Az elmúlt évek alatt bekövetkezett áremelkedések miatt sokan meghúztuk a nadrágszíjat: igyekszünk kevesebbet költeni, ahol tudunk, spórolunk a gáz- és energiafogyasztáson, és lemondunk a költséges hobbijainkról, vagy elnapoljuk a nyaralásunkat. A sok igyekezet ellenére, még ekkor is előfordulhat, hogy nem tudunk lépést tartani az inflációval, és úgy érezhetjük, a változás veszélyezteti az életminőségünket. Érdekel a pénzügyi tudatosság? Cikkünkben összeszedtünk 5 tippet, amelyek betartásával csökkenthetünk anyagi terheinken, anélkül, hogy a megszokott életszínvonalunkból lejjebb kéne adnunk.

1. Drága az élelmiszer? Így spóroljunk az árán!

Az élelmiszer drágulása érzékenyen érint mindenkit, hisz ezen a területen az egyik legnehezebb a spórolás: enni kell, és az nem megoldás, ha drasztikusan csökkentünk a fejadagokon. Abban is egyetérthetünk, hogy a minőségen sem érdemes spórolni, mert hosszú távon az egészségünk romlásához vezethet. Mi akkor a megoldás? Több mindent tehetünk:

  • Töltsük le a kedvenc üzleteink mobil applikációját: ma már számos élelmiszerláncnak van alkalmazása, amelyben kedvezményes árakat, kuponokat, akciókat találunk, sőt, vásárlásaink után akár ingyen termékeket is kaphatunk.
  • Tervezzünk heti menüt: ha mi magunk készítjük el az ételeinket, érdemes előre kitalálnunk a heti menünket. Amiben lehetséges (pl. nem friss péktermék), szorítkozzunk a heti egyszeri nagybevásárlásra, és csak azt vásároljuk meg, amit fel is fogunk használni a főzés során.
  • A házhozszállítás néha olcsóbb: megeshet, hogy anyagilag jobban megéri heti menüt rendelnünk egy ételfutár cégtől, mintsem beszereznünk a sokféle alapanyagot. Tájékozódjunk a különböző cégek kínálata között, ahol akár speciális étkezési igényeinket (pl. étel érzékenység, IR rezisztencia, vega/vegán étkezés) olcsóbban ki tudjuk elégíteni.
  • Csapjunk le a „maradékra”: találhatunk olyan alkalmazásokat is, (mint pl. a Munch), amelyekben bizonyos idősávokban nagy kedvezménnyel kínálnak ételeket, például az éttermek, pékségek, cukrászdák kínálatából. Ezzel a módszerrel nem csak pénzt spórolunk, de sokat tehetünk a pazarlás csökkentéséért, hisz a zárás előtt megmaradt, de amúgy kifogástalan minőségű ételeket legtöbbször csak kidobnák.

2. Ne dőljünk be a trükköknek! Felejtsük el az impulzusvásárlást

Valószínűleg legtöbbünkkel előfordult már, hogy valamilyen külső inger hatására olyan dolgokat is a kosarunkba pakoltunk, amit eredetileg nem is terveztünk megvásárolni. Az impulzusvásárlás jelen van a mindennapjainkban, akár egy üzletben csábulunk el, akár az internetes hirdetések kapják el a figyelmünket. Ha összeszámolnánk, hogy ezekből a vásárlásokból mennyi többletkiadásunk keletkezett, meglepődnénk! Jó hír viszont, hogy tudatos odafigyeléssel könnyedén spórolhatunk ezen a területen.

Ezekre figyeljünk:

  • Átgondolt lista: írjunk listát, mielőtt vásárolni indulunk. Pontosan határozzuk meg, mire van szükségünk és igyekezzünk ehhez tartani magunkat.
  • A kevesebb, több: a mennyiségi akciók, rossz minőségű, olcsó termékek halmozása helyett válasszunk drágább, de jó minőségű termékeket. Talán elsőre meglepő, hogy többet kell költenünk, hogy spóroljunk, de a valóban jó minőségű termékek visszahozzák az árukat, hisz ritkábban kell vásárolni belőlük, lassabban mennek tönkre, vagy fogynak ki. Ruhák esetén például nem kopnak, használódnak el olyan gyorsan, mint a gyenge minőségű, fast fashion termékek*
  • Ne dőljünk be: az áruházakban ingerek dömpingjével találkozunk, ez az internetes vásárlásra különösen igaz. Az üzletek célja a túlfogyasztás ösztönzése, ezért a legkülönbözőbb megnyerő módszereket vetik be, hogy elcsábítsák a vásárlót. Ma már a vásárlók megtévesztésének elkerülése érdekében rendelet írja elő az árcsökkentést megelőző (30 nappal korábbi) legalacsonyabb ár feltüntetését. Webshop vásárlás esetében így könnyebben tudunk tájékozódni, hogy valós kedvezményről, árcsökkentésről van-e szó.

3. Régi hitel, drága hitel?

A drágulás az életünk minden területére begyűrűzött, így nem meglepő, hogy a hitelpiac változása sem kivétel ez alól: a hitelkamatok – közöttük a lakáskölcsönök kamata  – is emelkedett. Meglévő hitelszerződésünket mindenképpen érdemes időről időre felülvizsgálnunk, és akár kedvezőbb kamatozású másik hitellel kiváltanunk.

Meglévő hitelünket átválthatjuk más típusú hitelre (pl. lakáscélú hitelt személyi kölcsönre cserélhetünk), attól függően, melyik konstrukcióval járunk jobban. Adósságrendezéssel összevonhatjuk többféle hitelünket is, így csökkenthetjük a törlesztőrészletet és a havi költségeket. Nem csak pénz megtakarítás céljából érdemes kiváltanunk régi hiteleinket: ha korábban változó kamatozású konstrukciókat választottunk, a kedvezőtlen gazdasági változások veszélybe sodorhatják az anyagi biztonságunkat. Fontoljuk meg, hogy fix kamatozású hitelt választunk változó helyett. Ehhez számos online, objektív összehasonlító oldalt találunk.

Ugyanez a pénzügyi tudatosság jelenjen meg egyéb szerződéseink kapcsán is:

  • Vizsgáljuk felül az előfizetéseinket, sok kicsi sokra megy. Gondoljuk át, biztosan szükségünk van-e hatféle lapelőfizetésre, vagy streaming szolgáltatásra, esetleg telefonszolgáltatónk (vagy másik szolgáltató) nem ajánl-e kedvezőbb csomagárakat, ha váltanánk.
  • Biztosítási szerződéseinket legalább évente ellenőrizzük, már csak azért is, hogy biztosan elkerüljük az alulbiztosítást. Az otthonunkra megkötött biztosítási összeget a lakásbiztosítási kötvényen tudjuk ellenőrizni. Itt nem csupán az ingatlan szerződéskötéskori, illetve indexáltértékét látjuk, hanem az ingóságokét is. Abban az esetben, ha időközben új, értékesebb elektronikai dolgokat vásároltunk (pl. új sütő vagy légkondicionáló stb.), akkor az ingóságok biztosítási összegét is érdemes módosítani.

4. Két lábon vagy négy keréken?

Az autózás eddig sem volt a legolcsóbb tevékenység, ezen az árnövekedés még tovább rontott. Nem csak az üzemanyag ára, de autónk fenntartása, javítása és parkoltatása is megdrágult. Budapest belvárosában akár óránként 600 Ft-ot is fizethetünk, ha szeretnénk letenni az autót, ennek fényében mérlegelnünk kell, mikor használjuk járművünket, vagy érdemes-e fenntartani egyáltalán.

A tömegközlekedés mellett ma már számos más, kedvező lehetőséget találunk úticéljaink megközelítésére. Ilyen havi díjas konstrukcióval is használható több car sharing azaz autós közösségi szolgáltatás, vagy kerékpár és roller bérlés. Bármelyik szolgáltatást használjuk, mindegyikhez elérhető mobilos applikáció is, ami megkönnyíti az eszközök bérlését, használatát.

Abban az esetben, ha mégis autóba kellene ülnünk, töltsük le az üzemanyag szolgáltatók applikációit is, így kedvezményekhez, vagy pontok gyűjtésével ingyen termékekhez is juthatunk.

Ne feledkezzünk meg a szezonális gumicseréről sem, hisz a nyárra fent hagyott téli gumi nem csak az abroncs idő előtti kopását eredményezi, hanem az autó fogyasztását is megnöveli.

5. Az appok tudják, mire költesz

Ha te nem is követed nyomon minden kisebb-nagyobb kiadásodat, a telefonos appjaid bizonyos mértékig már tudják. 😊 Ma már számtalan applikáció segítségünkre lehet a tudatos pénzügyi döntések meghozatalában, akár a vásárlásainkat szeretnénk kordában tartani, akár a családi háztartásunk összköltségvetését szeretnénk nyomon követni. Hoztunk pár példát:

  • MyWallet: lehetőséget nyújt a széles körű kategorizálásra, kuponokat, belépőjegyeket és különböző bankkártyákat is felvihetünk az alkalmazásba, így egy oldalon látunk mindent.
  • Költségvetésem: az alkalmazás nagy előnye, hogy költségvetés módban lehetővé teszi, hogy célkitűzéseket és limiteket határozzunk meg, változó feltételek és határidők mellett.
  • Saját bankunk applikációja: érdemes utánanézni, hogy saját bankunk rendelkezik-e telefonos alkalmazással, így nem csak az utalásokat intézhetjük egyszerűen, hanem az átláthatóság is biztosított.

Cikkünk frissítve lett: A KOIN alkalmazás 2022. decemberétől már nem elérhető.


Igaz, eleinte úgy tűnhet, túl sokat kell tennünk ahhoz, hogy spóroljunk, főleg, ha csak párezer forintról van szó, de hosszútávon a kisösszegű extra költéseink jelentős kiadássá duzzadhatnak, így mindenképpen érdemes tennünk egy kísérletet, ha a pénzügyi tudatosság a célunk. Kis odafigyeléssel, néhány okos alkalmazás letöltésével még azok is jól járhatnak, akiknek nincs ideje naponta több időt tervezéssel, a költségeik rendezésével eltölteni.

* Fast fashion-nek nevezzük a ruhaboltok azon működési elvét, amely során olcsó alapanyagokból, olcsó munkaerő bevonásával gyenge minőségű termékeket gyártanak. Az ilyen boltok árukészlete gyorsan változik, és nagy akciókkal ösztönzik a vevőket a vásárlásra. Az ilyen termékek nem bírnak ki éveket, talán még szezonokat sem, így mindig újabbat és újabbat kell vásárolni belőlük, amivel – végeredményben – több pénzünk megy el. Arról már nem is beszélve, hogy a ruhaipar ezen ága a legkörnyezetszennyezőbb.