Síelés felkészületlenül: nem csak a sítudás számít

A síelés még a gyakorlott és edzett sportolók számára is komoly fizikai megterhelést jelent, ezért érdemes már az utazást megelőző 4-5 hétben elkezdeni a felkészülést. Az első és legfontosabb dolgunk egy szakképzett síoktató segítségét kérni, amennyiben még nem vagyunk járatosak ebben a sportban. Ha már pár évre visszamenőleg van tapasztalatunk a csúszásban, akkor is érdemes az úgynevezett „száraz” felkészüléssel kezdenünk a tervezést. Ez utóbbi edzőteremben, vagy akár otthon is végezhető edzésprogramból áll.

A síelés közben történt leggyakoribb balesetek közé a térd, a boka és a csukló sérülései sorolhatók. Ezek jellemzően a szalagok nyúlását vagy szakadását foglalják magukban egy rossz lábtartás, esés vagy ütközés hatására, de gyakori még a zúzódás, rándulás és ficam is. Rosszabb esetben műtéti beavatkozásra is szükség lehet, ezért ne bagatellizáljuk el az előzetes erősítő edzést.

A felkészülés elemei

Az ízületeink, izomzatunk, állóképességünk felkészítése a fokozott igénybevételre csaknem olyan fontos, mint az előzetes technikai tudás elsajátítása. Az otthoni, vagy konditermi edzésünknek tartalmaznia kell

  • kondicionális, állóképességi (kardiovaszkuláris teljesítmény növelés) edzést,
  • erőnövelő – különösen a négyfejű combizomra (combfeszítő), hamstringekre (combhajlító), farizomra és mélyizmokra irányuló erőfejlesztést, de ugyanígy fontos a tartóizmok erősítése is (hát és has izmai),
  • koordinációs, egyensúlyfejlesztő gyakorlatok.

A legjobb gyakorlatok a felkészüléshez

Fontos tisztában lennünk a gyakorlatok helyes technikai megvalósításával, így először érdemes az alap gyakorlatokat beiskoláznunk, mint a guggolás, kitörés, plank (törzsizom, mélyizmok, gerincmerevítő izmok erősítésére szolgáló) gyakorlatok. Először csak saját testsúllyal végezzünk mozgást, majd mikor megerősödtünk és technikailag is felkészültünk, térhetünk át a súlyzós gyakorlatokra.

Amik segítik a felkészülésünket és hozzájárulnak a síbalesetek megelőzéséhez:

  1. Kondicionális, állóképességiedzések: Ezek az erő és állóképesség fejlesztését szolgálják.
    • Ilyen a terepfutás, vagy nordic walking, szabadtéri kerékpározás, vagy szobakerékpározás.
    • Ha egészségünk engedi, próbáljuk ki a kardio, vagy akár intervallum edzéseket is. Utóbbi esetében az edzés hossza ne haladja meg a 35-45 percet és az intenzív szakaszokat pihenőkkel váltogassuk.
    • Pl. 30-90 másodperc intenzív mozgást követően tartsunk legalább ugyanennyi pihenőt, hogy magasba felszaladt pulzusunk visszaálljon nagyjából 120-130-ra. Ez nem jelenti az azonnali leállást a szünet alatt – ekkor is mozognunk kell tovább. Gyakorlati példa: 60 másodperc gyors, intenzív futást, legalább 30, vagy 60 másodperc sétálás, kocogás váltja fel.
  2. Erőnövelő edzések: Alap, láb és farizom erősítő gyakorlatokat végezzünk, mint pl. guggolás, guggolásból felszökkenés, kitörés előre és hátra, egylábas gyakorlatok (egylábas guggolás, mérlegállás, indián szökdelés, székre/ládára/magas step padra fellépések), csípőemelés.
    • A hát és gerincmerevítő izmok erősítésének alapgyakorlatait se hagyjuk ki: edzőtermi gépen mellhez húzás széles fogással, döntött törzsű evezés, hiperhajlítás,
    • de otthon is egyszerűen egyszerűen erősíthetünk, akár eszköz nélkül is, pl. plank gyakorlatokkal, gumiszalagos húzásokkal és tolásokkal (egy fix helyen rögzítve a szalagot, vagy talppal ráállva).
  3. Koordináció és egyensúlyfejlesztő gyakorlatok: A legegyszerűbb formái a fél lábon végzett gyakorlatok, mint az egy lábon állásban előre dőlés feszes tartással, lábujjhegyre emelkedés, ellentétes kéz-láb fogás.
    • Térdelőtámaszban végzett gyakorlatok esetében a kezek-lábak emelését gyakorolhatjuk, vagy edzőteremben a TRX kötél, bosu labda, nagy fitball labda segíthet a fejlesztésben.
    • Utóbbiaknál nem árt, ha hozzáértő edző segítségét kérjük a gyakorlatok szabályos végrehajtásának bemutatásához.

Soha ne feledkezzünk meg nem csak a felkészítő edzés, hanem a síelés előtt is mindig bemelegíteni, illetve mozgás után lenyújtani.

TIPP!

Síeléskor a bemelegítés nem csak egyetlen alkalomra korlátozódhat. Érdemes minden esetben újra átmozgatunk magunkat, miután egy fél órára-órára megszakítjuk a csúszást, pihenünk, vagy éppen elmegyünk ebédelni. 

A megelőzés része: nem csak az utasbiztosítás segíthet

Bármilyen külföldi utazás előtt érdemes utasbiztosítást kötnünk, de nézzük meg, ezen kívül milyen kevésbé ismert védelemmel rendelkezhetünk, akár belföldön is.

Talán meglepő, de akár a lakásbiztosításod is védelmet nyújthat számodra egy külföldi utazás során. A Genertel lakásbiztosítási csomagjai tartalmazzák a családi balesetbiztosítás kiegészítő szolgáltatást, melynek területi hatálya az egész világra kiterjed a Start+, Komfort és Extra csomag esetén. További részleteket az ügyféltájékoztatóban olvashatunk.

Hasonlóan hasznos kiegészítő még a sport csomag, amely

  • a sport csonttörés (sportolás közben bekövetkezett baleset esetén fizet, melynek következtében a biztosított csonttörést, csontrepedést szenved),
  • a sport felelősségbiztosítás (anyagi segítséget nyújt a sportolás, szabadidős tevékenység során harmadik személyeknek okozott személyi sérülésekért, szerződésen kívül okozott dologi károkért),
  • és sporteszköz lopás biztosítás (a sífelszerelésnek a síelésre kijelölt területről – sípálya, az ezt kiszolgáló egységből, pl.: melegedő, és szálláshelyről történő jogtalan eltulajdonítása) biztosítást is tartalmaz.

Amit fontos tudni még: a sport csonttörés és a sporteszköz lopás biztosítás területi hatálya Európa, míg a sport felelősség kárbiztosításnál ez a Classic csomag esetében csak Magyarország, a Plus és Extra csomag esetében pedig Európa.

Lakásbiztosítás díjszámítás ITT elérhető.

Tipp!

Ha a felkészülésen túl vagy, akkor már csak pakolni kell és nekivágni a kalandnak. Ehhez mutatunk egy letölthető utazó listát, hogy semmi se maradjon otthon véletlenül.

Ne maradj le további érdekes cikkeinkről sem, lájkold Facebook oldalunkat és iratkozz fel blog hírlevelünkre! Szívesen várjuk a kommenteket és kérdéseket is a témában itt, a blogon és Facebook oldalunkon egyaránt!