Mikor, hol, mit csináljunk a hosszú hétvégén? Év vége előtt lehetőségünk lesz még pár hosszabb lélegzetvételű pihenésre a megnyúlt hétvégék alatt. Te kitaláltad már a programod? Ha nem, olvasd el cikkünket az október 23-i és a november 1-i hétvégére készülve!

Terv egész hétvégére

Legyen egy terv egész hétvégére! Ahhoz, hogy hatékonyan oszthassuk be az időnket, írjuk össze a látnivaló listát, az útitervet és számoljuk össze a költségeket. Milyen költségek merülhetnek fel?  Vegyük bele a számolásba ezeket:

  • Mennyit kell tankolni?
  • Autópálya matrica ára.
  • Ha van, akkor mennyi a belépőjegy ára?
  • Hol eszünk? Étteremben fogyasztunk, vagy pakolunk szendvicset?
  • Külföldi kiruccanás esetén az utasbiztosítás díja?
    • TIPP: a Genertel oldalán pillanatok alatt kiszámolhatjuk, mennyibe kerülne az utas biztosításunk. Azt tudtad, hogy egy biztosítással 9 további főt is biztosítani tudsz?
  • És ne feledkezzünk meg némi költőpénzről sem.

Minden napra más programot!

Október végén és november elején két hosszú hétvégénk is lesz arra, hogy pihenjünk, aktívan kikapcsolódjunk, utazzunk. Az időjárás még nem fordult át a vénasszonyok nyarából a télies hidegbe, mozduljunk hát ki a négy fal közül és tervezzünk minden napra más programot! Mehetünk kisebb körtúrára is belföldön, de átruccanhatunk valamelyik szomszédos országba is. Nézzünk pár ötletet, mivel tölthetjük el a hosszú hétvégéinket!

Wellness a javából

Ha semmi másra nem vágynánk, csak egy kis kikapcsolódásra és arra, hogy egy termálvizes medencében úszkáljunk, vagy szaunázzunk és befeküdjünk egy masszázsra, egyszerű dolgunk lesz! Szinte keresgélünk sem kell, egy helyen megtalálunk mindent a www.wellness.hu és a www.maiutazas.hu oldalán. Csupán a kész csomagok között kell böngésznünk és választanunk, majd pihenni egész hétvégén!

Változatos programok – Kirándulás és városnézés

Ha a kirándulás szerelmesei vagyunk, érdemes  kihasználnunk az őszi szép időt, mielőtt megérkezik a fagy! Találjunk ki minél változatosabb programokat: legyen benne túrázás, vagy kisebb kirándulás, városlátogatás, de szánjunk időt pihenésre, kikapcsolódásra is! Lássunk pár helyet, ahol mindez együtt megtalálható!

Zirci arborétum

A ciszterci apátság műemléki környezetében angolkert stílusban létesült park hazánk legmagasabb fekvésű fás gyűjteménye, 400 méter tengerszint feletti magasságban. 1951 óta országos jelentőségű védett természeti terület. Minden évszakban pompás látványt, kellemes felüdülést nyújt.

A 18 hektáron fekvő „fás-kert” körbejárása egész napos programot biztosít a kirándulni vágyók számára. A parkot a Cuha-patak szeli át, amely nyáron gyakran kiszárad, viszont ősszel és csapadékos időben igen bővizű. A parkban található patakot átszelő két barokk stílusú kőhíd 1759-ben épült. 1855-ben a Cuhának – mely addig a halastavon folyt keresztül – új medret ástak, erre az időszakra tehető a vízesés és a filagória létesítése is. Szép színfoltjai a gyűjteménynek a magnóliafélékhez tartozó liliomfák, a juharból mintegy harminc faj fordul elő, gazdag a nyír-, hárs-, és kőrisgyűjtemény.  Tölgyből tizennégy faj és változat fellelhető itt, éppúgy, ahogy egy több mint 400 éves kocsányos tölgy is található.

Kőszegi Natúrpark – barangolás városon innen és túl

Ha a természeti táj szépségein kívül romantikus hangulatú városnézésre is vágynánk, akkor irány Kőszeg és aaz Írottkő Natúrpark! A natúrpark nevét az osztrák-magyar határon magasodó, 884 méter magas Írottkő (Szálkő) csúcsról kapta, mely nem csak a Kőszegi-hegység, hanem a Dunántúl, illetve Burgenland legmagasabb pontja is egyben.

Honnan ered az elnevezés? Németül is így hívják: Geschriebenstein, azaz „Megírt kő”. A hegytetőn 1913-ban épült kilátó egyszerre két ország területén fekszik, mind Magyarország, mind Ausztria irányából látogatható.

Mit érdemes megnéznünk, ha itt járunk?

  • Tábornokház,
  • Írottkő-kilátó,
  • Lombkorona tanösvény – Althodis,
  • Királykút – Glashütten,
  • Fürdő-tó – Rechnitz.

További programok találhatók a honlapon!

Villány

Ha a természetjárást borkóstolással is összekötnénk, látogassunk el Villányba, ahol többféle tanösvényen járhatjuk körbe a történelmi borvidéket. Villányi szállásunkra visszatérve a boros masszázst is kipróbálhatjuk!

Mit érdemes megnéznünk?

Szentendrei skanzen – vissza a múltba

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum története 1967-re nyúlik

Szentendrei Skanzen

vissza, amikor megalapították Magyarország központi szabadtéri gyűjteményét, hogy Magyarország népi építészetét, lakáskultúráját és életmódját mutassa be.

A skanzen alapításának célja, hogy bemutassa a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját eredeti, áttelepített épületekkel, hiteles tárgyakkal, régi településformák keretében, a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakban. A folyamatosan finomodó telepítési terv 400-nál is több építmény múzeumba történő áthelyezését irányozza elő, melyeket településnéprajzi szempontok alapján faluszerű épületcsoportokba, un. tájegységekbe szervezve tár a látogatók elé.

  • 50 éves a Skanzen!

Érdemes idén ősszel ellátogatni ide, hisz a Szabadtéri Néprajzi Múzeum „Hé’67! – A világ, amelyben a Múzeum született” című időszaki kiállításával ünnepli a Skanzen 50. születésnapját. Azt a korszakot idézi meg, amikor a konszolidálódó Kádár-korszak lehetőséget teremtett a szabadtéri múzeumok alapítására és megszülethetett a Skanzen.

+1 Tipp

Miért ne ugorhatnánk ki egy, vagy akár több napra is Horvátországba? Nem csak nyaralások alkalmával érdemes ellátogatni a szomszédos országba, több gyönyörű látnivalót is találunk ott a tengerparton kívül. A Budapesttől 470 kilométerre fekvő Plitvicei tavak 4-5 órás autóútra van Budapesttől. Elindulhatunk saját autóval is, vagy választhatunk a különböző last minute autóbuszos utak közül is.

Plitvicei tavak

  • Horvátország és zöldkártya?

Egy horvátországi kiruccanáshoz nem lesz szükségünk a zöldkártya kiváltására! Ha más úti célt tűztünk ki magunknak és nem vagyunk biztosak abban, kell-e vagy sem a kártya, ajánljuk korábbi cikkünket a témában!

Az adrenalin szerelmeseinek

Sokan vannak, akik, ha felszabadul egy kis idejük, hallani sem akarnak pihenésről. Az adrenalin szerelmeseinek is adnánk egy jó tippet: a www.pihipakk.hu oldalon az élménykeresőben Kaland S, M és L csomagokat is találunk, amelyet az ország számtalan pontján felhasználhatunk! Irány a kalandpark, vagy vegyünk részt motoros szán túrán! Ha sokat sportolsz, jársz síelni, olvasd el a sport és biztosítás kapcsolatáról szóló cikkünket.

  • Tudtad? Lakásbiztosításod mellé Sportcsomag biztosítást is köthetsz, amely sporteszköz lopás esetén nyújt biztosítási fedezetet. A kiegészítő csomagról bővebben itt olvashatsz, lakásbiztosítási díjat pedig itt kalkulálhatsz!

A nyugodt pihenés titka

Amikor napokra elutazunk, hajlamosak vagyunk átadni magunkat az élménynek, megfeledkezve pár fontos dologról. Ilyen az otthoni elektronikus dolgok áramtalanítása, lámpák lekapcsolása. Figyeljünk arra, hogy minden ajtó, ablak zárva legyen. A redőnyöket ne húzzuk le, ha napokra távol maradunk, mert ezzel felhívhatjuk a betörők figyelmét arra: nincs senki itthon! Érdemes visszafognunk magunkat, akkor is, ha a közösségi médiáról van szó, lehetőleg ne kürtöljük világgá azt, hogy nem tartózkodunk huzamosabb ideig otthon. Ha bekövetkezne a baj, itt olvashatsz néhány tippet arról, mi ilyenkor a teendő.

Ne maradj le további érdekes cikkeinkről sem, lájkold Facebook oldalunkat és iratkozz fel blog hírlevelünkre! Szívesen várjuk a kommenteket és kérdéseket is a témában itt, a blogon és Facebook oldalunkon egyaránt!