Otthoni munkavégzés a semmiből

Otthon maradunk a koronavírus miatt, ez a legjobb, amit tehetünk a járvány terjedésének megfékezése, és saját, illetve családunk és mások egészsége érdekében is. De hogyan birkózzunk meg ezzel a hirtelen jött új helyzettel? Hogyan működik jól az otthoni munkavégzés és hogyan koordináljuk az életünket gyerekekkel együtt, a négy fal között? Adunk pár tippet, hogyan maradjunk produktívak otthon!

A mindennapi rutin, kicsit másképp

Az otthoni munkavégzés, még ha ugyanazt is csináljuk, mintha bent ülnénk a munkahelyünkön, mégis különbözik az irodai léttől. Először is, az utazással megspórolt időt hasznosítsuk okosan, de ne adjuk fel teljesen a napi rutinunkat. Itt van 4 pont, amit érdemes betartani:

1.Reggeli készülődés

Hétköznaponként keljünk fel ugyanabban az időben, például 07:00 órakor, öltözzünk fel, készülődjünk el, mintha munkába indulnánk (mosakodás, fésülködés, felöltözés), és nagyjából mindig azonos időben kezdjünk neki a munkának.

TIPP:

A Genertel lakásbiztosítási csomagjai tartalmazzák a Vállalkozói vagyontárgyak kiegészítő biztosítását is, így fokozhatja a home office biztonságát.

2. Családi időbeosztás

A családunk egész időbeosztását – a gyerekekét is- órarendszerűen osszuk be, így a kicsik sem érzik majd úgy, hogy több hetes vakációt kaptak ajándékba. A nagyobb, felső tagozatos, vagy érettségihez közel álló gyerekek esetében a rendszer lehet hasonló egy felnőttéhez. Ez több szabadsággal, viszont több felelősséggel is jár egyben.

Engedjük, hogy nagyobb szüneteket tartsanak a tananyagok között, ilyenkor foglalkozhatnak mással, például könyvolvasással (ami éppen érdekli őket), mobilozással, kis mozgással, de ne hagyjuk, hogy ezek időben nagyon elhúzódjanak. Egy 20 perces szünet segít felfrissíteni az agyat, de egy órás Xbox-ozás nem segíti jobban a koncentrációt. A szünetek legyenek jutalmak a tanulásért cserébe és a nap végére időzítsük a tanulásmentes aktív pihenést.

Lakásbiztosítás online | Genertel

Lakásbiztosítás csomagjaink fedezetet nyújtanak a leggyakoribb károkra és extra védelem is választható. Vegye igénybe kedvezményeinket.

3. Blokkosítsunk

A napi rutinunk álljon több blokkból, hogy megtörjük a monotonitást. A reggeli elfogyasztása után kezdjünk neki a munkának, és töltsük produktívan a délelőttöt. Ne felejtsünk el óránként felkelni, nyújtózni, sétálni egy kicsit, de fontos, hogy a koncentrációnkat ne szakítsuk meg tízpercenként. Ha munka közben megéhezünk, rágcsálnánk valamit, előre készítsünk a közelünkbe gyümölcsöket, egészséges alternatívákat az evésre, így megakadályozhatjuk a „karantén-kilók felszaladását” és azt is, hogy percenként kiugorjunk valamiért a konyhába.

Az ebédet tartsuk mindig ugyanabban az időben és adjunk magunknak egy kis extra szieszta időszakot. Ha tele hassal ülünk le a gép elé, előfordulhat, hogy képtelenek vagyunk koncentrálni és a hasznos időt Facebook nézegetéssel töltjük el. Akkor már inkább dobjunk az ebédidőre plusz 20 percet, amikor kimegyünk (ha van) a kertbe sétálni, vagy pihenjünk, relaxáljunk. Persze, ha ahhoz van kedvünk, takaríthatunk egy kicsit a lakásban, és ezt megtehetjük vegyszermentes eszközök segítségével is.

A délutánt, hasonlóan a korábbiakhoz, osszuk fel 2-3 blokkra és a nagyobb szünetek között próbáljunk befejezni egy-egy fontos feladatot, amelyet elkezdtünk.

TIPP!

Ne essünk át a ló túloldalára. A napunk rendszerezése nem csak azért fontos, hogy ne ússzunk el a feladatokkal, hanem arra is szolgál, hogy tudjuk időben befejezni azokat. Vigyázzunk, ha nagyon belemélyedünk, könnyen megeshet, hogy a normális munkaidőn túl is még dolgozni fogunk. Átlagos esetben mondjuk, végeznénk öt órakor, majd hazaindulnánk, de most előfordulhat, hogy még este hét-nyolc órakor is a gép előtt ülünk. Ne halogassuk a feladatokat délelőtt, vagy a hét elején, hogy aztán az utolsó pillanatban pedig estig kelljen dolgoznunk az elmaradások miatt.

4. Mozgás nélkül bajok lesznek

Még az is, aki nem sportol aktívan, annyi mozgást valószínűleg végez, amellyel eljut a munkahelyére, majd vissza, illetve munka közben a büfébe, megbeszélésekre, vagy akár ebédet vásárolni elsétál. Ez nem sok, de mégis több, mint amikor otthon ülünk, és úgy dolgozunk. Otthoni munkavégzés során feltétlenül fontos, hogy naponta végezzünk valamilyen extra mozgást, amellyel karban tartjuk magunkat, felpezsdítjük a vérkeringésünket – ezzel ráadásul az agyunkat is felfrissítjük.

Számtalan mobil applikáció letölthető ingyen is. Ezek használatát a napi rutinba is beépíthetjük és jegyezzük meg: már napi 20-30 perc mozgás is számít!

TIPP!

Jó, ha tisztában vagyunk a korlátainkkal is. Ahogyan minden mozgásnak, így az otthoni edzésnek is megvannak a veszélyei. Ne álljunk neki akkor, ha az egészségünk ezt nem engedi meg, vagy nincs megfelelő védelem kialakítva az ilyen mozgásokhoz. Hordjunk edzőcipőt (kivéve, ha a sport ezt nem kívánja meg, pl. jóga), hogy ne csússzunk el a gyakorlat végzése közben, alakítsunk ki tág teret a mozgáshoz, hogy semmit ne rántsunk véletlenül magunkra. A legkevésbé sem lenne szerencsés kórházba kerülnünk most egy csonttörés miatt. A megelőzés részeként jó, ha rendelkezünk balesetbiztosítással is, ami anyagi segítséget nyújt a bajban. Ilyenkor jól jöhet egy balesetbiztosítás, vagy egy lakásbiztosítás családi balesetbiztosítás kiegészítővel. Ha a Genertel lakásbiztosítását választja, otthona és ingóságai mellett ön és családtagjai védelmét is biztos kezekben tudhatja.

Ne maradj le további érdekes cikkeinkről sem, lájkold Facebook oldalunkat és iratkozz fel blog hírlevelünkre! Szívesen várjuk a kommenteket és kérdéseket is a témában itt, a blogon és Facebook oldalunkon egyaránt!