Mindig találunk magyarázatot arra, hogy mit miért csináltunk, de sajnos az utólagos magyarázatok nem teszik meg nem történtté a bajt. Ezért fontos, hogy felkészültek legyünk. A felkészültség egy módja, hogyha megfelelő biztosítással rendelkezünk, ami segíthet a károk enyhítésekor. Ennél már csak az lehet jobb, ha elkerüljük a veszélyt! Ha tudatosítjuk magunkban mi okozhatja egy autóbaleset kialakulását, akkor máris nagyobb biztonságban vagyunk.

Amikor nem az útra figyelünk

Rengeteg dolog akadhat, ami elvonja a figyelmünket az útról, sokszor pedig már annyira a mindennapok részévé válik, hogy fel sem tűnik, csak ha már itt a baj. Ha vezetés közben elkezdjük keresni a térképet, a mobilt vagy bármi mást, akkor már nem úgy figyelünk az útra.


A telefonról már sokszor hallhattuk, hogy a 21. század „ittas vezetése”. Hiába tudjuk, hogy nem szabad, sokszor nincs telefontartó a kocsinkban, vagy egyszerűbb kézbe venni. Úgyis csak pár perc! Azonban az utakon ezen a pár percen is sok múlhat. Ha nincs kihangosítónk, akkor inkább némítsuk le, mielőtt beülnénk az autóba. Bárki is keresett, majd visszahívjuk, ha megálltunk!

Térképet böngészünk

Szintén sokszor előfordul, hogy a GPS-t nyomogatjuk. Ha éppen a városban haladunk és hirtelen nem tudjuk, melyik utcában is kell befordulni, elővesszük a mobilt, GPS-t vagy az okos műszerfalat kezdjük el nyomogatni. Ez legalább annyira balesetveszélyes, mint az üzenetírás. Ha eltévedtünk, akkor inkább húzódjunk félre és úgy kezdjük böngészi az eszközeinket. Ezzel csak pár percet veszítünk, ha viszont beleszaladunk az előttünk haladóba, akkor órákat.

Sokan, kis helyen…

Amikor sokan zsúfolódnak be egy autóba, az szintén balesetveszélyes tud lenni. A beszélgetés, nevetgélés még Amikor sokan zsúfolódnak be egy autóba, az szintén balesetveszélyes tud lenni. A beszélgetés, nevetgélés még önmagában nem is jelent bajt, de ha vita, veszekedés alakul ki, az már komolyan elvonhatja a vezető figyelmét. Ha elfajulnak a dolgok, akkor inkább húzódjunk félre. Erre biztos az utasok is észbe kapnak, vagy ha nem, akkor legalább álló járműben folyik tovább a zsibvásár.

Túl nagy kockázatvállalás

A magabiztosság jó dolog, viszont, ha annyira bízunk magunkban, hogy nem is figyelünk a közúti jelzésekre, esetleg bele se pillantunk a tükrökbe, azzal már komoly károkat is okozhatunk. Sokszor egy „úgysem jön semmi” felkiáltással felülírjuk a közlekedés szabályait, jobban a gázra lépünk, mert sietnünk kell, nem tartjuk a követési távolságot. Ezek mind olyan kockázatok, amik komoly következményekkel járhatnak, ezért fontos, hogy még ha nagy rutinnal is rendelkezünk, akkor is néha vizsgáljuk felül a vezetési stílusunkat. Egy vezetés technikai tréning kiváló lehetőség, hogy kipróbáljuk magunkat a váratlan helyzetekben, vagy felülvizsgáljuk a tudásunkat.

Befolyásoltság alatti vezetés

Sajnos ezt is mindig meg kell említeni, hiszen a mai napig komoly probléma. 2020-ban az összes személyi sérüléses közúti balesetből majdnem 10%-ot ittas vezetők okoztak . Talán jobb a helyzet a zéró tolerancia miatt, de még így is akad aki „csak pár pohárral” ivott. Azt se felejtsük el, hogy a biztosító nem téríti a kárt, ha gépjárművet alkoholos befolyásoltság alatt vezették.

Ittasan ne vezessünk, akkor se, ha közel lakunk, vagy jól ismerjük az utat!