Sokan még mindig úgy tekintenek a biztosításokra, mint szükségtelen luxustermékekre, vagy kötelező kellemetlenségekre. Az igazság azonban az, hogy kevés olyan hasznos szolgáltatás van a piacon, mint egy jó biztosítás, különösen bizonytalan gazdasági körülmények között. 

Habár gyakran épp ez az első, amin sok család megpróbál költséget csökkenteni, baj esetén épp ez nyújthatja a legnagyobb segítséget anyagi biztonságunk megőrzésében.  

Legyen szó egy külföldi nyaralásra kötött utasbiztosításról, a kórházi kezelés vagy lábadozás idején támogató balesetbiztosításról, a közúti balesetekre hangolt kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról vagy a saját autónkat védő cascoról, előrelátásunk akár több százezer vagy millió forintot is spórolhat nekünk baj esetén. 

Miért fontos a biztosítás?

Pénzügyi tudatosság

A biztosítás az egyik legnehezebben értékesíthető szolgáltatás, különösen, ha nincs sok félretenni való pénzünk. Ennek oka, hogy amíg meg nem történik a baj, a legtöbben úgy gondolják, hogy káresemények csak másokat érhetnek, így miért is adnának ki a kezükből akár pár ezer forintot is “fölöslegesen”. Azt kell azonban megértenünk, hogy ezt az összeget nem magunktól vesszük el, hanem a saját védelmünkre fordítjuk. 

“A magyarok összességében nem költenek eleget biztosításra. Ez rossz mindenkinek, de elsősorban annak, aki nincs megfelelően biztosítva. Hiszen ez óriási fedezetlen kockázat, és így potenciálisan nagyon nagy anyagi veszteség érheti a családokat, vállalkozásokat” – nyilatkozta Kovács Zsolt, a nemzeti biztosítási stratégiáért és egyes pénzügyi szolgáltatásokért felelős miniszteri biztos az Indexnek adott interjújában. 

Egy jó biztosítás többek között: 

  • Védelmet nyújthat váratlan helyzetekre és káreseményekre, amiket a hiányában saját zsebből, megtakarításból, vagy hitelből kellene rendeznünk.  
  • Segíthet felmérni vagyontárgyaink valódi értékét, így baj esetén pontos képpel rendelkezhetünk azok javítási vagy pótlási költségeiről. Ennek köszönhetően kiküszöbölhetjük a váratlan nagy összegű kiadásokat.  
  • Megosztja a felelősségvállalás mértékét. Ha például utazás során elveszik a csomagunk és vele együtt irataink, értékes elektronikai eszközeink, amelyek pótlása több százezer forintra is rúghat, egy pár ezer forintos utasbiztosítás akár a teljes költséget megspórolhatja nekünk.  

Ha biztosítás kötése előtt állunk, amellett, hogy mennyibe kerül nekünk a biztosítás évente érdemes azt a kérdést is feltennünk, hogy mennyibe kerülne nekünk egy kár azonnali rendezése biztosítás nélkül? És megengedhetjük ezt magunknak az életszínvonalunk romlása nélkül? Ha nem határozott igen erre a válasz, mindenképp érdemes bebiztosítani magunkat! 

A Magyar Nemzeti Bank is vigyáz a biztosítottakra

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) számos területen támogatja a gazdaság és a pénzügyi rendszer stabilitásának biztosítását. A MNB többek között hatáskörrel rendelkezik a biztosítási piac felügyeletében és szabályozásában is. Ezáltal vigyáz a biztosítottak érdekeire is. 

A biztosítási piac felügyelete a MNB  Biztosításfelügyeleti Főosztályának (MNB BF) feladata. Ők felelnek a biztosítási tevékenységek engedélyezéséért, regisztrációjáért és ellenőrzéséért. Ez magában foglalja a biztosítók működési engedélyezését, valamint a tevékenységük folyamatos felügyeletét is. 

Milyen biztosítások közül választhatunk?

Az alábbiakban a Genertel kínálatában is elérhető biztosítás típusokat mutatjuk be részletesebben. Megválaszoljuk a velük kapcsolatos gyakori kérdéseket és adunk néhány támpontot ahhoz is, hogyan találhatjuk meg az igényeinkhez legjobban passzoló biztosításokat. 

Utasbiztosítás

Utasbiztosítás kisokos

Az utasbiztosítás jellemzően szezonális termék, amire a nyári hónapokban és a téli iskolai szünet alatt nő meg többnyire a kereslet. Nem véletlen, hiszen sok család ilyenkor tud nyugodtan elutazni és kikapcsolódni. Ezt figyelembe véve például a Genertelnél négy különböző utasbiztosítás típus közül választhatunk úticélunknak megfelelően. Mielőtt azonban belemennénk a részletekbe, nézzük meg, mire is jó általában ez a biztosítás?

 Az utasbiztosítás fedezetet nyújthat többek között: 

  • a betegség, baleset miatti sürgősségi ellátásra,  
  • a sürgősségi fogászati ellátásra 
  • a hazaszállítás költségeire,  
  • a gyermek hazaszállítására a biztosított egészségi állapota miatt,  
  • a terhességgel kapcsolatos sürgősségi ellátásra,  
  • az úti okmányok pótlására,  
  • kórházi napi térítésre,  
  • elveszett poggyászra,  
  • járatkésésre, 
  • a szálláshelyeken okozott károkra, 
  • szemüveg, kontaktlencse pótlására 
  • és akár óvadék letételére, valamint jogvédelemre is.

Sokkal szélesebb körű segítségnyújtásra képes tehát, mint amiről a legtöbben ismerik. Ha pedig speciálisan úticélunkra szabott terméket választunk, még jobban gondoskodhatunk utazásunk nyugalmáról és anyagi biztonságunkról. A napidíjas formának és a három biztosítási módozatnak (Classic, Plus, Extra) köszönhetően ráadásul tényleg csak azért fizetünk, amire valóban szükségünk van. 

Tengerparti nyaralás esetén

A Genertel Plus és Extra csomagja az alapszolgáltatásokon felül a vízparton vagy a kempingben ellopott vagyontárgyakra is kiterjed. Ezen kívül fedezi a kiszámlázott és vissza nem térített szállásdíjat, ha betegség vagy baleset miatt hamarabb haza kell utaznunk és még a meghiúsult turisztikai programokra is kiterjed. Így bármi történjék is a nyaralás során, nem kell rossz szájízzel hazajönnünk. 

Kirándulás esetén

Számos lélegzetelállító hely van a világon, amit érdemes bejárni. Igen népszerű emiatt a kirándulás típusú utasbiztosítás is, ami sport balesetből eredő csonttörésre, csontrepedésre és kerékpár balesetre is fedezetet biztosít. Ezen kívül kiterjed kullancscsípés okozta megbetegedésekre és saját vagy bérelt sportfelszerelés ellopására, sérülésére is. Tekintve, hogy egy középkategóriás túrakerékpár ára két-háromszázezer forint körül mozog, ez óriási segítséget jelenthet baj esetén.

Városnézés esetén

Egy ismeretlen város felfedezése óriási kaland, ha gyors segítségre van szükségünk azonban jól jönne a helyismeret, aminek hiányában egy felkészült biztosító segítsége is hasznos lehet. Ha utazás közben orvosra lenne szükségünk például felhívhatjuk biztosítónk segélyvonalát, ahol információkkal szolgálhatnak a közelben lévő orvosi rendelőkről, egészségügyi intézményekről. A városnézés típusú utasbiztosításunk például az alapszolgáltatásokon felül a terhességgel kapcsolatos sürgősségi ellátást is fedezi a terhesség 24. hetéig, így mindenki nyugodtan töltheti a pihenését. 

Sí utazási cél esetén

A síelés az egyik legnépszerűbb téli sport, aminek évről évre egyre többen hódolnak hazánkban is. A speciális felszerelés, a sílécek, bakancsok és szemüvegek együttes értéke azonban igencsak borsos összeg, ráadásul szállításuk sem mindig oldható meg egyszerűen. Utasbiztosításunk ezért kiterjed a saját vagy bérelt sporteszközök ellopására, elrablására és sérülésére is. Ha pedig balesetet szenvednénk, mi és hozzátartozóink is nyugodtabbak lehetnek, hiszen a hegyi és helikopteres mentés költségeit, eltűnés esetén pedig a felkutatást is állja a biztosító.

Ráadásul felelősségbiztosítást is tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy fedezi a másnak okozott személyi sérülést és dologi kárt például egy véletlen ütközés esetén.

Fontos tudnivalók a Genertel utasbiztosításairól

  • A biztosító kockázatviselése a földrajzi Európa területére terjed ki, úgy mint Albánia, Andorra, Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Fehéroroszország, Feröer szigetek, Finnország, Franciaország, Gibraltár, Görögország, Grönland, Grúzia, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Macedónia, Málta, Moldávia, Monaco, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Örményország, Oroszország, Portugália, Románia, San Marino, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország (csak a Bulgária-Égei tenger-Márvány-tenger-Fekete-tenger által határolt területe), Ukrajna, Vatikán.  Valamint néhány Európán kívül fekvő területre, mint a Kanári-szigetek, Madeira, Azori-szigetek, Ciprus, Egyiptom, Marokkó, Tunézia, Izrael. 
  • Az utasbiztosítás legkorábban az utazást megelőző 90 nappal köthető meg, hossza pedig maximum 30 nap lehet. 
  • Díját könnyedén kiegyenlíthetjük online bankkártyás fizetéssel. Lemondására pedig a kockázatviselés (tehát az utazás megkezdése) kezdete előtt van lehetőség.  
  • Ha autóval utazunk a fent említett területre érdemes lehet Gépjármű Assistance segítségével gondoskodni járművünk biztonságáról is. Ha baleset, vagy műszaki hiba miatt autómentőre, vagy szerelőre van szükségünk, óriási segítséget nyújthat. 

Casco

A casco a gépjármű biztosítások közé tartozik, a KGFB-vel ellentétben azonban a saját autónkban esett károkra nyújt fedezetet. Ezek közé tartoznak azok a baleseti sérülések, amiket mi okoztunk járművünkben például egy ütközés vagy parkolás során, de a természeti jelenségek, például jégeső, fa rádőlése és egyéb vihar okozta károk esetén is segítséget nyújthat. Mivel lakásunk után gyakran az autónk a legnagyobb agyagi értékünk, aminek javítása vagy cseréje több millió forintba is kerülhet, nem érdemes spórolni a biztosításán. 

Ugyan a törvény csak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást írja elő az autó közúti közlekedéséhez, casco segítségével saját anyagi biztonságunkról gondoskodhatunk. 

Ki és mikor köthet casco biztosítást? 

Casco biztosítást köthet az autó forgalmi engedélyben bejegyzett tulajdonosa, üzembentartója, illetve bármely személy, akinek érdekében áll a gépjármű állagának megóvása. Jó példa erre, amikor gyermekünk esetleg szülői segítséggel megvásárolja első autóját. A jármű és a kötelező biztosítás az ő nevén lesz, ha baleset esetén azonban nekünk kellene állnunk a javíttatást, célszerű támogatni őt és magunkat egy cascoval. 

A KGFB-vel ellentétben nem kell az autó vásárlásával, forgalomba helyezésével egyidőben megkötni, habár célszerű. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással együtt ugyanis gyakran kedvezőbb díjszabást érhetünk el. A Genertelnél például 10% kedvezményt kaphatunk casco biztosításunk díjából, ha KGFB vagy bármilyen nem ingyenes biztosítás mellé kötjük. Ha pedig nem volt még casconk korábban, KGFB bónuszunk érvényesítésével magasabb bónusz fokozatot érhetünk el. 

Ezen kívül csak az évfordulónkra kell odafigyelnünk, ami biztosító váltáskor lehet fontos. Ez minden évben a biztosítási szerződés hatályba lépésével megegyező naptári nap előtti nap. Ha új szerződést akarunk kötni, ezelőtt 30 nappal kell megküldeni a biztosítónk részére a szerződés felmondásáról szóló nyilatkozatot. 

Milyen autóra köthető a Genertel Okos casco biztosítása?

Az Okos casco olyan átfogó gépjárműbiztosítás, ami valamennyi Magyarországon forgalomba helyezett személygépjárműre vagy 3,5 tonnát meg nem haladó legnagyobb össztömegű tehergépjárműre köthető, beleértve a terepjárókat és a legfeljebb 9 állandó ülőhellyel rendelkező kisbuszokat is. Nem tartoznak ebbe a körbe azonban a quadok, segédmotoros kerékpárok, egyedi építésű motorkerékpárok és a verseny céljára kialakított változatok sem. 

Mi az önrész szerepe a casco esetében?

Casco biztosítás kötésekor a szerződőnek önrészt kell választania, ami káresemény bekövetkezésekor a biztosítottat terheli. Ez minden esetben egy százalékos és egy fix összegű önrészt jelent, amelyek közül a biztosító dönti el, hogy káreseményenként melyiket veszi figyelembe. A magasabb önrész vállalása jelentősen csökkentheti a biztosítási díj összegét. Nem szabad azonban pusztán ez alapján választani. Ha megtörténik a baj ugyanis ezt a magasabb önrészt kell majd kifizetnünk.  

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha 10% önrészt választottunk és 1.000.000 Ft kárunk keletkezik, akkor 100.000 Ft-ot kell majd kifizetnünk és 900.000 Ft-ot áll a biztosító. Ez azonban magasabb biztosítási díjat fog eredményezni, mintha mondjuk 50% önrészt vállalnánk. Csakhogy ebben az esetben 500.000 Ft-ot kellene fizetnünk egy összegben, ami jelentős váratlan anyagi kiadást jelent.  

Okos casco, miniCasco, Lopás casco: Mi a különbség?

Okos casco: Az átfogó biztosítás

Az Okos casco átfogó biztosítási fedezetet nyújt a leggyakoribb gépjármű károkra. Ezek közé tartoznak az elemi károk, például vihar vagy jégeső okozta sérülések, vízkárok. Különösen fontosak a töréskárok, hiszen elég egy apró figyelmetlenség és bármikor megtörténhet a baj parkolás vagy vezetés közben is. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás ilyenkor fedezi a másik autóban keletkezett károkat, de saját autónk javíttatására már csak a casco nyújthat segítséget. Ezen kívül olyan rajtunk kívülálló balesetek is történhetnek, amikor szintén jól jöhet a biztosító támogatása. Ilyen például egy úttestre kiugró vad, háztetőről lehulló cserép vagy nyest okozta motorproblémák. 

Ha járművünk az utcán áll, a lopás és részlopás veszélyének is jobban ki lehet téve, mint egy zárt garázsban. Az Okos casco ezekre a veszélyekre is kiterjed, így megtérítheti a gépjármű önrésszel csökkentett kárkori értékét, hogy kisebb problémát jelentsen annak pótlása, illetve azt is, ha csak a kerekeit lopják le. Ezen kívül az önálló üvegkárok, például a megrepedt, vagy törött szélvédő javítását és a gyári extrák biztosítását is fedezi. Ezáltal egészen átfogó védelmet biztosít minden 15 év alatti gépjármű számára vagy olyan 15 évnél idősebbekre, melyekre 15 éves koruk előtt lett biztosítás kötve. 

Részleges gépjármű biztosítások

miniCasco

A miniCasco azoknak jelenthet jó megoldást, akik csak kisebb közúti balesetektől, koccanásoktól féltik autójukat, vagy az már elmúlt 15 éves. Az idősebb autók értéke általában alacsonyabb újabb társaiknál, ezért többnyire javításuk is olcsóbb. Ha nem szeretnénk sokat költeni casco biztosításunkra, vagy autónk már elmúlt 15 éves, a miniCasco ideális választás lehet a számunkra. 

Lopás casco

Ahogy a neve is mutatja, a Lopás casco autólopásra nyújt fedezetet így különösen hasznos lehet azok számára, akik autójukkal gyakran parkolnak az utcán. Nincs is annál rosszabb érzés, mint amikor reggel munkába indulva csak hűlt helyét találjuk járművünknek! A Lopás casco ráadásul 15 évnél idősebb autókra is köthető, illetve jól kombinálható miniCasco termékünkkel. Így ezeknek az autóknak a tulajdonosai is nyugodtan hajthatják álomra a fejüket minden este. 

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB)

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás jól ismert fogalom, hiszen alapfeltétele a közúti közlekedésben való részvételnek. Célja, hogy autóbaleset esetén a baleset okozójának biztosítója minden esetben megtérítse a balesetet szenvedő fél kárát és költségeit. Ez egyaránt kiterjed a dologi káreseményekre és a személyi sérülésekre is. Így akkor is biztosítási védelem alatt állunk, ha egy másik autóval ütközünk, ha a közterületen, például vasúti átjáró sorompójában, szalagkorlátban okozunk kárt, esetleg személyi sérülést okozunk. 

Kinek és mikor kell KGFB-t kötnie?

kgfb

Minden forgalomban közlekedő magyar gépjármű üzembentartója köteles KGFB-t kötni és az utána esedékes díjat megfizetni. Ez a kötelezettség az autó forgalomba helyezésétől a forgalomból történő kivonásáig terjed. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy már a vásárlás napjától érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással kell rendelkeznünk, ez ugyanis a forgalmi engedély átírásának alapkövetelménye. 

A KGFB megszűnésének gyakori esetei

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás szüneteltethető, ha járműve ideiglenesen ki van vonva a forgalomból (maximum egy évig), illetve meg is szüntethető a szerződő vagy a biztosító kezdeményezésére. 

A tulajdonos érdekmúlással felbonthatja biztosítási szerződését a gépjármű eladása, illetve annak forgalomból történő végleges kivonása esetén. A biztosító társaságnak is joga van törölni a szerződést, amennyiben a szerződő fél nem rendezi a díjtartozását. A biztosító kockázatvállalása a biztosítási díj esedékességét követő 60. napon szűnik meg, vagyis eddig van időnk befizetni a KGFB díját. Ezen kívül minden határozatlan idejű biztosítási szerződés felmondható évfordulóra bármelyik fél által. 

Különösen a KGFB esetén élnek sokan ilyenkor a biztosítóváltás lehetőségével a kedvezőbb díj elérése érdekében. A biztosító társaságoknak ugyanis legalább harminc nappal az évforduló napja előtt meg kell küldeniük ügyfeleik részére a következő évre előrevetített biztosítási díjukat, amit az ügyfél elfogadhat vagy el is utasíthat. Utóbbi esetben pedig felmondását jeleznie kell a biztosító társaság részére. 

Milyen tényezők befolyásolhatják a kötelező biztosítás díját?

  • A gépjármű legfiatalabb vezetőjének életkora. 
  • Jogosítványunk megszerzésének időpontja. 
  • Korábbi kártörténeti adatok: balesetmentes éveink száma és károkozásaink száma, időpontja. 
  • A díjfizetés módja és rendszeressége. A Genertel éves díjfizetés esetén például 7% kedvezményt nyújt a biztosítás díjából, ha pedig csoportos beszedési megbízást választunk, 10% kedvezményt is kaphatunk. 
  • Meglévő, vagy a KGFB-vel együtt kötött casco biztosítás.  
  • Kiegészítő biztosítások: miniCasco, lopás Casco, Genertel Assistance, kerékpáros felelősségbiztosítás, balesetbiztosítás a jármű utasai számára. 

Hogyan működik a bonus-malus rendszer?

A bonus-malus rendszer a biztosítóktól teljesen független osztályozási rendszer, ami a kármentes vezetést jutalmazza (bonus) és bünteti (malus). A rendszer egy alap (A00), 10 bonus és 4 malus kategóriából áll, ahol a B10 a legjobb, az M04 pedig a legrosszabb besorolást jelenti. 

A bonus fokozatunk több tényezőből tevődik össze. Minden új üzembentartó A00 besorolással indul. Ezt követően minden balesetmentes biztosítási évvel egy bonus kategóriát lépünk előre. Ha tíz éve vezetünk károkozás nélkül, akkor B10 kategóriába kerülhetünk. Az egy biztosítási évben okozott balesetek száma pedig arányosan rontja a besorolásunkat is. Személygépkocsi esetén B10 kategóriából 1 károkozással B08-ba, 2 károkozással B06-ba, 3 károkozással B04-be, 4 vagy több károkozással pedig rögtön M04-be, vagyis a legrosszabb malus kategóriába kerülhetünk.  

Átvezethető a bonus?

A bonus nem vész el, ha eladjuk autónkat. A bonus fokozat ugyanis átvezethető az előzmény biztosítás megszűnésétől számított két éven belül megkötött új biztosításra ugyanazon gépjárműkategórián belül, amennyiben érdekmúlással, például az autó eladásával, vagy forgalomból történő végleges kivonásával szűnt meg. A díjnemfizetés miatt megszűnt szerződésekre ez nem vonatkozik. Szintén van lehetőség a bonus átvezetésére, ha több autóval rendelkezünk és az eladott, magasabb bonus besorolású autónk fokozatát szeretnénk átvezetni alacsonyabb besorolású járművünkre. 

A KGFB kárbejelentés lépései

Senki sem szeretné átélni, mégis a legtöbb autóvezetővel előfordul legalább egyszer-kétszer élete során, hogy gépjármű kárt kell bejelentenie. Ha a közvetlen veszélyt elhárítottuk és meggyőződtünk róla, hogy nem történt személyi sérülés, a következő lépés a kárbejelentés lesz. Erre ma már a hagyományos kék-sárga bejelentő lapon túl, amit a biztosítónktól kaphatunk, digitálisan is van lehetőségünk. A MABISZ E-kárbejelentő applikációja a kék-sárga bejelentő lap digitalizált változata, ami hasznos megoldást nyújthat arra az esetre, ha épp nincs nálunk a papír alapú változat. 

A baleseti bejelentő lapon szerepelnie kell mindkét fél: 

  • nevének,  
  • címének,  
  • autója rendszámának,  
  • a forgalmi engedély számának,  
  • a biztosítási kötvény számának  
  • és a jogosítvány számának is. 

Ezekkel az adatokkal azonosítható be a károkozó és a károsult a biztosító társaság által a kárrendezéshez. Ezen kívül igyekezzünk pontos leírást adni a baleset körülményeiről a kár mértékéről és ha van rá lehetőségünk, készítsünk fotókat is. Egy korábbi cikkünkben részletesebben is írunk a KGFB kárbejelentés lépéseiről, amiben arra is hasznos tippeket adunk, mire érdemes figyelni baleset esetén. 

A kárbejelentést követően a károkozónak 5, a károsultnak pedig 30 napja van arra, hogy bejelentse a kárt a károkozó biztosítójánál. Ezután indulhat meg a kárrendezés folyamata, aminek első lépéseként a biztosító felkereshet minket további információk és személyes kárszemle időpontjának egyeztetése érdekében. 

Mi történik, ha nincs kötelező biztosításunk?

Törvény írja elő, hogy minden forgalomban közlekedő autónak rendelkeznie kell kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással. Ha a rendőr ellenőrzés céljából megállít és úgy találja, hogy ez a feltétel nem teljesül, jelentős pénzbírságra számíthatunk. Károkozás esetén pedig kötelességünk saját pénzünkből megtéríteni a károsult költségeit. Mivel a kék-sárga baleseti bejelentő lap kitöltéséhez szükség van a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kötvényünk számára, ez gyorsan kiderülhet még a helyszínen és a rendőrség bevonását vonhatja maga után. 

Ezen felül fedezetlenségi díj fizetésére kötelezhető a kötelező biztosítás nélkül maradt gépjármű üzemben tartója, amit a biztosító társaságnak kell befizetni. Ilyen fedezetlenségi időszak léphet fel például a díjnemfizetéssel megszűnt biztosítási szerződések esetén, vagy ha évfordulóra felmondjuk kötelező biztosításunkat, de nem kötünk azonnal újat.

Balesetbiztosítás

Egy csonttörés átlagos gyógyulási ideje 6-8 hét. Te megengedheted magadnak, hogy ennyi időre kiess a munkából? 

Gyermekbalesetek

A balesetbiztosítások a legnépszerűbb biztosítási típusok közé tartoznak. Ennek oka, hogy rendkívül jó ár-érték aránnyal rendelkeznek, vagyis viszonylag alacsony biztosítási díjért cserébe magas biztosítási összegre lehetünk jogosultak. Számold ki te is balesetbiztosításod díját online kalkulátorunk segítségével! 

Classic csomagunk például akár már évi 11 858 Ft-tól elérhető, ami kevesebb, mint 1000 Ft-ot jelent havonta. Ez az összeg 1 személy részére számolt balesetbiztosítás díj, kedvezmények igénybevétele nélkül éves inkasszós díj tartammal (2023.09.26-ig érvényes). Ezért a díjért cserébe pedig csonttörésre 25 000 Ft, égési sérülésre 250 000 Ft, balesetből eredő műtétre pedig 500 000 Ft térítést biztosít, ami nagy segítség lehet a lábadozás időszakára. Ha biztosra akarunk menni azonban érdemes Plus csomagunkat választani, ami évi 17 977 Ft-ért (az előző feltételek szerint) nemcsak magasabb biztosítási térítést nyújt a fent említett esetekre, hanem balesetből eredő keresőképtelenségre, gyógyászati segédeszközre és baleseti plasztikai műtétre is kiterjed. 

Kinek éri meg balesetbiztosítást kötni?

Váratlan helyzetek bárkivel előfordulhatnak. Elég egy rossz lépés, hogy elessünk és eltörjük a csuklónkat vagy a lábunkat, egy kis figyelmetlenség, hogy óvatlanul nyúljunk a pultról lebillenő forró tepsi után és máris kész a baj. De önhibánkon kívül is megsérülhetünk, így hiába a fokozott odafigyelés. 

Egy balesetbiztosítás ezért mindenki számára jól jöhet, de különösen hasznos, ha mi vagyunk a fő kenyérkereső családunkban. Segítségével ugyanis csökkenthetjük a felépülés időszakának anyagi kiesését, kiegészíthetjük táppénzünket és felkészülhetünk olyan súlyos balesetekre is, amik teljesen felforgathatják saját és családunk életét. A Genertel balesetbiztosításának Plus csomagja például baleseti és közlekedési baleseti rokkantság esetén 2-10 000 000 Ft kártérítést nyújt, baleseti halál esetén pedig 7 500 000 Ft fedezet mellett a temetkezési költséget is megtéríti 500 000 Ft értékig. Ez pedig óriási segítség lehet! 

A balesetbiztosítás leggyakoribb elemei

A Genertel balesetbiztosítása lefedi a leggyakoribb baleseteket és területi hatálya nem ér véget Magyarországon. Tehát egy külföldi utazás, nyaralás során elszenvedett baleset esetén is számíthatunk a támogatásra. 

  • Csonttörés és csontrepedés esetén, ami bármikor, bárkivel előfordulhat.  
  • Égési sérülések esetén, amik a konyhában vagy a kertben grillezve is megeshetnek.  
  • Maradandó egészségkárosodás esetén, amit okozhat váratlan munkahelyi baleset, közúti baleset vagy barkácsolás közben elszenvedett sérülés is. Bénulás vagy járóképtelenség esetén ráadásul a kerekesszék beszerzésére is kiterjed az előre megszabott összeghatárig.  
  • Kullancscsípésből eredő betegségek esetén, amelyek felépülési ideje és kezelési költsége is jelentős lehet. Ráadásul nem kell nagy természetjárónak lennünk ahhoz, hogy találkozzunk a veszélyes kis ízeltlábúakkal. A városokban és saját kertünkben is előfordulhatnak.  
  • Balesetből eredő műtét esetén és a kórházi ellátás napidíjára is kiterjed.  
  • Baleseti vagy közlekedési baleseti halál esetén, amire extra temetkezési költségtérítést is biztosítunk.  
  • Magyarországi hatállyal pedig baleseti költségtérítést is igényelhetünk a baleseti mentési, szállítási és gyógyászati segédeszközök költségének megtérítésére.  

Mikor és hogyan jelentsünk be balesetbiztosítási kárigényt?

A balesetbiztosítási kárigényünket célszerű minél hamarabb bejelenteni biztosítónk részére. Ma már szerencsére online is könnyen intézhetjük biztosításainkkal kapcsolatos ügyeket. Így a kárbejelentésre is van lehetőség e-mailben, a Genertel Ügyfélportálján keresztül, a honlapon a Kárbejelentés menüpont alatt vagy közvetlenül itt. Ha pedig inkább telefonon intéznénk ügyeinket, ügyfélszolgálatunk is készséggel áll ügyfeleink rendelkezésére 06 (1) 288 0000-ás telefonszámon. 

Magyarországi biztosító társaságok, akikről már biztosan hallottál 

Genertel Biztosító Zrt.  

A Genertel Biztosító 2007-ben kezdte meg munkáját Magyarországon gépjármű-felelősségbiztosítás értékesítésével, de a Generali Cégcsoport tagjaként már régóta jelen van a nemzetközi biztosítási piacon. Úgynevezett direktbiztosító, vagyis az értékesítés és az ügyfélszolgálat direkt csatornákon (web, sms, telefon) történik. Biztosítási kínálatunkban mára a gépjármű biztosításokon túl, úgy, mint casco és KGFB, lakásbiztosítás, balesetbiztosítás, illetve utasbiztosítás is található. Filozófiánknak köszönhetően ráadásul minden biztosításunk díja egyszerűen kiszámolható online kalkulátoraink segítségével és szerződésed akár személyes ügyintézés nélkül, online meg is köthető. 

Generali Biztosító Zrt.  

A Generali Biztosító Magyarország az egyik legnagyobb biztosító társasága. 1831 óta gondoskodik ügyfeleiről, megalapították az olaszországi Triesztben. A kínálatában szerepelnek gépjárműbiztosítások, lakásbiztosítások, utasbiztosítások, élet- és egészségbiztosítások és egyéb vagyonbiztosítási termékek. 

Allianz Hungária Biztosító 

Az Allianz Biztosító csak egy kevéssel fiatalabb a Generalinál. 1890-ben alapították Berlinben, azóta székhelye átkerült Münchenbe, de Magyarországon is jelentős szerepet játszik a biztosítási szektorban. Szolgáltatásai közé tartoznak az autóbiztosítások, lakásbiztosítások, utasbiztosítások, életbiztosítások és egyéb vagyonbiztosítási termékek. 

Aegon Biztosító 

Az Aegon Biztosító a hollandiai Hágából származik, ahol az egyik legjelentősebb életbiztosítással, nyugdíjjal és vagyonkezeléssel foglalkozó szervezet. Magyarországon életbiztosításokat, nyugdíjbiztosításokat, befektetési alapokat és más megtakarítási termékeket kínál ügyfeleinek. 

Groupama Biztosító 

Garancia Biztosító néven kezdte meg működését Magyarországon 1987-ben. Mai formájában Groupama Garancia Biztosítóként pedig 2009 óta működik. Szolgáltatásai közé tartoznak az autóbiztosítások, lakásbiztosítások, egészségbiztosítások és egyéb vagyonbiztosítási termékek. 

Uniqa Biztosító 

Az osztrák származású Uniqa Biztosító jelentős szereplőnek számít a közép-kelet-európai biztosítási piacon. Széles választékban kínál biztosítási termékeket, beleértve a gépjárműbiztosításokat, lakásbiztosításokat, utasbiztosításokat és életbiztosításokat is.  

Union Biztosító 

Az Union Biztosító a bécsi székhelyű Vienna Insurance Group tagja, amit 1990-ben alapítottak. Kompozit biztosítóként a lakossági termékeken kívül, úgy, mint a jármű biztosítások, lakás- és vagyonbiztosítások, balesetbiztosítások, élet és nyugdíjbiztosítások, valamint egészség és utasbiztosítások, vállalati és intézményi biztosításokkal is foglalkozik.  

Melyik a legjobb biztosító?

Ilyen széleskörű lehetőségek közül nem mindig egyszerű választani. Azt kijelenteni, hogy melyik a legjobb biztosító társaság pedig egyenesen lehetetlen. Ha biztosítás kötése előtt állunk, számos szempontot érdemes mérlegelnünk, ami segíthet a legjobb megoldás megtalálásában. Az alábbiakban ehhez nyújtunk egy kis támogatást.  

Milyen biztosításokra lehet szükségünk?

Ennek a kérdésnek a megválaszolása egyszerű. Attól függ, hogy milyen értékeinket szeretnénk biztosítani. Általánosságban azonban elmondható, hogy szükségünk lehet: 

  • Egy balesetbiztosításra, hiszen váratlan sérülések bárkivel előfordulhatnak. 
  • Kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra, amennyiben van autónk és azt közúti forgalomban is használni akarjuk. 
  • Casco biztosításra, ami akkor is segítséget nyújt, ha közúti balesetben károkozóként veszünk részt, illetve a törés és elemi károk javítási költségeinek rendezéséhez is hozzájárul. 
  • Lakásbiztosításra, amivel egyaránt védhetjük ingatlanunkat, a benne lévő ingóságokat és egy címen élő családtagjainkat. A Genertel lakásbiztosítása ugyanis nemcsak a leggyakoribb lakáskárokat fedezi, de hasznos kiegészítőkkel tovább bővíthető a biztosítási események köre.  
  • Utasbiztosításra, ha külföldi utazást tervezünk akár munka, akár nyaralás céljából. Az elveszett vagy ellopott poggyászon túl a járat késésére, balesetekre, váratlanul felmerülő költségekre és elmaradt programokra is igénybe vehetjük a költségtérítést. 

Hogyan válasszunk biztosítást?

Biztosítást ne úgy válasszunk, hogy úgysem történik majd semmi, ezért elég az olcsóbb is, inkább úgy, hogy mi van, ha megtörténik a legrosszabb! A biztosítással mindig egy váratlan jövőbeli eseményre készülünk, évi pár ezer forintnak köszönhetően pedig akár több millió forintnyi segítséghez is juthatunk, ha megtörténik a baj. 

Fontos az ár-érték arány a biztosításoknál

Lehet olcsó a biztosítási díjunk, ha alig pár dologra nyújt fedezetet és ezek biztosítási összege is alacsony. Az átfogó biztosítások díjai jellemzően magasabbnak tűnnek, ha megvizsgáljuk, milyen biztosítási eseményekre terjednek ki és ezek bekövetkezésekor mekkora kártérítésre számíthatunk azonban láthatjuk, hogy ár-érték arányban jobban megérik. Manapság már szerencsére bármikor kiszámolhatjuk biztosításunk díját az elérhető online kalkulátorok és biztosítási alkuszok segítségével.  

Mit tudunk a biztosító társaságról?

A biztosítás komoly bizalmat igényel a biztosító és a biztosított részéről egyaránt. Hacsak nem ismerjük már régóta a biztosító társaságot, amivel szeretnénk szerződést kötni, mindig nézzünk utána, mennyire megbízható a cég valójában. Ezt már egy egyszerű internetes kereséssel megtehetjük. Azon kívül, hogy ellenőrizzük a biztosító honlapját, hasznos információkhoz juthatunk róla a mindenki számára elérhető cégjegyzékben, illetve ügyfél véleményeket is találhatunk. 

Van-e lehetőség online ügyintézésre?

Napjainkban már szinte elengedhetetlen az online ügyintézés lehetősége. Nemcsak a kárigény feldolgozását és a kárrendezést gyorsítja meg a digitális forma, de sokkal kényelmesebb is, mint postázni vagy személyesen bemenni a biztosító ügyfélszolgálatára. 

online ügyintézés

A Genertelnél az e-mailen túl ezért 2021-től már a MyGenertel Ügyfélportál is támogatja ügyfeleink kényelmét és elégedettségét. Ennek segítségével pedig nemcsak a kárbejelentés és kárügyintézés vált gördülékenyebbé, de az új biztosítás kötése, illetve a szerződés módosítása is csupán néhány kattintást vesz igénybe. Ráadásul a díjfizetés is egyszerűbb lett! 

Biztosítási hibák, amiket sokan elkövetnek

A biztosítások negatív megítélése valójában nem a biztosítókon múlik, inkább azokon a gyakori hibákon, amiket sok biztosított elkövet a szerződéskötéskor. Annak érdekében, hogy te ne ess nekik áldozatul, most összegyűjtöttük ezeket is. 

Csak ár alapján választasz 

Ahogy fentebb már említettük, ha biztosításról van szó, az olcsóbb általában nem jobb. Az alacsony biztosítási díj, még ha elsőre vonzó is, baj esetén könnyen megbosszulhatja magát. Egy magasabb árú biztosításhoz képest bizonyos fedezetek jóval alacsonyabb összegűek lehetnek vagy nem is részei a szerződésnek, ráadásul az apróbetűs részekben előfordulhatnak olyan kizáró okok, amik miatt könnyebben eleshetünk a biztosítási díjtól. 

TIPP! Minden esetben fusd végig a szerződést, bizonyos részleteket tényleg csak onnan tudhatsz meg. 

A Genertel utasbiztosítás Classic csomagja például már napi 385 Ft-tól (városnéző csomag, autós utazáshoz, 7 napra, Ausztriába 1 felnőttnek) elérhető és ezért cserébe igen széles körű fedezetet biztosít. Lefedi többek között a betegség, baleset miatti sürgősségi ellátást és a káreseményhez köthető telefon költségeket is. Ugyanakkor nem terjed ki az úti okmányok pótlására vagy a fizetőeszközök eltulajdonítására. Akciós időszakban még ennél is lehet 30%-al olcsóbb. 

Viszonyításként egy 10 évig érvényes magánútlevél ára 14 000 Ft a pótlásával járó kellemetlenségeken túl. A Plus módozat ezzel szemben napi 518 Ft-ért (városnéző csomag, autós utazáshoz, 7 napra, Ausztriába 1 felnőttnek), ami egy hét külföldi nyaralás esetén egy főre csupán 3626 Ft-ba kerül (7 x 518,-) azonban már ezt is lefedi. Érdemes tehát azt is figyelembe venni választáskor, hogy milyen kockázatokat tartalmaz a biztosításunk és nem csak azt, hogy mennyibe kerül. 

Nem veszed figyelembe a csomag kedvezményeket

A Genertelnél például casco és KGFB biztosítás együttes kötése esetén, amit a kötelező biztosítás kötésével kell elkezdeni, extra kedvezményt adunk. Ha nem volt még korábban casco biztosításod, ráadásul összevonhatod KGFB bonus fokozatoddal, így még kedvezőbb árszabást érhetsz el, miközben magasabb fokú védelmet kapsz autódra. 

Az alulbiztosítottság hibájába esel 

Hallottál már olyanról, hogy a biztosító csak a kár javításának kis hányadát fizette ki? Ez gyakran előfordul alulbiztosítottság esetén. 

Mi az az alulbiztosítottság?

Alulbiztosítottság jellemzően akkor fordul elő, ha a biztosított tárgy, ingatlan értéke a meghaladja a szerződésben meghatározott biztosítási értéket. Ezt okozhatja infláció, lakásfelújítás vagy bővítés, modernizáció is, illetve ha az alapterület helytelenül van megadva. Eredménye pedig az, hogy a kártérítéskor kifizetett biztosítási összeg csupán a javítás vagy a pótlás költségeinek egy részét fogja fedezni. 

Ha a kedvezőbb ár érdekében alacsonyabb fedezettel rendelkező biztosítást választunk, szintén jelentős kártérítési összegtől eshetünk el. Például a Genertel Okos casco biztosítása átfogó védelmet nyújt lopásra és részlopásra is, vagyis akkor is igénybe vehető, ha autónkról csak a kerekeket lopják el. A felnik és gumiabroncsok együttes értéke azonban akár több százezer forintra is rúghat, ami váratlan kiadásként jelentősen megterhelheti a családi kasszát. 

A Lopás casco, ami akár már évi 4000 Ft-tól is elérhető ezzel szemben csak a teljes autólopásra nyújt fedezetet. Ez azt jelenti, hogy részlopás, például a kereket eltulajdonítása esetén nem térít. 

Hogyan kerülhető el az alulbiztosítottság?

  • A biztosítási szerződés megkötésekor különösen figyeljünk vagyontárgyaink értékének, ingatlanunk alapterületének pontos megadására. Azt is vegyük figyelembe, hogy a piaci értékén felül mennyibe kerülne a pótlás, újjáépítés jelenleg! 
  • Évente vizsgáljuk felül a biztosítási összegeket, hogy azok mindig a jelenlegi piaci helyzethez igazodjanak! Ezt a biztosító társaságok kezdeményezik, de az általuk javasolt értéknövelés nem minden esetben bizonyul elegendőnek.  
  • Ha a családba új gyerkőc érkezett, gondoskodjunk az ő biztonságáról is speciálisan a gyerekek számára kifejlesztett balesetbiztosítással, vagy vigyük fel őket lakásbiztosításunk biztosítottjai közé. Így akkor is számíthatunk anyagi segítségre, ha kimaradunk a munkából gyermekünk betegsége miatt. A nagyobb értékű műszaki cikkek beszerzését, a fűtéskorszerűsítést, vagy lakásfelújítás esetén érdemes ennek megfelelően módosítani a szerződést vagy a fedezeteket. 

Összességében a biztosítások jelentősége abban rejlik, hogy segítségükkel pénzügyileg felkészülhetünk a váratlan eseményekre és kockázatokra. Ezáltal nyugodtabban élhetünk, tudva, hogy védelemmel rendelkezünk az esetleges károk vagy veszteségek ellen. Ehhez azonban arra van szükség, hogy körültekintően válasszunk és a biztosítási díj mellett figyelembe vegyük a szerződésbe foglalt kockázatok körét és biztosítási összegét is.