Formába hoznád magad? Javítanál az állóképességeden? Esetleg belépnél a céges kosárlabdacsapatba? Akármilyen okból is szántad rá magad, hogy egy új, sportosabb és ezáltal egészségesebb életmódba vágj, a döntés meghozatala csak a kezdet. Sokan visszalépnek, mert egy rossz felszerelés, vagy egy nem megfelelő bemelegítés miatt csúnya sportbalesetet szenvednek már az elején és ezzel oda lesz a lelkesedés.

Hogy te semmiképp se ess ebbe a hibába, összegyűjtöttük neked az általánosabb sportbaleseteket és megmutatjuk, hogyan előzheted meg őket.

Előzd meg a rosszullétet, ájulást

A megfelelő mennyiségű folyadékpótlás témája minden bizonnyal már a könyöködön jön ki, hisz majd’ minden közösségi médiacsatornán kiemelt jelentőséggel bír. Nos, ez nem véletlenül van így. Intenzív mozgás alatt a folyadékvesztés sokkal gyorsabban és intenzívebben jelentkezik, így nélkülözhetetlen, hogy ezt pótold.

Ne bízz abban, hogy a „szomjúság majd jelzi, mikor kell inni”! A szervezeted eleve úgy van kódolva, hogy csak akkor riaszt, amikor már érzékeli a vízmennyiség csökkenését. Ha pedig ez egy felfokozott állapotban jelentkezik, mint például futás, akár komoly rosszulléthez, sőt ájuláshoz is vezethet, ami kimondottan nem szerencsés például erdei terepen.

Ennek megelőzése érdekében elengedhetetlen, hogy rendszeres időközönként megfelelő mennyiségű vizet fogyassz, akkor is, ha nem érzed magad szomjasnak. A kávét és az energiaitalt viszont felejtsd el sportolás előtt, mert ezek csak fokozzák a folyadékvesztést. Ne várd meg, amíg a tested jelzi, hogy baj van, inkább előzd meg azt!

A megfelelő felszerelés aranyat ér

Ezalatt nem azt értjük, hogy minél drágábban vásárolsz be az életmódváltáshoz, annál jobb, hanem hogy a felszerelés, amit veszel fontos, hogy megfelelően lássa el funkcióját.

Tehát a kerékpárod legyen az alkatodnak és a magasságodnak megfelelő, a cipőd pedig legyen kényelmes és tartsa stabilan a lábad. Egy kicsit nagyobb, lötyögő lábbeli miatt egy óvatlan pillanatban könnyen szenvedhetsz hirtelen bekövetkező sportbalesetet, mint például egy ficam, egy rándulás, vagy akár egy súlyos törést is, ha elesel.

Ha küzdősportra vagy esetleg teniszre esett a választásod, akkor az alapfelszerelés mellé javasolt egy szemvédő beszerzése is. A lovaglóruha kiválasztásakor pedig ne az legyen az elsődleges szempont, hogy csinos vagy-e benne, hanem hogy megfelelő méretű legyen és biztosítsa a szabad, koordinált mozgást. 

Előzd meg a spotbaleseteket helyes technikával

Ha rászántad magad egy sportra, akkor szánd rá magad arra is, hogy megtanuld helyesen elvégezni a választott sport alapmozgásait. A nem megfelelő tartás vagy nem megfelelő mozdulat könnyen az izmaid, ízületeid rovására mehet és ha a baj nem is jelentkezik azonnal, évekkel később akár súlyos szövődményeket is okozhat.

Soha ne sportolj görnyedten, ha elfáradtál, inkább állj meg és pihenj egy kicsit, mint hogy még 10 percet ráhúzz helytelenül. Ha pedig nem vagy biztos abban, hogy helyesen végzel-e egy mozgást, kérj meg valakit, hogy segítsen ezt ellenőrizni, esetleg ha van rá lehetőséged, kezdetben vedd fel magad videóra.

Ne feledd, hogy egy kisebb, de folyamatosan ismétlődő traumát sokkal nehezebb kezelni és a kezdeti enyhe fájdalomból – amit lehet, hogy tévesen izomláznak titulálsz – évekig kínzó sportsérülés is kialakulhat. Ezzel természetesen nem elriasztani akarunk, hisz gyakorlat teszi a mestert. Kellő odafigyeléssel és türelemmel önmagad iránt könnyen elsajátíthatod a helyes technikát.

Ne terheld túl a tested

Az első edzés éppen elég kimerítő lesz testileg és lelkileg is, ne ess abba a hibába, hogy rögtön egy haladó tempóját akarod felvenni. Ha pedig már megtörtént a baj, nagyon fontos, hogy pihenj rá. Egy hirtelen bekövetkezett zúzódás, ínszalag-szakadás, vagy egyéb sportbaleset után ne akarj már másnap edzeni és „rádolgozni”, hidd el, csak ártasz vele.

Mielőtt újra nekivágnál, bizonyosodj meg róla, hogy a sérülésed meggyógyult és megfelelő állapotban vagy ahhoz, hogy folytasd. Ezután fokozatosan szoktasd vissza a tested az edzéshez, mert több, mint valószínű, hogy nem fogod tudni ugyanonnan folytatni, ahol abbahagytad. Ugyanilyen fontos a pihenőnapok beiktatása akkor is, amikor nem beszélünk sportsérülésről. Ne feledd: a tested jelzi, mire van szüksége. Hallgass rá és akkor minden rendben lesz!