Mit tegyünk közlekedési baleset észlelésekor?

Először is, a legfontosabb, hogy egy baleset szemtanúiként álljunk meg segítséget nyújtani a bajba jutottak részére és győződjünk meg arról, hogy vannak-e sebesültek. Nem árt ilyenkor azt is megfontolnunk, hogy hogyan közelítsük meg a sérült járművet és a baleset helyszínét biztonságosan. Ha sikerült gond nélkül megállnunk, tudjuk, mit tegyünk? Ha nem, akkor az alábbiakat érdemes tudnunk!

Első teendőink a baleset helyszínén

Rég volt már, mikor elsősegélyt tanultunk? Frissítsük fel ezt a tudást, hogy baj esetén helyesen tudjunk cselekedni.

  1. Biztosítsuk a helyszínt

Amikor megállunk a baleset helyszínén, gondoskodjuk arról, hogy a többi autóst is értesüljön a veszélyről: kapcsoljuk be a vészvillogónkat és helyezzük el az elakadásjelző háromszöget megfelelő távolságra.

                Jó tudni!

Abban az esetben, mikor a sérültek elszállításához mentőhelikopter szükséges, a helikopternek 30 méter sugarú körre van szüksége a leszálláshoz.  Ha nekünk kellene megközelíteni a gépet, azt csak elölről tehetjük meg és csak akkor, ha a pilóta karlengetéssel jelt adott nekünk.

  1. Tájékozódjunk

Ezeket próbáljuk meg mihamarabb megtudni:

  • sérültek száma,
  • sérültek állapota,
  • van-e a közelben fenyegető veszélyforrás, pl. szivárgó üzemanyag, robbanásveszély, leszakadt elektromos vezeték,
  • ha több sebesült is van, a legsúlyosabb állapotban levő sérülttel kezdjük az ellátást.

TIPP!

Elsősegélyt csak az nyújtson, aki ért hozzá, tudja, mit kell tenni és meg is meri csinálni. Ha nem vagyunk biztosak magunkban, azzal segítünk a legtöbbet, ha a további baleseteket, sérüléseket megelőzzük, értesítjük a mentőket, tűzoltókat, rendőrséget. A tudatuknál lévő könnyebb sérülteken segíthetünk, leültethetjük őket a padkára vagy biztonságos helyre kísérhetjük őket, de hason fekvő sérültekhez inkább ne nyúljunk és az autóból se akarjuk kihúzni a sebesültet.

  1. Hívjunk segítséget

Hívjuk a mentőket a 104-es számon, indokolt esetben pedig a tűzoltóságot is a 105-ös számon! A telefonhíváskor a legfontosabb, amit a diszpécsernek el kell mondanunk:

  • Mi történt: gázolás, karambol, hány jármű érintett, mi történik éppen (mentés, újraélesztés zajlik, stb.).
  • Hol történt: városban, országúton, autópályán (ha lehet tudni, akkor km-szelvény, melyik irányba vezető oldalon), számozatlan úton? Próbáljuk meg a lehető legpontosabban meghatározni a helyszínt.
  • Sérültek száma, állapota: lehet-e kommunikálni a sérültekkel, van-e eszméletét vesztett sebesült vagy olyan, akinek nagy ütőeres, vagy vénás vérzése van, esetleg a légzőmozgás hiányát tapasztaltuk nála. Gyakran aki csendben van, annak van a legnagyobb baja.
  • Egyéb segítség? Tájékoztassuk a mentőket arról is, hogy lesz-e szükség még egyéb, pl. a tűzoltóság segítségére roncsok közé szorult sérült miatt, vagy folyt-e ki az útra veszélyes anyag.

Honnan tudjuk, milyen sérülést látunk?

A telefonhíváskor meg kell határoznunk, a sérültek milyen állapotban vannak. Itt egy kis segítség a tünetek felméréséhez:

Életveszélyre utaló jelek:

  • eszméletvesztés,
  • légzőmozgás hiánya,
  • nagy ütőeres vagy artériás vérzés főleg ha ez nyaknál, vállöveknél, felkarnál és combnál található,
  • hamuszürke, fakófehér, verejtékes arcbőr.

Jó tudni!

Megvizsgáljuk a légzőmozgást, mit kell tapasztalnunk? A 10 másodperces vizsgálat alatt a levegővétel ideális száma 2-3.

Súlyos állapotra utaló jelek:

  • nagy fájdalom, pl. törés, égési sérülés miatt,
  • zavart viselkedés, fejfájás (agyrázkódás),
  • fulladás,
  • szomjúság, fázás (ez utalhat a vérkeringés zavarára).

Könnyű sérülésre utaló jelek:

  • nincs erős fájdalom,
  • tiszta tudat,
  • szivárgó vérzés, kis kiterjedésű.

Kötelező felszerelés az autóban

Bírsággal büntetik az autóst, ha nem tart gépjárművében elsősegély nyújtására alkalmas mentődobozt, illetve az elakadásjelző, fényvisszaverő háromszöget. E kettő kötelező, de ajánlott még a láthatósági mellény, vontatókötél, bikakábel, tűzoltó készülék és az izzókészlet.

Tudtad?

Nem von büntetést maga után, ha közúti ellenőrzésnél az autónkban nincs láthatósági mellény, viszont, ha a lerobbant autónk mellé kiállunk, vagy sétálunk, gyalogosként kötelező a használata és ennek elmaradása miatt megbírságolhatnak. A jelenleg hatályos rendelkezés így szól:

„A lakott területen kívüli út úttestjén, leállósávján, útpadkáján tartózkodó gyalogosnak/személynek – ide nem értve a gyalogosok zárt csoportban történő közlekedését – éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie.”

Jó, ha tartunk az autóban tűzoltó készüléket is, de nem mindegy, hogy milyet. A kis spray formátumú készülékekkel csak nagyon apró tüzeket tudunk eloltani, ezért érdemesebb egy nagyobb, legalább 1, de inkább 2 kg-os porral oltó készülékeket vásárolni. Ezek nagyjából 15-20 másodpercnyi folyamatos oltást tesznek lehetővé.

TIPP!

Előzzük meg, hogy velünk is baleset történjen! Korábbi cikkünkben összeszedtünk pár tippet azzal kapcsolatban, hogyan kerülhetünk el közlekedési baleseteket!

Ne maradj le további érdekes cikkeinkről sem, lájkold Facebook oldalunkat és iratkozz fel blog hírlevelünkre! Szívesen várjuk a kommenteket és kérdéseket is a témában itt, a blogon és Facebook oldalunkon egyaránt!