A 2021-es nyár nagy reményekkel kecsegtet mindenkit, többek között azért is, mert eljött végre a várva várt külföldi nyaralások lehetőségének ideje. A tavalyi év korlátozásait nem csak a szülők, de sajnos a gyerekek is megérezhették. A bezártság, a nagyszülők látogatásának hiánya és az elmaradt nyaralások rajtuk is megtették hatásukat és megjelenhettek a melankólia első jelei.  

A határok nyitásával és az utazási korlátozások enyhítésével a családok ismét felvették a fonalat és elkezdhették újra szervezni az elmaradt külföldi nyaralást. Itt azonban fel is merül ezernyi kérdés a helyszínválasztással kapcsolatban, amelyek közül a legfontosabbakat megpróbáltuk megválaszolni.

Kell PCR teszt a gyermekemnek is?

Azt mindjárt az elején jobb leszögezni, hogy a szülők sajnos semmilyen formában nem tudnak kibújni a PCR teszt, vagy védettséget igazoló dokumentum alól. Egyes országokban elegendő a védettség, oltás igazolása is, de a népszerűbb nyaralási célpontok jellemzően megkövetelhetik a PCR tesztet (Lásd: korábbi cikkünkben).  A gyermekekkel pedig egy bizonyos kor felett ugyanez a helyzet. Országonként szinte mindenhol eltérő a tesztkötelezettség korhatára, ami Törökországot leszámítva nem egyenlő a nagykorúság határával. Ide ugyanis a 18 éven aluliak teszt-és karanténkötelezettség nélkül beutazhatnak, de csak amennyiben oltási igazolással rendelkező szüleivel közösen utaznak. 

A jellemzőbb viszont inkább az, hogy a mentesség korhatára valahol 5 és 16 év között helyezkedik el, de általánosan igaz szabály, hogy a szülőknek / kísérőknek rendelkezniük kell valamilyen védettséget igazoló dokumentummal. Az egyik legfelkapottabb célpontja a családi nyaralásoknak a horvát tengerpart, ahol a mentesség korhatára 12 év, ezzel szemben az egyre népszerűbb szlovén tengerparté 15 év. Görögország enyhített a szigorú mentességi korhatáron és a a korábbi 5 éves korhatárt 12-re módosította.Spanyolország viszont e tekintetben sokkal szigorúbb. Ők még mindig tartják a 6 éves korhatárt, amely főként a maszkviselési szabályokra terjed ki. azonban ezzel együtt is még mindig enyhébb, mint Portugália, ahol a tesztkötelezettség 24 hónapos kor felett kezdődik. 

Hová utazzunk a gyerekekkel?

A családi nyaralás egyik legfontosabb kulcskérdése, hogy tulajdonképpen hova is tervezzük meg. A COVID járvány előtt ezt a kérdést sokkal egyszerűbb volt eldönteni, hiszen nem játszottak közre nyakatekert és ráadásul országonként eltérő beutazási szabályok. Azt azonban – főként a kisgyermekes családoknak – szem előtt kell tartani, hogy bár nem feltétlenül szigorúak, de maszkviselési szabályok szinte mindenhol előfordulnak. Ez egy családi nyaralás alatt, városnézés és sétálgatás közben bizony igencsak kellemetlen tényező tud lenni, főként a nyári melegben. Gondold át, hogy tényleg szeretnéd-e kitenni a gyermekeidet annak, hogy még egy fagylaltot se tudjanak megenni séta közben. 

Vegyük például Ausztriát, ahol az éttermekben fogyasztás szigorúan csak asztalnál ülve lehetséges és ki tudja van-e lehetőség a gyermekeknek játszóházak használatára. Ezek fényében egy kisebb tengerparti célpont, vagy szellős szabadtéri helyszín, nemzeti park választása talán unalmasabbnak hangzik, mint egy városnéző túra, vagy felkapott turisztikai látványosság, gyerekekkel azonban élvezetesebb lehet. Elvégre egy nyaralás alatt senki nem szereti, ha korlátozzák a szabad mozgásában, főleg nem a gyerekek. Ráadásul egy tengerparton szinte mindig találni egy csendesebb, kevésbé zsúfolt szakaszt – még ha nem is közvetlenül a part mellett. De akár egy zöldellő nemzeti parkban is lehetőségünk van szeparálódni a tömegtől.

Reméljük, sikerült néhány kérdésben a segítségedre lennünk és könnyebben hozzátok meg a végső döntést a családi nyaralást illetően. Azt azonban mindenképp tartsd szem előtt, hogy a beutazási szabályok folyamatosan változnak és egyáltalán nem biztos, hogy ami ma (jelen cikk megjelenésekor) érvényes, az két hét múlva is az lesz. Utazás és foglalás előtt mindenképp tájékozódj a Konzuli Szolgálat hivatalos oldalán az aktuális szabályokról és ne felejtsd el, hogy csak akkor szervezz nyaralást, ha minden szükséges óvintézkedést megtettél saját és gyermekeid biztonsága érdekében.  Családod biztonságát a nyaralás alatt utasbiztosítással is segítheted.