Minden szülő biztonságos környezetet szeretne kialakítani gyermekei számára , de minden igyekezetünk ellenére még így is előfordulhatnak balesetek. Amikor otthonunk egyszerre tölti be a munkahely, iskola, óvoda, edzőterem és meghitt családi fészek szerepét is, még a legnagyobb odafigyelés mellett is gyakran elkerülhetetlenek a balszerencsés események. Mik a leggyakoribb gyerekbalesetek? Összegyűjtöttük neked őket!

A MABISZ adatai alapján ötből négy embert semmilyen balesetbiztosítás nem véd Magyarországon, annak ellenére, hogy nem kell extrém életmódot folytatnunk ahhoz, hogy baj történjen. Rengeteg baleset az otthonunk falai között történnek. Kicsi korban a fiúk kétszer, serdülőkorban pedig háromszor gyakrabban sérülnek meg. A leggyakoribb gyerekbalesetek között nagy arányban szerepelnek az otthoni balesetek is, melyek most, hogy több időre kényszerülünk lakásunk falai közé, még inkább megszaporodhatnak. Az alábbiakban azokat a gyakori gyerekbaleseteket gyűjtöttük össze, amik otthon is előfordulhatnak és adunk néhány tippet a megelőzésük érdekében.

A leggyakoribb gyerekbalesetek: hogyan védekezzünk ellenük?

Égési sérülések, forrázásos balesetek

A leggyakoribb gyerekbalesetek között előkelő helyet foglalnak el az úgynevezett forrázásos esetek. Ezeket a tűzhelyről, konyhapultról, asztalról lerántott forró folyadékok, ételek, vagy italok okozhatják. A gyerekek életkorától, illetve a folyadék hőmérsékletétől függően súlyos égési sérüléseket is okozhatnak. Megelőzésük érdekében érdemes figyelni rá, hogy a forró folyadékkal teli edényeket, ami lehet akár egy csésze kávé, vagy tea is, ne hagyjuk olyan helyen, ahol a kicsik könnyen elérhetik. Az asztalterítők, konyharuhák lelógó szélét megragadva a gyerekek könnyen magukra ránthatják ezeket akár egy pillanat alatt.

Tipp:

Főzés közben jobb, ha a kisgyerekeket kizárod a konyhából. Erre a célra megfelelő például egy biztonsági rács, vagy ajtó felszerelése, így nyugodtan süröghetsz a konyhában, miközben a gyerekeket is szemmel tarthatod és nem kell attól félned, hogy egy óvatlan mozdulat miatt megsérülhetnek.

Fontos megemlíteni, hogy nemcsak a forró felületek és folyadékok okozhatnak égési sérüléseket, hanem a tisztítószerek és vegyszerek is. A háztartásokban leggyakrabban megtalálható vegyszerek közé tartozik a vízkőoldó, a lefolyótisztító, a hideg zsíroldó, a mosogató- és mosó tabletták, valamint az ablak- és szélvédőmosó folyadékok is. Ezeket például kulccsal zárható, vagy speciális gyerekzárral felszerelt szekrényben, illetve a gyerekek által nem elérhető magasságban érdemes tárolni, hogy megelőzd a gyerekbaleseteket.

Csonttörések, zúzódások

A leggyakoribb gyerekbalesetek közé sorolhatóak még az úgynevezett magasból esések is, amik nem ritkán csonttöréssel is járnak. Akkor beszélünk magasból esésről, ha a gyermek a saját magasságáról, vagy magasabbról esik le. Ez lehet egy szék, asztal, lépcső, vagy a terasz is. Ha ez megtörténik, abban az esetben is súlyos sérülésre kell gyanakodnunk és orvoshoz fordulnunk, ha a kicsi egyébként nem mutatja sérülés jeleit.

Baj esetén különösen hasznos lehet egy speciálisan gyerekeknek kialakított balesetbiztosítás, ami fedezetet nyújthat a leggyakoribb gyerekbalesetekre. A Genertel Gyerek csomagja például magába foglalja a csonttörést, csontrepedést, égési sérülést, áramütést, állatharapást, ezen kívül pedig kórházi napidíjat és műtéti térítést is tartalmaz.

További gyerekbalesetek, amik otthon is előfordulhatnak

A leggyakoribb gyerekbalesetek közé sorolható még az áramütés, a fulladás és az állatharapás is. A könnyen elérhető konnektorokat érdemes gyermekvédelmi dugóval ellátni, melyek megakadályozhatják, hogy a kicsik belenyúljanak és áramütést szenvedjenek. Az apró tárgyakat, csecsebecséket, játékokat, de még a műanyag zacskókat is jobb a gyerekek által nem elérhető magasságba helyezni, vagy elzárni. Ezek a légjáratokba kerülve akár az orron, vagy a szájon keresztül fulladást okozhatnak, így különösen veszélyesek lehetnek a kicsikre nézve.

Tipp:

Mivel a kicsik gyakran félelmet nem ismerve közelítenek az idegen állatokhoz, az állatharapás elkerülése nagyrészt a szülők és az állat tulajdonosának figyelmén is múlik. Azonban ha néhány dolgot betartunk és ezeket gyermekünknek is megtanítjuk, nagyobb eséllyel kerülhetőek el az állatharapásos gyerekbalesetek.

  • Mindig kérjünk engedélyt az állat megsimogatására a gazdájától.
  • Hagyjuk, hogy az állat közelítsen meg bennünket. A kutyák és macskák szag alapján tájékozódnak, hagyjuk, hogy megszimatoljanak minket.
  • Kerüljük a közvetlen szemkontaktust. Ha farkasszemet nézünk egy kutyával, könnyen fenyegetésnek érezheti.
  • Evés, alvás közben ne zaklassuk az állatokat.
  • Tartsunk tisztes távolságot a kölykeit gondozó anyakutyától. Habár a kicsik nagyon aranyosak, anyjuk a legkisebb vélt fenyegetésre támadásba lendülhet.

+1 tipp

Sok kutya érzi fenyegetőnek, ha a feje felé közelítünk. A simogatást érdemes a hátukon kezdeni és legfeljebb akkor térni át a buksijukra, ha azt hozzánk dörgölőzve kimondottan felkínálja.