Néhányunkkal már előfordult, hogy arra értünk haza, hogy elöntötte az ár az otthonunkat. Ilyenkor azonnal ugrunk, hogy megtaláljuk a forrást, és mentsük, ami még menthető. Vagy, ha nem is árasztott el a víz, akkor is elfordulhatott már, hogy folt jelent meg a plafonon, vagy penészedni kezdett a fürdőszoba fala. A beázás problémájával szinte minden típusú háztartásban találkozhattunk már. Azt is nagyon jól tudjuk, hogy a beázás tulajdonképpen egy tünet. Valami nem úgy funkcionál, ahogy kellene, valami nem jól működik, és ezért az okot kell megtalálnunk.

1. Csőrepedés, vagy csőtörés

Csőtörésnél az a szörnyű helyzet is előfordulhat, hogy több centi magasan víz önti el az otthonunkat. Ilyenkor azonnal szerelőt hívunk, ha a biztosításunkban van S.O.S lakásfix, akkor a 06 1 465 36 59-es telefonszámon kérhetünk azonnal segítséget. Emellett azért vannak más, kevésbé szembetűnő jelei ennek a problémának. Valamikor csak folt jelenik meg a falon, ami a fehér vakolaton aztán kiszáradva sárgás árnyalatot kap. Intő jel még, hogyha megugrott a vízszámlánk, hiszen egy szivárgó vezeték miatt több víz folyik el. Kevésbé egyértelmű jelek lehetnek még az alacsonyabb víznyomás, a folyamatosan csöpögő csap, vagy a kellemetlen csatornaszag.

2. Talajvíz

Ha a falon egy bizonyos magasságig (akár egy, másfél méter magasságig) kúszik fel a vizesedés, vagy megjelenik a salétromosodás. Ez azt jelenti, hogy a talajból felszivárgó vizek ásványtartalma kicsapódik a falakon. Jellemzően ez a probléma a melegebb évszakokban jelentkezik.

3. Nem megfelelő szigetelés

Ez okozhat beázást, vizesedést szinte bárhol. Akár egy kis rés, vagy rongálódás miatt is beszivároghat a víz az otthonunkba. Ugyanez fordulhat elő, ha nem megfelelően csinálták meg a „szakemberek”. Nem érdemes a szigetelés minőségén spórolni, hiszen később hosszú éveken át kell küzdeni, ha nem sikerült jól.

4. Tető sérülése

Jellemzően fentről szivárog le a víz, és első sorban nagy esőzések alkalmával jelentkezik. A tető miatt beázások jelentkezhetnek a tetőszerkezet rongálódása, vagy akár csak néhány cserép elmozdulása miatt is.

5. Panelhézag

A neve árulkodó, panellakások esetében jelentkezik jellemzően. Az évtizedekkel ezelőtt felhúzott épületekben rések keletkeztek a panel elemek, vagy nyílászárók körül. Itt is szintén esőzések alkalmával szivárog be a víz, eláztatva a falat, padlót, bútorokat.

6. Vizesblokk elemeinek károsodása

Fürdőszobában, WC-ben jelentkező vizesedés esetén nézzünk szét, mert lehet, hogy valami cső, vagy tömítés okozza-e az ázást. Könnyen előfordulhat, hogy a szomszéd fog kopogtatni, hogy ázik alattunk, mert például a kád és fal között a tömítés sérült és ott befolyik a víz.

7. Párásodás

Ez az egyik legjellemzőbb oka a falaink penészedésének. Az otthonunkban mindig van egy bizonyos mértékű pára, főleg ha keveset szellőztetünk. Reggelente láthatjuk az ablakon a páracseppeket, amik nem okoznak nagy bajt, azonban ha a fal kezd el vizesedni az már komolyabb gond. Ez főleg fűtési szezonban fordul elő, hiszen ilyenkor kevesebbet szellőztetünk, és közben a benti meleg melegíti a szobát, de a kinti hideg lehűti a falakat.

8. Esőelvezető rendszerek hibája

Az ereszcsatornákat időnként ellenőrizni és tisztítani kell, különben nem bírja el a lezúduló esőt, és a víz egy része a házban köt ki.

TIPP!

Szakértőnk válaszol! rovatunkban Miháltz István építészmérnök kitér az esővíz elvezetés típusaira, hibáira és megoldási lehetőségeire, valamint a beázás és az ebből következő falrepedésesek okait is feltárja.

9. Áztat a szomszéd

Sajnos társasházakban ez is jellemző probléma. Nem csak hozzánk kopogtathatnak, de lehet, nekünk kell majd szólni a plafonon, falakon megjelenő foltok miatt. Nem számít, hogy az okozott kárt véletlen, vagy direkt okozták, az okozónak – illetve ha van felelősségbiztosítása, akkor a biztosítójának – kell fizetnie.

10. Klasszikus pancsolás

Erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, de sajnos előfordul. Akár mi csináljuk, akár a szomszéd, kellemetlen, ha fürdés vagy zuhanyzás alkalmával nem figyelünk, és kifolyatjuk a vizet.

Biztosan ki lehetne még ezt a listát egészíteni legalább kétszázötvennyolc másik esettel. Sokszor szakértő segítségét kell kérnünk, hogy meg tudjuk oldani a problémát. Főleg visszatérő hiba esetén (nem tudunk megszabadulni a penészgombától, vagy újra és újra bevizesedik a fal).

A szakik sem mindig jelentenek biztos megoldást, de ha megfelelő mesterember véleményét kérjük ki, sok felesleges rohangálástól kímélhetjük meg magunkat! Ha ismersz megbízható, jól dolgozó szakértőket, oszd meg mindenkivel kommentben! Nagy segítséget jelenthet másoknak.