsz róla, mennyibe kerülne nálunk autód jövő évi biztosítása, kalkulációddal ráadásul részt vehetsz nyereményjátékunkban is, melyben 10 db 20.000 Ft értékű eMAG ajándékutalványt sorsolunk ki a résztvevők között december 1-én.

Reméljük, hasznosnak találtad cikkünket. Ha érdekelnek kötelező váltással, kármegelőzéssel, egyéb biztosításainkkal, vagy nyereményjátékainkkal kapcsolatos tippjeink és híreink, ne felejts el követni minket Facebookon is!