Van, aki sehová nem indul el utasbiztosítás nélkül és olyan is, aki szerint csak fölösleges pénzkidobás. De vajon mi az igazság? Cikkünkben áttekintjük a legfontosabb alapfogalmakat és kockázatokat, amikre a legtöbb utasbiztosítás fedezete kiterjed. Illetve ahhoz is igyekszünk útmutatót adni, hogyan találhatjuk meg az igényeinkhez illeszkedő pénztárcabarát opciót.

Mi az az utasbiztosítás?

Az utasbiztosítás egy speciális biztosítási forma, amely a biztosító és a szerződő között jön létre külföldi utazás idejére. A nyaralásszervező cégek többsége például alapból belekalkulálja áraiba az utasbiztosítás költségét, hiszen ezzel nemcsak utasaikat, hanem saját magukat is védik egy-egy váratlan helyzet esetére.

Ilyen lehet a járat késése, a poggyász elvesztése, balesetből eredő sérülések és kórházi ellátás költségei. Mivel manapság már néhány kattintással online is megköthető az utasbiztosítás akár közvetlenül indulás előtt is, a magán utazásokhoz is egyre többen választják. Kedvező napidíja mellett ugyanis baj esetén jelentős mértékű segítséget nyújthat a károsultaknak, amit igazán megér az a pár ezer forint, amibe egy hét nyaralás alatt kerül a biztosítás.

Utasbiztosítás kisokos

Mikor van szükség utasbiztosításra?

Ha külföldi útra indulunk, mindenképp érdemes utasbiztosítást kötnünk, legyen az egy pár napos üzleti út vagy egy hosszabb nyaralás. Egy idegen országban jobban ki vagyunk szolgáltatva a körülményeknek. Ha egészségügyi ellátásra, jogi segítségnyújtásra, esetleg eltulajdonított irataink, szemüvegünk, fizetőeszközeink pótlására szorulunk, jól jöhet, ha a megoldás csak egy telefonhívásnyira van.

Mivel a környező országokba autóval is sokan indulnak útnak, a Genertelnél utasbiztosításunk mellé Gépjármű assistance szolgáltatás kötésére is van lehetőség. Akinek volt már szüksége itthon autómentőre, az tudja, hogy sokszor már ennek a költsége is százezrekbe kerülhet. Ha pedig külföldön szorulunk mentésre baleset vagy műszaki hiba miatt, akár a nyaralásunk is múlhat rajta.

A Gépjármű assistance szolgáltatásunk ezért kiterjed a jármű külföldön történő mentésére, tárolására, illetve a felmerülő taxi- vagy csereautó költségeit is fedezheti. Így nem kell félbeszakítanunk utazásunkat, amivel akár a szállás vagy az előre kifizetett programok díjától is elesnénk. Lényegében pedig ebben segít egy jó utasbiztosítás, hogy váratlan problémák esetén mérsékeljük költségeinket.

Mire térít egy utasbiztosítás?

Az utasbiztosítások ellenzői a leggyakrabban azt hozzák fel velük szemben, széleskörű kockázati fedezetük ellenére úgysem történik soha semmi, amire térítenének. Valójában azonban számos olyan eset előfordulhat akár egy rövidebb nyaralás során is, amikor nagy segítség lehet egy utasbiztosítás. Már a Genertel legkisebb, Classic utasbiztosítás módozata is lefedi például a leggyakoribb kockázati tényezőket és mindössze napi 380 Ft-tól elérhető*.

Betegség, baleset miatti sürgősségi ellátás

Elég egy rossz lépés, hogy kiforduljon a bokánk, elessünk és eltörjük a csuklónkat, ami azonnali orvosi ellátást is igényelhet. És persze még a legnyugodtabb tengerparti nyaraláson is előfordulhat, hogy tengeri sünbe lépünk vagy megcsíp egy medúza. Ezek mind olyan esetek, amikor segítséget nyújthat egy utasbiztosítás.

Sürgősségi fogászati ellátás

Szintén előfordulhat, hogy éppen a várva várt nyaraláson lobban be az egyik fogunk vagy egy apró baleset következtében letörik egy darab a fogunkból, ami nemcsak esztétikai problémát jelent, hanem komoly fájdalommal is járhat. Utasbiztosítás nélkül ilyenkor három lehetőség közül választhatunk. Kihúzzuk valahogy a nyaralás végéig, megszakítjuk utazásunkat, hogy hazaérve minél hamarabb fogorvoshoz juthassunk, vagy kifizetjük a helyi fogászati ellátás előre nem látható költségeit.

Azonban ha utasbiztosítással a maradás mellett döntünk, a szolgáltatás fedezi az akut fájdalmat megszüntető, illetve csökkentő fogászati kezeléseket is. Ugye nem szeretnéd váratlan fogászati probléma miatt megszakítani az egész évben várt utazásodat?

Baleset és poggyászbiztosítás

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya az Európai Unió tagállamaiban ugyan részben fedezi az egészségügyi ellátás költségeit, de országonként eltérő lehet, hogy mire terjed ki. A nyaralóhelyek környékén ráadásul nagyobb arányban fordulnak elő magán orvosi praxisok, ahol baj esetén gyorsabban is tudják fogadni a pácienseket. Ilyenkor jól jöhet, ha nem saját zsebből kell fizetnünk.

Az utasbiztosítások másik nagy előnye a poggyászbiztosítás, ami ellopott vagy elveszett csomagjaink kárrendezésében nyújthat segítséget.

Gyermek hazaszállítása a biztosított egészségi állapota miatt

Senki nem úgy indul nyaralni, hogy majd baleset éri vagy kórházba kerül, mégis érdemes felkészülni ilyen esetekre is. Ha családdal utazunk, előfordulhat például, hogy ellátásunk miatt nem tudjuk gondját viselni gyermekünknek, akinek a hazautazásáról így gondoskodnunk kell. Ha utasbiztosítást kötünk, erre is gondolunk, ugyanis ilyen esetben a biztosító egy személy részére megtéríti a kiutazás költségét és a gyermekkel Magyarországra történő hazautazás költségeit egyaránt.

Utasbiztosítás kisokos

Terhességgel kapcsolatos sürgősségi ellátás

A babavárás egy csodálatos időszak, ami ugyanakkor rengeteg stresszel is járhat a kismama számára. Ha külföldre utazunk terhességünk alatt, érdemes biztosítani magunkat, hogy baj esetén is garantáltan jó kezekben legyünk!

Káreseményhez köthető telefonköltségek

Lehet, hogy csak a rokonokat kell felhívnunk, hogy minden rendben van velünk, lehet, hogy hosszas telefonos ügyintézést kell bonyolítanunk a hazai és helyi hatóságokkal, biztosítónkkal. A váratlanul felmerülő külföldi telefonköltségek megtérítésére is megoldást nyújthat az utasbiztosítás így nekünk nem kell, hogy fájjon miattuk a fejünk!

Felelősségbiztosítás balesetből eredő károkra

Ahogy az autóra kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, úgy minket az utasbiztosításunk védhet a saját hibánkból bekövetkező balesetek miatt okozott károk esetén. Ilyen lehet például, ha a tengerparti sétányon kerékpározás közben elsodrunk valakit vagy épp a szálláshelyünkben okozunk véletlen kárt.

Baleseti eredetű maradandó egészségkárosodásra és halálesetre

Itthon sem úgy hagyjuk el a lakásunkat minden reggel, hogy valami baj érhet minket, így külföldre sem érdemes ezzel a tudattal elindulni. A felkészülés azonban azt jelenti, hogy baj esetén megkönnyíthetjük saját és szeretteink helyzetét. Ha pedig végül mégsem lesz szükség a kárrendezésre, csak örülhetünk.

A Genertel Plus utasbiztosítás módozata már napi 510 Ft-tól** nemcsak magasabb biztosítási összeget nyújt, hanem a kockázatok még szélesebb körét is lefedi. Az előbb felsoroltak mellett kiterjed például:

  • szemüveg vagy kontaktlencse pótlására baleset esetén,
  • úti okmányok pótlására,
  • külföldi tartózkodás meghosszabbítására kórházi ellátás esetén,
  • Magyarországról történő beteglátogatásra kórházi ellátás esetén,
  • idő előtti hazautazásra természeti katasztrófa vagy hozzátartozó egészségügyi állapota miatt,
  • óvadék, biztosíték letételére,
  • jogvédelmi költségekre,
  • szálláshelyben okozott károkra,
  • kórházi napi térítésre,
  • poggyászkésedelemre külföldön 4-8 óra késés esetén,
  • járatkésésre külföldön 12 óra késés vagy törölt járat esetén.

Extra utasbiztosítás módozatunk napi 760 Ft díjtól*** pedig a magasabb biztosítási összegen felül fedezi még:

  • a segítségnyújtást fizetőeszközök eltulajdonítása esetén,
  • a tolmácsolási segítségnyújtást,
  • a járatkésést külföldön 6 órán túli késés esetén.

Hogyan szabhatjuk még jobban igényeinkre utasbiztosításunkat?

Már egy általános utasbiztosítás is sokat segíthet a váratlan költségek és balesetek esetén. Azonban érdemes úticélunknak megfelelő típust választani, ennek köszönhetően ugyanis, ha megtörténik a baj, előnyösebb kártérítésre számíthatunk. A Genertel ezért Classic, Plus és Extra módozatain kívül egyedi utasbiztosítás típusokkal rendelkezik tengerparti nyaralásra, kirándulásra, síelésre és városnézésre is. Hogy mit tudnak ezek pontosan? Mutatjuk!

Tengerparti nyaralás utasbiztosítás

A tengerparti nyaralások minden évben népszerűek, hiszen nem is kell messze mennünk ahhoz, hogy az Adriai-tenger partján találjuk magunkat. Még akkor is előfordulhatnak váratlan helyzetek, ha az utazás teljes hosszára nem is tervezünk mást, csak napozást. A Genertel Extra és Plus utasbiztosítás módozata tengerpart utazási cél választása esetén ezért az alapszolgáltatásokon túl fedezetet nyújt a vagyontárgyak kempingben vagy vízparton történő ellopására is. Így nem a “lopásgátló törölköző” lesz az egyetlen védelmünk a tolvajok ellen, ha meg akarunk mártózni a hűsítő vízben.

Ha pedig a habokba merülve véletlenül tengeri sünbe lépnénk és strandsérülésünk miatt idő előtt haza kellene utaznunk, a kiszámlázott, de vissza nem térített szállásdíjat is fedezi. Ez a helyzet a befizetett, de meghiúsult turisztikai programokkal is. Illetve a termék időjárás biztosítást is tartalmaz és búvárbaleset esetén a hiperbár-kamrában történő kezelést is fedezi.

Utasbiztosítás kirándulásra

Számos természeti csoda várja a kirándulni vágyókat is. Nem kell hozzá azonban hegymászónak lennünk, hogy egy ismeretlen helyen túrázva balesetet szenvedjünk. Ez lehet egy kerékpárbaleset, csonttörés, kullancscsípés vagy akár hegyi, esetleg helikopteres mentést igénylő baleset is. Ezek nemcsak időérzékeny, hanem költséges műveletek is, amelyek egy érzelmileg is megterhelő helyzetben még a pénztárcánkat is komolyan megviselhetik. Ilyenkor pedig nagyon sokat segíthet egy utasbiztosítás, ami leveszi a vállunkról az anyagi terhet.

Utasbiztosítás városnézéshez

A külföldi úti célok közül a városnézés jár a legkevesebb kockázattal. Rászabott típusunk azonban az alapszolgáltatásokon kívül kiterjed a terhességgel kapcsolatos sürgősségi ellátásra is a terhesség 24. hetéig. Ezért, ha várandósan indulunk útnak, erre is érdemes gondolni.

Utasbiztosítás kisokos

Az utasbiztosítás speciális esete a síelés

Sok biztosítás kizárja fedezetei közül az extrémsportokhoz kötődő sérüléseket. Mielőtt megkötnénk a legolcsóbb utasbiztosítást síeléshez, mondván úgysem lehet baj, érdemes jobban megnézni a feltételeit, nehogy pórul járjunk vele!

A Genertel utasbiztosítása síeléshez az alapszolgáltatásokon felül speciális, síeléshez kapcsolódó káreseményeket is tartalmaz. Ilyen lehet például, ha meghiúsul a sítanfolyam vagy a drága síbérletet nem tudjuk a teljes tervezett időszakban felhasználni. Kiterjed ezen kívül a saját vagy bérelt sporteszközök ellopására, sérülésére, a balesetből eredő hegyi- vagy helikopteres mentés költségeire, sportbalesetből eredő csonttörésre és csontrepedésre. Részét képezi továbbá egy felelősségbiztosítás is, ami akkor nyújthat segítséget, ha baleset következtében másnak okozunk kárt például személyi sérülést, sporteszköz megrongálódását, esetleg a szálláshelyben bekövetkezett károkat.

Hogyan köthetünk utasbiztosítást?

Manapság szinte már mindent elintézhetünk online. Így van ez az utasbiztosítással is. Elég megadnunk, hogy hová utazunk, hányan és hány napra, hogy lássuk, mennyibe fog kerülni a teljes utazás időtartamára biztosításunk. Díját pedig egyszerűen rendezhetjük online fizetéssel vagy átutalással is.

Ami a határidőket illeti, leghamarabb az indulás előtt 90 nappal köthetjük meg utasbiztosításunkat, legkésőbb pedig az utazásunk előtti napon. A két időpont között pedig még a lemondására is van lehetőség. Ha valamilyen okból mégsem valósulna meg az utazás, vagy nem annyian mennénk, ahány főre eredetileg megkötöttük, a kockázatviselés kezdetét megelőzően van lehetőség a szerződéstől való elállásra. Így biztosan csak azért fizetünk, amire valóban szükségünk van.

Utasbiztosításunkat napi díj alapján akár egyetlen napra is megköthetjük. Nem számít tehát, ha csak egy hétvégi kiruccanásra indulunk el a nagyvilágba, vagy egy teljes hétre. Maximum 30 napig bármilyen hosszú utazással tervezhetünk.

Milyen országokra terjed ki az utasbiztosítás?

A Genertel Biztosító utasbiztosítása a földrajzi Európa területére terjed ki. A háborús helyzet miatt kivételt képez ez alól Ukrajna, Oroszország és Fehéroroszország területe.

Ezen kívül nyugodtan utazhatunk Albánia, Andorra, Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Feröer szigetek, Finnország, Franciaország, Gibraltár, Görögország, Grönland, Grúzia, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Macedónia, Málta, Moldávia, Monaco, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Örményország, Portugália, Románia, San Marino, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország (csak a Bulgária-Égei tenger-Márvány-tenger-Fekete-tenger által határolt területe) és a Vatikán területére. A földrajzi Európán kívüli népszerű úticélokra is védelmet nyújtunk, így a Kanári-szigetekre, Madeirára, az Azori-szigetekre, Ciprusra, Egyiptomra, Marokkóra, Tunéziára és Izraelre is.

Hasznos kiegészítő a Gépjármű assistance!

Évről évre sokan indulnak útnak autóval is. Hasznos lehet ezért utasbiztosításodat Gépjármű assistance kiegészítővel kérni, ha te is közéjük tartozol.

Alap csomagunk fedezi a szerviz ajánlást és a szervizzel való kapcsolattartást, a helyszíni javítást és a legközelebbi szervizbe szállítást, a gépjármű tárolását az első munkanapig, autómentővel történő hazaszállítását és a telefon vagy a taxi költségét is. Bővített csomagunk ezen felül kiterjed a B kategóriás csereautó költségeire, az utasok tovább vagy visszautaztatására és a szállás megszervezésére, költségeire is, amennyiben út közben meg kell várnunk autónk javítását.

Reméljük sikerült eloszlatni a tévhiteket az utasbiztosításokkal kapcsolatban és legközelebb már te is megfelelő védelemmel indulsz útnak külföldre.

*A 380 Ft/nap díj Városnéző biztosításra 1 fő felnőtt (18-69 év között) utas autóval Horvátország területére történő utazására érvényes.
**A 510 Ft/nap díj Városnéző biztosításra 1 fő felnőtt (18-69 év között) utas autóval Horvátország területére történő utazására érvényes.
***A 760 Ft/nap díj Városnéző biztosításra 1 fő felnőtt (18-69 év között) utas autóval Horvátország területére történő utazására érvényes.

A biztosítási díjat számos további tényező befolyásolhatja, így például a biztosított életkora, kiegészítő biztosítás típusa, száma, kedvezményre jogosító egyéb körülmények. A tájékoztatás nem teljes körű, a példa szerinti díjszámítás a biztosító részéről nem minősül ajánlattételnek.