Téli vezetés: az igazi mumus

Télen, amikor (jobb esetben) fehérbe borulnak az utcák (rosszabb esetben latyakos szürkés-barnába), az utak is veszélyesebbé válnak. Ugyanaz a rutin, amivel általában kormányozunk, ekkor már nem biztos, hogy megfelelő lesz. Több év tapasztalat után gyakran már inkább rutinból vezetünk, nem is gondolkodunk azon, hogyan vegyünk be egy kanyart. Sajnos azonban a csúszós időben ez a rutin tévútra vihet. De mit tegyünk, hogy a téli vezetés ne váljon minden évben kész rémálommá? Mutatjuk a tippeket!

1. Nem számolunk a megnövekedett féktávolsággal

Ismerjük az autónkat, megszoktuk már, hogy mi az a távolság, ami alatt megállunk vele. Csakhogy a csúszós úton ez nem ugyanannyi lesz. Mindig sietünk, hol munkába, hol a gyerekért vagy csak elintézni valamit. Az előttünk haladó persze mindig egy csiga tempóban totyogó alak… ilyenkor van az, hogy egy kicsit jobban rátapadunk, mint kellene.

Ez azonban még egy száraz nyári napon is veszélyes lehet.  Ha csak egy kicsit is jobban csúszik az út, máris az előttünk lévő autó fenekében találhatjuk magunkat. Hiába kicsi a koccanás, mi leszünk a hibásak. Ugrik a bonus-unk, ha pedig nincs casco biztosításunk, a saját autónk javíttatásának költségei is megterhelőek lehetnek.

A biztosítás mellett vegyünk egy mély levegőt is. Egy nagyon mélyet és lassítsunk. Inkább veszítsünk öt percet emiatt, mint órákat egy baleset miatt.

2. Ugyanúgy kormányozzuk az autót, ahogy száraz időben megszoktuk

Megvan már a vezetési stílusunk, a kanyart is ugyanúgy vesszük be, mint mindig. Csakhogy amikor csúszik az út, akkor a túlzott kormánymozdulatok miatt az autó kipöröghet, mi pedig elveszítjük az irányítást.

Nagyon hasznos és egyben izgalmas élmény egy vezetési tréning! Akkor is, ha egyébként gyakorlott és ügyes sofőrök vagyunk, érdemes kipróbálnunk milyen, amikor az autó megcsúszik alattunk. Ezeken a tréningeken biztonságos körülmények között begyakorolhatjuk a hatásos manővereket, hogy amikor élesben történik meg, már felkészültek legyünk.

3. Nem tervezzük meg részletesen az utazásunkat

Nyáron, amikor nyaralni indulunk, sokszor inkább a legrövidebb utat választjuk vagy a leggazdaságosabbat. Télen azonban nagy bajba kerülhetünk, ha ismeretlen, mindentől távol lévő útszakaszon kap el a hóvihar. Arról nem is beszélve, hogy jeges időben a megszokott útjainkon is új kátyúk bukkanhatnak fel – ismeretlen helyeken, amit több centi hó borít, kellemetlen meglepetésekre számíthatunk.

Hosszabb út előtt nézzük meg, milyen utat ajánl a GPS és nézzük meg az időjárás jelentéseket is. Ha biztosan nagy hóvihar várható, talán jobban járunk, ha elhalasztjuk az indulást. A biztonság kedvéért tegyünk a kocsi csomagtartójába plédeket, palackozott vizet és elálló élelmiszert.

4. Nem figyelünk eléggé az útra magunk előtt

Szintén a rutinnak köszönhető, hogy vezetéskor már nem nézzük folyamatosan az utat. Télen azonban az út sem az, aminek látszik. A kellemetlen meglepetéseket, mint a kátyúk vagy úthibák, kiszúrhatjuk, ha jobban figyelünk. Egy komolyabb döccenő komoly károkat okozhat az autónkban, kaphatunk defektet, sőt akár még az utasaink vagy mi magunk is megsérülhetünk. Figyeljük az utat és figyeljük a táblákat, útjelzéseket!

5. Nem takarítjuk rendszeresebben az autót

Hidegben persze nem a legkellemesebb tevékenység az ablakot suvickolni, pedig a jó kilátás életet menthet! Télen korán lemegy a nap és a ködös szürke időben sokkal rosszabbak a látási viszonyok. Sokat javíthatnak a tiszta ablakok és tükrök!

Ne maradj le további érdekes cikkeinkről sem, lájkold Facebook oldalunkat és iratkozz fel blog hírlevelünkre! Szívesen várjuk a kommenteket és kérdéseket is a témában itt, a blogon és Facebook oldalunkon egyaránt!