A korlátozások fokozatos feloldásával és a járványhelyzet enyhülésével szép lassan végre fellélegezhetünk és idén akár egy nyaralás is szóba jöhet. Ezen a ponton azonban felmerül a kérdés: hova menjünk nyaralni? A jogszabályok folyamatos és gyors változásaival nem túl könnyű lépést tartani és teljesen érthető, hogy senkinek nincs kedve ott ragadni valahol, mert épp törölték a járatát, vagy ne adj’ Isten több napos karanténba kell vonulnia külföldön. A körülményes utazási feltételek valóban nagyon megbonyolítják az idei nyaralás megszervezését, de azért nem lehetetlen a dolog.

Összegyűjtöttünk néhány tippet, amivel segíthetjük, hogy jól válassz úti célt.

Azoknak, akik biztosra mennek

A legkisebb kockázatot ma minden kétséget kizáróan azok a környékbeli, akár autóval is könnyen és gyorsan megközelíthető desztinációk jelentik, ahol a magyar védettségi igazolványt is elfogadják határátlépéskor.

A legnépszerűbb turistacélpontok közül jelenleg Horvátország biztosítja a legnagyobb szabadságot. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők mellett az Európai Unióból, a schengeni térség országaiból, vagy az ECDC listáján zöld kategóriába eső térségekből érkezők már ugyanolyan feltételek mentén léphetnek be az országba, mint a járvány előtt. Azok számára, akik nem a zöld országokból jönnek, továbbra is kötelező az oltás igazolása, vagy a negatív PCR teszt felmutatása. Helyi teszt elvégzésére kötelezett az, aki egyikkel sem rendelkezik. Ennek eredményét karanténban kell megvárni. 

Azoknak, akik a homokos tengerpart helyett inkább a sziklás, kristálytiszta vizű partokat kedvelik, ideális célpont lehet Szlovénia, amellyel Magyarország az elsők között kötött szerződést a határátlépések tekintetében. A helyi hatóságok teszt és korlátozás nélkül elfogadják a védettségi igazolványt, de ennek hiányában is lehetőség van elkerülni a karantént. Ehhez az kell, hogy fel tudj mutatni egy 72 óránál nem régebbi PCR- vagy 48 óránál nem régebbi gyorstesztet. Ha beoltottak, vagy igazoltan átestél a fertőzésen, illetve, ha felépültél a betegségből és már megkaptad az oltást szintén mentesülhetsz a karantén alól.

Szintén a kis kockázatú turistacélpontok közé tartozik Ausztria isBár a magyar védettségi igazolványt nem fogadják el, amennyiben angol vagy német nyelven igazolni tudod, hogy már átestél a víruson, vagy megfelelsz a helyi oltási feltételeknek, teszt és korlátozás nélkül beléphetsz az országba. Ennek hiányában köteles vagy bemutatni egy 72 órán belül elvégzett negatív PCR tesztet vagy egy 48 órán belül elvégzett pozitív antigén tesztet. 

Turistacélpontok, akik fokozatosan nyitnak

Leginkább az Európán belüli, de repülővel megközelíthető országokra jellemző, hogy egyre inkább enyhítenek a korlátozásokon, de még mindig nem tudsz olyan szabadon mozogni, mint a járvány előtt.

Spanyolország június 21-én levette Magyarországot a kockázatos országok listájáról és oltási, vagy védettséget igazoló dokumentummal korlátozásmentesen beléphetsz az országba. (FIGYELEM: a magyar védettségi igazolvány NEM egyenlő a védettséget igazoló dokumentummal.) Oltási igazolás esetében azonban a helyi oltási feltételeknek meg kell felelned, figyelembe véve, hogy például SputnyikV típusú vakcinát sajnos nem fogadnak el.

Franciaország fokozatosan oldja fel a tiltásokat. Június 9-től amennyiben rendelkezel oltási igazolással és ennek tartalma megfelel a helyi előírásoknak, beléphetsz az országba, de sajnos egyelőre együtt kell élned a kijárási, illetve turistacélpontok látogatásának korlátozásaival. 

Görögország esetében is igaz az, hogy oltási, vagy védettséget igazoló dokumentummal beléphetsz az országba, viszont a hatóságok fenntartják a jogot a véletlenszerű ellenőrzésre. Amennyiben ennek eredménye pozitív, köteles vagy kivárni a karantén végét. 

Azokban az országokban, ahol már elengedő az oltási, vagy védettséget igazoló dokumentum, általánosan igaz, hogy amennyiben nem rendelkezel egyikkel sem, úgy köteles vagy egy 72, vagy esetekben 48 órán belül elvégzett negatív PCR teszt bemutatására. Ahol lehetőség van előzetesen elvégzett teszt bemutatásával beutazni az országba, ott semmiképp sem javasolt rábízni magad a helyi ellenőrzőpontokra. Még akkor sem, ha olcsóbbnak tűnnek, vagy biztos vagy benne, hogy negatív eredménye lesz, mert indig benne van a pakliban, hogy vírushordozó vagy és sajnos utólag hiába szeretnél magyarázkodni, vagy új tesztet kérni. A várva várt nyaralásod pedig töltheted végig a szállodai szobád fogságában, vagy ami rosszabb egy igen drága kórházi kezelés áldozatává válhatsz.

Lehetőség szerint kerülendő úti célok

A legtöbb problémával és kockázattal azok a főként tengerentúli utazások járnak, ahol kötelező a helyben elvégzett PCR teszt is. 

Érdekesség, hogy e tekintetben Nagy-Britannia problémásabbnak tűnik, mint Dubai, vagy Abu Dhabi. Aki például Angliába tervezi az idei nyaralást, annak a hatóságok összesen 3 PCR tesztet írnak elő. Egyet a beérkezést megelőző 72 órában kell elvégezni, egyet a beérkezést követő 2. napon és egyet a beérkezést követő 8. napon. Ennek eredményeit minden esetben karanténban kell kivárni. A karantén kötelezettség alól mentesül az, aki a beérkezést követő 5. napon fel tud mutatni egy negatív PCR tesztet, de a 8. napi tesztet ettől függetlenül is el kell végezni. 

Abu Dhabi-ban is 3 teszttel és egy 10 napos karantén kötelezettséggel kell kalkulálnod. A teszteket a beérkezés előtt 72 órával, majd közvetlenül a beérkezés után, végül a 4. napon kell elvégezni. Ennek eredményeit karanténban kell megvárnod, de amennyiben mindhárom negatív, az 5. napon úgymond „szabad vagy.” Ez viszont csak azokra vonatkozik, akik rendelkeznek oltással. Ha nem rendelkezel oltással, úgy sajnos egy kicsit rosszabb a helyzet, mert ebben az esetben nem mentesülhetsz a karantén alól 5 nap után. Egy kicsit egyszerűbb a dolog Dubai-ban, ahol, ha érkezést követően negatív lesz a teszteredményed, akkor azonnal mentesülsz a karantén alól.

Ha úgy érzed, hogy a környező országok nem vonzanak, és valami egzotikusabbra vágysz, számolj azzal, hogy a nyaralás első felét talán karanténban kell töltened, így két hétnél rövidebb időre nem is érdemes tervezned. 

Reméljük, hogy most már egy kicsit tisztábban látod a turistacélpontokra vonatkozó utazási feltételeket és könnyebben tudsz választani a lehetőségek közül. Azt azonban mindenképp tartsd szem előtt, hogy a jogszabályok szinte napról napra változnak és egyáltalán nem biztos, hogy ami ma (a jelen cikk megjelenésekor) érvényes, az két hét múlva is az lesz. Közvetlenül az utazás vagy foglalás előtt mindenképpen tájékozódj a Konzuli Szolgálat hivatalos oldalán.