Télen a rossz látási viszonyokon és a csúszós utakon kívül számos tényező nehezítheti az autósok dolgát. Vezetés közben is érdemes jobban odafigyelni környezetünkre és csak kipihenten az autóba ülni. Ilyenkor különösen fontos, hogy indulás előtt ellenőrizzük járművünket, hiszen senki nem szeretné, hogy autója a téli hidegben és sötétben hagyja cserben. Cikkünkben összegyűjtöttük, mit ellenőrizz, mielőtt autóba szállsz, hogy télen is biztonságban lehess az utakon.

Biztonságban az utakon: mi legyen mindig az autóban?

Meleg pléd

Ha járműved véletlenül úgy döntene, hogy megáll az út szélén és autómentő nélkül nem hajlandó mozdulni, jó, ha van nálad valami, ami melegen tart. Erre megfelelő lehet egy vastag pléd, egy extra télikabát és az sem árt, ha van a csomagtartóban egy pár meleg kesztyű és sapka is.

Közúti jelzőfáklya

Érdemes beszerezni néhány közúti jelzőfáklyát is, melynek darabja négy-ötezer forint körül mozog. Ezek hasznosak lehetnek autód helyzetének jelzésében, ha az egy sötét útszakaszon adja meg magát, illetve világításra is használhatod őket például kerékcsere közben. Égési idejük nagyjából húsz perc, így nem árt legalább két-három darabot az autóban tartani szükség esetére.

Kötelező biztosítás | Genertel

Kötelező felelősségbiztosítás a Genertelnél minden esetre: gépjármű vásárláskor, átszerződéskor, szerződés megszűnéskor.

Elsősegélydoboz

Egy elsősegélydoboznak egyébként is mindig lennie kell az autóban baleset esetére, télen azonban különösen fontos lehet. Ellenőrizd, hogy érvényes-e még és, ha nem, vásárolj újat! Nem érdemes arra játszani, hogy úgysem lesz rá szükség, hiszen nem tudhatod, mikor kerülsz olyan helyzetbe, amikor mégis. Míg a benne lévő kötözőszereket a lejárat után is felhasználhatod, tartalmaz olyan összetevőket, amik a lejáratuk után elveszítik hatékonyságukat.

Külső akkumulátor

Arra az esetre, ha többet kellene várnod az autómentőre, vagy arra, hogy lecsendesedjen egy nagyobb vihar, érdemes egy-két külső akkumulátort is az autódban tartani. Így szükség esetén töltheted a telefonodat.

TIPP:

A Genertel Okos CASCO biztosítása Autós Assistance kiegészítővel hasznos segítség lehet a bajban. Assistance szolgáltatásunk ugyanis a nem balesetből származó meghibásodások, műszaki üzemzavar, illetve saját hibából (például akkumulátor lemerülése) eredő menetképtelenség esetén is segítséget nyújt. Számítsd ki, mennyibe kerülne CASCO biztosításod a Genertel.hu oldalon!

Biztonságban az utakon: mit ellenőrizz az autódon télen, mielőtt beindítanád?

Rendben vannak-e a fékek?

Ezt akkor is érdemes ellenőrizni, ha mélygarázsban, vagy fedett parkolóban áll az autó. Az ujjbegyeddel simítsd végig a féktárcsákat, nincsenek-e túlságosan elkopva, egyenletes-e a felületük. Ha az utcán, vagy szabadban parkolsz, a párás, téli hidegben jó eséllyel berozsdásodhatnak a fékek. Ez még nem tragédia, indulás után azonban érdemes egy-két nagyobb fékezéssel megszabadítani a felületüket a rozsdától, hogy út közben biztonságosan működjenek.

Nincsenek-e illetéktelen betolakodók a motortérben?

A kistestű állatok, például macskák, nyestek, vagy akár rágcsálók a hideg elől menekülve gyakran keresnek menedéket az autók motorterében. Itt nemcsak a kábeleket rongálhatják meg, hanem bent is ragadhatnak és indításkor nemcsak ők, hanem autód is komoly sérüléseket szenvedhet.

Megfelelően fel van töltve az akkumulátor?

Az autók akkumulátorainak teljesítménye négy éves koruk után jelentősen romlani kezd. Ilyenkor váratlanul is cserben hagyhatnak, áram nélkül pedig az autómentő megérkezéséig vesztegelhetsz az út szélén. Az akkumulátor gyártási évét általában egy matricával jelzik az oldalán. Ha négy évnél idősebb darab van az autódban, érdemes lehet lecserélni, de legalábbis egy szerelővel ellenőriztetni és utántölteni, ha szükséges.

Mennyi benzin van a tankban?

Ha hosszabb útra indulsz, mindenképp győződj meg róla, hogy elég benzin legyen a tankban! Sok autó jelzi akár már 60 kilométerrel előre, amikor az üzemanyagszint a végét járja, de nem érdemes kicentizni. Ugye te sem szeretnél kilométereket gyalogolni a következő benzinkútig a mínuszokban?